Politikk

AUF og Ap-ordførere ber Støre ta imot barn fra Moria – Lokallag med opprop mot egen partiledelse

Moria-saken blåser liv i asylsplittelsen i Ap. Nå presser AUF, ordførere og Kristne Arbeidere på for å ta imot asylbarn.

Bilde 1 av 2

– Ap bør bidra til flertall for at Norge skal ta imot barn fra Moria. Det er i krisetider vi må stille opp og vise solidaritet, sier AUF-leder Ina Libak til Vårt Land.

Dermed taler hun Ap-ledelsen og asylpolitisk talsperson, Masud Gharahkhani, midt imot. Han svarer lenger ned i saken.

Tirsdag varslet Ap i Aftenposten at de ville stemme nei til et forslag fra SV om å ta imot barn fra de overfylte, greske flyktningleirene som trues av koronaviruset.

LES OGSÅ: Fem Ap-veteraner vil hente barn i Moria: «Hvor er det blitt av Ap?»

Lokallag med opprop mot egen partiledelse

Nå er det tegn til et gryende Moria-opprør i Arbeiderpartiet. I Vårt Land skriver fem Ap-veteraner at de vil hente barn i Moria-leiren: «Hvor er det blitt av Arbeiderpartiet?».

Og onsdag ved lunsjtider la Forum Arbeiderlag, et lokallag i Tromsø Arbeiderparti, ut et opprop mot egen partiledelse.

«Arbeiderpartiets sentrale ledelse har så langt ikke støttet kravet om at barna må evakueres. Vi er medlemmer av Arbeiderpartiet som er uenig i denne linjen, og som mener at Norges må slutte seg til de initiativ som er kommet fra andre land, og ta del i den internasjonale dugnaden. Arbeiderpartiet med sin stolte tradisjon for solidaritet, må stå fremst på barrikadene for dette kravet,» heter det i oppropet.

Skjærtorsdag ble det kjent at ti europeiske land vil ta imot enslige, mindreårige asylsøkere fra Hellas.

Oppropet er delt på siden til aksjonen «Evakuer barna fra Moria nå!». Kl. 20 onsdag hadde det samlet 650 underskrifter.

Det er opprør i AP lokalt etter partiets tydelige NEI til evakuering i Debatten i går. Vi må få Stortingspolitikerne til å lytte! SIGNER og DEL!!

Posted by Evakuer barna fra Moria nå on  Wednesday, April 15, 2020

Ordførere ber Ap lempe på prinsippene

Tre Ap-styrte storbyer har vedtatt å ta imot barn fra Moria så langt i år. Nå presser ordførerne i Trondheim, Stavanger og Kristiansand på for at Ap skal lempe på vedtatt asylpolitikk og snu:

– Ap bør støtte landene som nå tar et tak og bidra til å få flere land med på dugnaden. Dette er ikke løsningen på sikt, men det er en fortvilet situasjon og Norge tar imot veldig få flyktninger nå, sier Rita Ottervik i Trondheim til Vårt Land.

– Situasjonen er nå dramatisk endret i flere av leirene på grunn av koronatrusselen. Man bør gå en ekstra runde om å bidra i en stor og felles europeisk dugnad for å avhjelpe Hellas, skriver Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun i en tekstmelding til Vårt Land.

– Det er veldig synd at Ap sier nei. Vi ønsker å ta imot 20 fra Moria, sier Jan Oddavar Skisland i Kristiansand til Vårt Land.

3. april ga han sin støtte til «Evakuer barna fra Moria nå!»-kampanjen på Facebook:

 

AUF vil bruke «unntaksparagraf»

AUF-leder Ina Libak mener Ap nå må bruke en lite kjent unntaksregel, som partiet ifølge henne gikk inn for på landsmøtet i fjor.

– Der la vi opp til at vi i en spesiell situasjon kan ta imot flere kvoteflyktninger. Å ta imot barn fra Moria nå, mener jeg er å følge opp Aps asylpolitikk, sier Libakk.

– Er ikke kvoteflyktninger noe annet enn asylsøkerne i Moria?

– Vi kan ikke lage en motsetning mellom kvoteflyktninger og Moria-barn i en situasjon som nå. Virussmitten vil bli helt forferdelig der. Da må vi gjøre den ekstraordinære innsatsen som kreves, svarer AUF-lederen.

LES OGSÅ: Bitter finale da ny troslov for landet ble vedtatt

Trondheim 20200408. 
Ordfører Rita Ottervik på pressekonferansen til Trondheim kommune onsdag. Temaet var håndteringen av  åpningen av skoler og barnehager etter regjeringens nye bestemmelser, og om den generelle korona-situasjonen.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Rita Ottervik er ordfører i Trondheim, en av tre Ap-styrte storbyer som vil ta imot barn fra Moria. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Blåser liv i asylsplittelse i Ap

Moria-saken blåser nytt liv i asylsplittelsen som har hjemsøkt Ap, vedgår Trondeim-ordfører Rita Ottervik.

– Vi hadde en grundig prosess før vi vedtok vår asylpolitikk på landsmøtet i fjor. Men den rir oss fortsatt i spørsmål om de greske leirene og håndtering av enslige, mindreårige asylsøkere, sier hun.

Aps migrasjonspolitiske manifest skulle samle fløyene i partiet om en felles linje: Norge skal ta imot kvoteflyktninger, som har et avklart krav på beskyttelse og er mest sårbare. Utover dette vil Ap hjelpe flyktninger der de er med penger fra en solidaritetspott på minst fem milliarder kroner.

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun mener forholdene ligger til rette for å gjøre noe ekstra nå:

– Norge skal ta imot totalt 3.000 kvoteflykninger i år. Vi er ikke i nærheten av å ta inn det antallet, og antallet asylsøknader er rekordlavt. Dermed kan vi ta ut flere barn fra de greske leirene og fortsatt være langt under 3.000. Stavanger kommune har kapasitet til å bosette og integrere flere enn vi har blitt bedt om å gjøre til nå i år, skriver hun.

LES OGSÅ: Fylkeslederne i KrF øker presset mot regjeringen om Moria-bar

Stavanger 20190909. 
Folkevalgvake i Stavanger Aftenblad sine lokaler. Et samarbeid mellom Stavanger Aftenblad og NRK Rogaland. Ordførerkandidat for Stavanger Arbeiderparti Kari Nessa Nordtun ankommer.
Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun sier Ap skal ivareta vedtatt politikk, men mener forholdene ligger til rette for å ta imot barn fra Moria nå. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Gharahkhani: Kvoteflyktninger før Moria

Aps innvandringspolitiske talsperson, Masud Gharahkhani, viser til Aps landsmøtevedtak fra i fjor.

– Dersom AUF og ordførerne mener vi heller bør hente fra Moria enn prioritere kvoteflykntninger via FN – for eksempel fra leirene i Bekaadalen i Jordan – er jeg uenig i den prioriteringen, skriver han i en tekstmelding fra Vårt Land.

Alle i Ap ønsker å hjelpe så mange som mulig, understreker Gharahkhani. Koronasituasjonen gør det viktigere enn noensinne å øke innsatsen i flyktningeleirene, fastslår han.

– Men landsmøtet vedtok at kvoteflyktninger er mest rettferdig. Og vi har hele tiden sagt at dersom man kommer frem til en felles, europeisk løsning må Norge ta sin del av den fordelingen, sier han.

###
Masud Gharahkhani ledet arbeidet med Aps migrasjonspolitiske manifest. Han sier nei til å ta imot noen fra Moria nå. Foto: Erlend Berge

Kristne Arbeidere: Husk hva Anne Holt gjorde 

Gharahkhanis argumentasjon møter motbør fra Kristne Arbeidere (KA):

– Dette er en spesiell situasjon. Det må gå an å gjøre noe. Vi må sette barns beste først, sier leder Jan Rudy Kristensen, som tar forbehold om at KA ikke har fattet noe vedtak i saken.

– KA mener vi generelt er for strenge. Det er altfor lite menneskelighet og nestekjærlighet i politikken på det området i Norge, sier han.

Kristensen minner om at det var en justisminister fra Ap, Anne Holt, som i 1996 ga amnesti til kirkeasylanter i Norge.

– Det er å bryte et prinsipp, men man gjør det bare én gang, sier han.

LES MER OM MORIA-SAKEN:

Flyktningbarn-opprop engasjerer: – Vi er en del på KrF-grasrota som har begynt å se oss kraftig lei

Venstre-press for å hente mindreårige fra Moria. Frps svar: Ikke ett barn hit

Fylkesledere i KrF øker presset mot egen regjering om barna i Moria: – Nå må vi være veldig tydelige

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk