Politikk

Frp-Kjos: – KrF forteller mennesker med Downs at de er uønsket og gravide at de må fjerne barnet

Frps Kari Kjønaas Kjos tok et generaloppgjør med KrFs advarsler mot «sorteringssamfunnet» fra Stortingets talerstol

– KrF forteller mennesker med Downs syndrom at folk flest ikke ønsker dem. Det tar jeg sterk avstand fra og det gjør meg utrolig trist.

Det sa Fremskrittspartiets Kari Kjønaas Kjos i et aldri så lite generaloppgjør med Kristelig Folkeparti fra Stortingets talerstol.

Før tirsdagens debatt om bioteknologiloven har KrF og organisasjonen Menneskeverd advart mot at tidlig ultralyd til alle kan føre til et «sorteringssamfunn».

Kraftig provosert over Menneskeverd

Det er det som provoserer den erfarne Frp-politikeren kraftig, forklarer hun når Vårt Land treffer henne i Stortingets vandrehall.

– Det er rart at de ikke forstår at de egentlig snakker ned mange mennesker. De gjentar på inn- og utpust at de ikke er ønsket av et flertall i befolkningen. Det vet jo ikke KrF, sier Kjos.

Hun er også kraftig provosert over Menneskeverds kampanje om at «Jakten på Downs er i gang».

– Jeg forstår ikke hvorfor de ikke ser at de sårer mennesker og at de skader saken. Jeg bare ser det ikke. Og jeg har vært veldig sint og lei meg gjennom helgen, sier Kjos.

Menneskeverd har trukket og beklaget annonsen.

– Vi mennesker googler. Hva vil foreldre som sent i svangerskapet har fått vite at barnet de venter har Downs finne, når de går hjem og googler? De vil bli nedlesset med artikler om at det i Norge finnes en jakt på Downs, at flertallet vil rydde disse vekk og at annerledeshet ikke er ønskelig, sa Kjos fra talerstolen.

– Forteller gravide at de må fjerne barnet

Hun mener det er KrF og Menneskeverd som slik legger press på gravide om å ta abort hvis det blir påvist Downs syndrom.

– De forteller egentlig gravide at du må fjerne dette barnet, fordi samfunnet ønsker det ikke. Ap har aldri brukt de ordene. SV har aldri brukt de ordene. Frp har aldri brukt de ordene. Det er kun KrF som bruker de ordene, sier Kjos til Vårt Land.

Fra talerstolen sa hun at det «hviler et stort ansvar på KrF om dagen».

– De trodde de jobbet for en god sak. Tvert imot har de gjort det motsatte. Dette er bare trist.

KrFs Torill Selsvold Nyborg: Kjenner meg ikke igjen

KrFs stortingsrepresentant, Torill Selvsvold Nyborg, ga et kort svar på tiltalen i sitt innlegg.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsene av KrF, sa hun.

Nyborg advarte mot «radikale liberaliseringer».

– KrF ønsker å trå varsomt i disse sakene. Forslagene til Frp er stikk i strid med FNs barnekonvensjon. De gir barn rett til å kjenne sine foreldre og få omsorg fra dem, sa hun.

Nyborg frykter blant annet at å tillate eggdonasjon vil legitimere et internasjonalt marked for kjøp og salg av egg – og av kvinnekroppen (surrogati).

Mener tidlig ultralyd vil vi mer veloverveide valg

Kari Kjønaas Kjos i Frp er opptatt av at et tilbud om tidlig ultralyd til alle vil gi mer veloverveide valg fra foreldrene.

– Det ligger mye makt i kunnskap. Ha tid til å fordøye nyheten, ha tid til å forstå hva dette vil bety for mitt barn, vårt liv, hvilke muligheter og rettigheter vårt barn vil få, sa hun fra talerstolen.

Det er på ingen måte gitt at de vil velge abort, mener hun. Stortinget bør heller legger handling bak fagre ord om å følge opp familier med barn med ekstra omsorgsbehov, mener Kjos.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk