For å unngå nederlag om viktig støttenøkkel for små trossamfunn og viktige hovedpunkter i ny livssynspolitikk, innfridde regjeringspartiene Frp-ønsker om lovgrep mot koranskoler og trosstøtte fra utenlandske stater. Onsdag ble en avtale om flertall for regjeringens nye livssynspolitikk – med Frp som partner – klar.
– Vi har fått større gjennomslag enn vi noen gang har vært i nærheten av å få, sier Frp-talsmann og forhandler Himanshu Gulati.
– Dere får altså mer igjen som opposisjonsparti enn om dere hadde blitt i regjering?
– Slikt blir alltid spekulasjoner. Men vi har vært tydelige om at vi måtte ha viktige seire for å støtte regjeringen. Det har vi fått, svarer Gulati.
Frp ble regjeringens hurtigspor til flertall – og stilte tydelige krav.
Vårt Land fortalte torsdag i forrige uke om at Høyre, Venstre og KrF forhandlet direkte med Frp om den store lov- og sakspakken om fremtidens tros- og livssynspolitikk. De tre partiene valgte et «hurtigspor» til sin gamle partner – og unngikk dermed kompromisser med Ap og Sp om visse reguleringer av trossamfunn og høye medlemskrav for støtte.
Frp gikk inn i forhandlingene med klart mål om å få stoppet finansiering av muslimske trossamfunn her hjemme fra autoritære, utenlandske stater. Partiet fikk til slutt gjennomslag for begrensninger.
Ikke forbud mot utenlandske troskroner
Regjeringen skal innen neste vår legge frem et lovforslag der man kan nekte tilskuddskroner til tros- og livssynssamfunn «som tar imot bidrag fra stater som ikke respekterer retten til tros- og livssynsfrihet».
– Det blir jo ikke noe klart forbud mot at utenlandske stater kan finansiere trossamfunn. Hvorfor ikke?
– Det handler om gjensidighet. Det er de land som ikke selv respekterer religionsfrihet vi er skeptiske til, der de har andre agendaer bak finansieringen, svarer Gulati.
Mer til tilsyn og rapportering om moské-SFO-er
Statsråd Kjell Ingolf Ropstad – med ansvaret for livssynsfeltet – skal også før vårens behandling av livssynspolitikken legge frem et konkret lovutkast som forbyr overnatting over i SFO-tilbud. Oppslag om forholdene i en muslimsk menighet i Drammen har vakt reaksjoner i en rekke stortingspartier. Nå kan altså forbud komme raskt.
Men i følge Gulati har også Frp fått gjennomslag for tiltak også mot andre koranskoler.
– Det blir også mer tilsyn og etterrapportering på flere tilbud enn det som rammes av lovforbudet. Dette er et viktig gjennomslag. Mange ungdommer opplever nemlig sosial kontroll, at de berøves frihet og at de utsettes for radikaliseringsforsøk, sier Gulati.
Sterk motstand i Frp mot å gi statsstøtte til alle trossamfunn
Frp-leder Siv Jensen skal ved siden av Gulati ha vært tett på prosessen internt i Frp, får Vårt Land opplyst. Stortingsgruppen rommer en rekke medlemmer som er sterkt kritiske til dagens regler for trosfinansiering i særdeleshet. Inkludert bevilgningene til Den norske kirke.
I følge Aftenposten i fjor sommer møtte Ropstad hard motbør da han orienterte stortingsgruppen i det daværende regjeringspartiet Frp om opplegget for ny trosfinansiering og livssynsmeldingen. Hans Andreas Limi – nå parlamentarisk nestleder – bekreftet denne motstanden overfor Vårt Land i januar.
– Det er riktig at det er sterke meninger om dette i Frps gruppe. Når Den norske kirke mister medlemmer og satsene i praksis øker, er jo dette også noe som slår ut i økt støtte for andre trossamfunn, sa Limi.
Frp-talsmannen: «Dette har ikke vært noen lett sak for oss»
For å få til enighet med regjeringen måtte denne «forhandlingsknuten» løses opp. Avtalen med Høyre, Venstre og KrF innebærer at Frp ved stortingsbehandlingen i april skal få fremme sitt eget forslag om å fjerne støtten til trossamfunn – bortsett fra til vedlikehold av kirker.
Men dette forslaget vil bare få Frps egne stemmer.
– Hvor vanskelig har det vært å få hele Frp-gruppen med på enigheten med regjeringen?
– Det har vært et ufravikelig krav at vi selv kan fremme forslag om vår egen finansieringsmodell. Dette har ikke vært noen lett sak for oss. Vi ønsker et helt annet forslag til finansiering og det har mange i Frp sterke meninger om. Men Frp har nå kommet frem til gjennomslag vi ikke før har fått på svært mange felt, poengterer han.
LES OGSÅ OM LIVSSYNSAVTALEN:
[ • Historisk avtale om landets nye livssynspolitikk - her er enigheten mellom Frp og regjeringen ]
[ • Ønsket bredere politisk forlik i ny livssynspolitikk – ville gitt mer forutsigbarhet på sikt ]
[ • Nå snekrer Ropstad og co «hemmelig» enighet med Frp om fremtiden for Livssyns-Norge ]
[ • Frp gikk ut av regjering - slik kunne de og Ap sette regjeringens livssynspolitikk i spill ]
[ • Her er hovedbitene i Ropstads nye livssynspakke – Den norske kirke nummer én i ordning for støtte ]
---
Fakta:
---