Politikk

Norad åpner for kommersielle partnere og legger over 200 millioner i potten til jobbskaping

Norad legger ekstra millioner i potten for å stimulere bedrifter til å satse på bistandsprosjekter som kan gi næringsutvikling og jobber i sør.

– Norad vil med det første ­utlyse konkurranse om 200–250 millioner kroner til strategisk partnerskap mellom kommersielle bedrifter og ­sivilsamfunnsorganisasjoner som vil drive bistandsprosjekter, sier avdelingsdirektør ­Wenche Fone.

Utlysingen kommer på ­toppen av eksisterende avtaler, som samlet utgjør inntil 350 millioner kroner over fire år. For første gang blir det mulig også for kommersielle bedrifter å stå som den ansvarlige partneren overfor Norad.

Partnerskapet må bestå av både en kommersiell bedrift og en sivilsamfunnsorganisasjon, slik det for eksempel er mellom gjødselprodusenten Yara og Utviklingsfondet.

Arrangerer møte om næringsutvikling i mars

Som en følge av debatten etter NHO-­utspillet om å bruke mer ­bistand via norske bedrifter, vil Norad dessuten samle sentrale aktører for å diskutere hvordan de kan bidra til mer nærings­aktivitet og jobbskaping i samarbeidsland. Blant deltakerne på møtet i mars blir utviklingsministeren, bistandsmyndig­hetene, NHO, privat sektor og flere sivilsamfunnsorganisasjoner som jobber med bistand.

– Nye partnerskap kan ­eksempelvis inngås mellom et energiselskap og en miljøorganisasjon, eller mellom et teknologiselskap og en humanitær organisasjon som driver med helse eller utdanning. Jeg ser på dette som å investere i å løse et problem, ved for eksempel å fjerne flaskehalser i verdikjeden til en bedrift, sier Norad-direktør Bård Vegar Solhjell.

LES MER: Norad vil gi mer plass for private 

Norad-direktør Bård Vegar Solhjell.

Wenche Fone, avdelingsdirektør i avdeling for sivilt samfunn og privat sektor.
Bård Vegar Solhjell overtok som Norad-sjef 1. januar. Nå staker han ut kurs sammen med avdelingsdirektær for næringsutvikling, Wenche Fone. Foto: Erlend Berge 

Skal styre garantiordning for satsing på fornybar energi

Nytt for i år er også at Norad skal administrere en garantiordning for fornybar energi. Der vil regjeringen sette av inntil 300 millioner kroner årlig, som en slags forsikringsordning for bedrifter som tør satse på fornybar energi i fattige land.

Norad vil i august utlyse en ordning for bedriftsstøtte, med mindre omfang, men med mye av det samme formålet som det såkalte partnerskapet.

Ellers rår Norfund, Statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland, over en total investeringsporte­følje på 27 milliarder kroner.

DEBATTEN RASER OM NORSK BISTAND:

NHO-sjef Ole Erik Almlid vil ta en milliard fra klassisk bistand og gi til næringslivssatsing i Afrika.

Dag Inge Ulstein har ikke én krone til NHO

Dagfinn Høybråten fillerister NHOs utspill om bistand

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk