Politikk

Sp hegner om abortgrensen

Kjersti Toppe heller kaldt vann i årene på de som håper at rødgrønt flertall i 2021 kan sikre utvidet selvbestemmelse. Men hun frykter Sp er på glid om tvillingabort.

– Jeg tror det vil sitte veldig langt inne for oss å gå med på noe sånt i regjering, sier Kjersti Toppe, som er helsepolitisk talskvinne i Senterpartiet.

Etter valget i 2021 kan det være flertall på Stortinget for å utvide grensen for selvbestemt abort, skrev Vårt Land forrige uke (se faktaboks).

Nå bekrefter nestlederen i Stortingets helse- og omsorgskomité at partiet neppe vil gå med på det hvis rødgrønn side vinner valget.

Kaller SVs argumentasjon for «barnslig»

Sist uke fremmet SV forslag i Stortinget om å utvide grensen for selvbestemt abort. Med det gikk startskuddet for en ny abortkamp.

Høyre-leder og statsminister Erna Solberg har åpnet abortloven opp for spill for å tekkes KrF, var budskapet fra Kari Elisabeth Kaski. Nå er det ikke lenger nok for kvinnebevegelsen og SV å reversere forbudet mot selvbestemt tvillingabort (fosterreduksjon), sa hun til Vårt Land.

– Det synes jeg er litt barnslig. Hvis SV røsker opp i hele loven bare fordi de er uenig i det, så går de jo med på at dette er et spill, sier Kjersti Toppe.

Men også i Arbeiderpartiet presser AUF og kvinneprofiler på for å programfeste utvidet selvbestemmelse på landsmøtet i 2021.

– Vi har ikke tradisjon for å stille ultimatum, men vi viste i den rødgrønne regjeringen at vi ikke lot oss overtale til å liberalisere bioteknologiloven. Vi har vist at vi prioriterer og ikke gir oss på disse verdiene, sier Toppe.

– Ikke et folkekrav å liberalisere abortloven

Sp-politikeren tviler på at det vil være et liberalt flertall på Stortinget i 2021:

– Jeg har verken oppfattet et folkekrav om å liberalisere eller noe press fra kvinnebevegelsen. Jeg opplever at det er stor konsensus om dagens abortlov, sier Toppe.

Skulle grensen for selvbestemt abort bli utvidet fra uke 12, så ryker fundamentet for det 40 år gamle abortkompromisset, er budskapet hennes.

– Da nærmer man seg at den eneste grensen for kvinners selvbestemmelse går når barnet kan bli levende født. Jeg kan ikke forstå at befolkningen er rede for det, sier Toppe.

Frykter Sp skal liberalisere programpunkt om tvillingabort

17 av Senterpartiets 19 stortingsrepresentanter stemte for da forbudet mot selvbestemt tvillingabort ble vedtatt i mai i fjor.

Ap og SV har derimot varslet at de vil reversere forbudet ved første mulighet. Lovendringen har blitt omtalt som en «historisk innstramming». Sp har på sin side programfestet totalforbud mot fosterreduksjon av friske fostre.

Nå frykter Toppe at den harde debatten kan føre til at Sp liberaliserer programpunktet på landsmøtet neste år.

– Ja, det frykter jeg. Debatten har vært skadelig for saken. Nå tror mange at det har vært en stor innstramming i abortloven. Sannheten er at den er mer liberalt nå enn da vi styrte sammen med Ap og SV. Da var ikke tvillingabort tillatt. Nå er det lov, men må behandles i en abortnemnd, sier hun.

Toppe: Grensen for selvbestemmelse er mye viktigere enn tvillingabort

– Så Ap kan få gjennomslag for en reversering i en rødgrønn koalisjon etter 2021?

– Ja, begynner Toppe, men blir stille et øyeblikk.

– Det er litt vanskelig for meg å spå. Nå har det jo blitt tillatt i Norge. Vi mente at en ikke skulle tillate fosterreduksjon av friske fostre. Der tapte vi da KrF kom i regjering. Det er ikke sannsynlig at vi får gjennomslag for det synet vi har i dag. Altså, det er jo en mye større og verre sak å utvide abortgrensen enn om fosterreduksjon skal avgjøres i abortnemnd eller ikke.

ABORTSAKEN VEKKER ENGASJEMENT UANSETT STÅSTED. VÅRT LAND FØLGER DEBATTEN:

Tiden tikker mot abortendringer – flere partier på vei mot mer selvbestemmelse

SV starter abortslaget i Stortinget

Ap med stormløp da KrFs abortseier ble vedtatt i Stortinget ved midnatt

---

Press mot abortloven

  • SV: Har programfestet selvbestemt abort fram til uke 16. Partikilder tror det neste år kan ende opp med et kompromiss om 18-ukers grense når nytt partiprogram skal vedtas.
  • Ap: Jonas Gahr Støre la inn tyngden sin på forrige landsmøte for å stoppe et forslag om å utvide kvinnens rett til selvbestemmelse til 18 uker. Støre leder partiets programkomité. Men det er press i partiet fra AUF og kvinneprofiler for utvidelse til 18 uker.
  • Venstre: Skal vedta nytt prinsipprogram neste år. Flertallet i programkomiteen vil «utvide kvinners rett til selvbestemt abort», Unge Venstre til uke 18. Fasiten vil legge føringer for det neste stortingsprogrammet.
  • Frp: Omtaler ikke abort i partiprogrammet og Frp stiller representantene fritt i spørsmål av «livssynsmessig karakter». Frp har ikke presset på for liberalisering, men partiets helsetalskvinne er villig til å diskutere det hvis spørsmålet reises av andre partier.

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk