Politikk

Jeg er stolt, Kjersti Toppe!

Det blir ingen storstilt liberalisering av norsk alkoholpolitikk på KrFs vakt.

Geir Jørgen Bekkevold

Geir Jørgen Bekkevold

Stortingsrepresentant for KrF og leder for helse- og omsorgskomiteen

Kjersti Toppe presenterer i Vårt Land 28. april en forventing om at KrF skal være flaue over alkoholpolitikken regjeringen fører, uten at jeg helt klarer å forstå hvorfor. Tvert imot er jeg veldig stolt av den alkoholpolitikken KrF har fått gjennomslag for i regjeringsplattformen. Den er restriktiv og til for de mest sårbare, akkurat slik en ansvarlig alkoholpolitikk skal være.

Nordmenn drikker minst i Norden

Norge har Nordens mest restriktive alkoholregelverk, og nordmenn drikker minst av innbyggerne i alle de nordiske landene. Vi har begrensninger på salg, vi har høye avgifter og vi har strenge skjenkeregler. Det har vi fordi vi vet at det er virkemidler som fungerer, og sånn skal vi fortsatt ha det.

Alkoholregelverket vårt er til for de mest sårbare gruppene. Vi vet at 90.000 barn lider under voksnes alkoholmisbruk og at ett av ti barn og unge har vært i en situasjon hvor de syntes det ble «ekkelt» fordi voksenpersoner rundt dem drakk. Like mange har sagt at de ønsker at foreldrene drakk mindre. Det er tall vi skal ta på alvor og signaler vi skal lytte nøye til. Og ikke minst skal vi også lytte nøye til de menneskene som har kjempet sin livs kamp mot rusavhengighet og jobbe for at skal skjermes mot en liberalisering av alkoholpolitikken. Det er disse gruppene vi primært skal ta hensyn til i disse spørsmålene.

Regjeringen skal legge fram nasjonal alkoholstrategi

Disse hensynene har også vært de tungtveiende hensynene da regjeringsplattformen ble fremforhandlet. Noe annet ville aldri KrF ha tillatt. Ja, det har nå blitt lagt frem et par mindre justeringer som ikke er KrFs primærpolitikk, saker som vi tapte under forhandlingene av plattformen. Men alkohollinja ligger fast med høye alkoholavgifter, vern om vinmonopolet, regulerte salgs- og skjenketider og et strengt alkoholreklameforbud.

I tillegg skal regjeringen legge frem en nasjonal alkoholstrategi for å følge opp gjeldende målsetning om reduksjon i skadelig alkoholkonsum. KrFs stempel på alkoholpolitikken regjeringen fører er åpenbar. Det blir ingen storstilt liberalisering av norsk alkoholpolitikk på KrFs vakt. Tvert imot bremser KrF der andre partier vil gasse på, ja vi har til og med fått det til sammen med Høyre, Venstre og Frp som alle ønsker en liberalisering av alkoholpolitikken.

LES OGSÅ: Verdal tillater take away-alkoholsalg for å unngå svinn – Bergen er inspirert

Stolt av at KrF setter de mest sårbare først

Jeg synes vitterlig Senterpartiet spiller opp til en debatt med veldig lite konkret innhold å vise til. Og jeg må si at jeg synes det er spesielt at Kjersti Toppe nå kritiserer oss for å innføre en endring partiet hennes selv er for, nemlig å i noen grad tillate gårdsutsalg av alkoholholdig drikke med lavt alkoholinnhold. Dette er jo ikke KrFs primærpolitikk, men det er Senterpartiets politikk. Hvis hun er uenig med eget parti burde vel heller kritikken og diskusjonen rettes dit hen? Forstå det de som kan. Hva gjelder åpningstidene på Vinmonopolet er ikke disse utvidet, men forskjøvet. Det er nå ikke voldsomt til liberalisering, synes jeg.

KrF sørger for at vi fortsatt fører en restriktiv alkoholpolitikk. Hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk videreføres. Jeg kan love både Kjersti Toppe og alle andre at KrF alltid vil sette hensynet til de mest sårbare først, enten det er barn eller mennesker som sliter med alkoholmisbruk. Det er jeg stolt av.

LES MER:

Innbyggere i flere kommuner kan nå bestille øl til hjemlevering fra lokale bryggerier

Etter Granavolden-enigheten: Derfor frykter rusfeltet friere alkoholsalg

Frp vil vedta fabrikkutsalg av sterkøl – møter høyt KrF-varsko

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk