Politikk

Hareide avviser at Bekkevolds vielse av Mona Høvset svekket sjansene hans i retningsvalget

Verken Knut Arild Hareide eller Mona Høvset tror Geir Jørgen Bekkevolds omstride vielse av Høvset og kona påvirket KrFs retningsvalg i 2018.

– Geir Jørgen kan ta det veldig rolig. Jeg tror ikke dette var avgjørende for retningsvalget i det hele tatt, sier tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide.

I august 2018 vakte det storm i KrF og i media da det ble kjent at stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold hadde viet paritets lesbiske kommunikasjonssjef, Mona Høvset.

I et intervju i torsdagens Vårt Land røpet Bekkevold at han mistenker at det kan ha påvirket utfallet av retningsstriden som braket løs måneden etter.

Hareide: – Påvirket ikke retningsvalget

Det tror ikke Hareide, som 28. september anbefalte å bryte med Solberg-regjeringen og søke mot Ap og Sp:

– Siden vi sto på fikk tvert imot en veldig god start i prosessen med retningsvalget. KrF fikk mange tusen nye medlemmer og diskusjonen rundt bryllupet preget ikke debatten. Det var snarere det noen hevdet var en historisk mulighet til å endre abortloven, som var avgjørende, sier han.

Heller ikke Mona Høvset tror det hadde noe å si at Bekkevold viet henne og kona, Louise Hill-Vegsund.

– Min opplevelse er at samarbeidsvalget var isolert fra dette og handlet om andre ting. Jeg fikk støtte fra både Knut Arild og Kjell Ingolf da det stormet, så jeg tror ikke det hadde noe med hvor vi landet om samarbeid, sier hun.

Hareide ser kun én ting som kan ha påvirket ham:

– Vi i ledelsen fikk kanskje litt mindre tid til å forberede og informere om retningsvalget til en del aktører i partiet, sier han.

Stortingsgruppen visste før sommeren

Hareide mener i likhet med Bekkevold at spørsmålet om ekteskap for homofile ikke følger skillet mellom «rød» og «blå» side i partiet.

– Det ville vært rart om det som prester i Den norske kirke har lov til, ikke skulle være lov i KrF. Jeg var godt orientert av Geir Jørgen og Mona. Stortingsgruppen var orientert før sommerferien. Jeg tror alle opplevde dem som ryddige og at Geir Jørgen opplevde støtte for valget sitt, sier Hareide.

Likevel kom det kritikk fra blant annet parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan da det stormet. Han mente en stortingsrepresentant ikke bare kunne tre ut av rollen, men var forpliktet på partiets program.

Hareides budskap var derimot at en leder i et politisk parti ikke skal blande seg i teologien til en ordinert prest i Den norske kirke.

– En kjærlighetshandling

Mona Høvset kaller stormen etter bryllupet for «krevende og uvant å stå i»:

– Det var en helt absurd opplevelse etter det som var den fineste dagen i våre liv.

Hun synes det er leit at bryllupet «ble årsak til at andre i partiet fikk det vanskelig».

– Men det var jo ikke en politisk handling. Det var en kjærlighetshandling, sier hun.

Du ga beskjed i god tid. Likevel ble storm?

– Vi visste at det kunne komme reaksjoner i partiet, som da Knut Arild gikk i Pride-tog. Jeg tror mange i kirken opplever det sterkt å se en prest vie to kvinner. Men vi fikk overveldende støtte, også fra partifeller.

Høvset ønsker liberalisering

Før jul sluttet Høvset i KrF. Sommeren tilbringer ekteparet sammen med sin nyfødte datter.

– Det var ikke årsaken til at jeg sluttet. Vi er bare utrolig takknemlige over at vi har muligheten i Norge og for at vi har fått en nydelig liten jente, sier Høvset.

I april sa Høvset til DN at hun håper KrF vil bevege seg om bioteknologi.

– Mitt syn på eggdonasjon er et resultat av lang tankeprosess. Jeg mener det skal være lov og håper KrF flytter seg i spørsmålet om assistert befruktning for likekjønnede par. Men jeg er på linje med partiet mitt om for eksempel tidlig ultralyd, sier Høvset.

Avklaring før stortingsvalget i 2021

Knut Arild Hareide er glad for at Bekkevold ikke er bitter etter retningsstriden.

– KrF hadde alle muligheter til å velge vårt alternativ. Det gjorde de ikke. Det er fair, selv om jeg mener vårt råd var klokt, sier han.

Bekkevold er ikke motivert nok til å drive valgkamp for dagens regjering?

– Nå er det ikke avklart hvilket alternativ vi går til valg på. Det avgjør landsmøtet i 2021. Men nå er Frp ute av regjeringen og den er mer populær. Uansett: Hva vi gjør inn mot 2021, skal partiledelsen gi råd om først. Det er ikke min oppgave å legge føringer.

LES OGSÅ:

MIN TRO: Der Mona Høvset kjenner seg hjemme, er det ikke lenger plass til henne

Bekkevold angrer ikke på vielsen

KrFs dramatiske jakt på bioseieren

---

Forhistorien

  • 4. august viet KrFs Geir Jørgen Bekkevold partiets kommunikasjonssjef Mona Høvset og Louise Hill-Vegsund. Det vakte storm i partiet da det ble kjent.
  • Partiprogrammet sier at «KrF vil løfte frem ekteskapet mellom en mann og en kvinne», men også at partiet har «et ansvar for å sikre andre former for forpliktende samliv mellom to voksne og ivareta barn og voksnes juridiske rettigheter uavhengig av samlivsform».
  • 28. september anbefalte Knut Arild Hareide i en nå berømt tale anbefalte KrF å søke regjeringsmakt med Sp og Ap.
  • På «skjebnelandsmøtet» 2. november tapte «rød» side den dramatiske retningsstriden med knapp margin og Hareide varslet sin avgang som partileder.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk