Politikk

Solberg og partnerne kan møte Frp-drama i årevis

Skulle Frp bryte opp fra regjeringen, kan velgere få gjensyn med høstserien om borgerlig budsjettbråk, mener valgforsker.

Inn i helgen er det fortsatt uvisst hvilke krav Frp vil servere statsministeren for å fortsette i regjering. Trekker Frp seg, ventes ikke noe lavere støynivå på borgerlig side.

Den gjenværende versjonen av Erna Solbergs regjering vil nemlig fortsatt trenge Frps vippestemmer for å få vedtatt både statsbudsjett og andre store satsingssaker. Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning tror et eventuelt oppbrudd kan gjøre partiet annerledes enn i dag:

– Frp er et parti med ulike fraksjoner og har vært splittet om regjeringsdeltakelsen. Dersom partiet trekker seg ut, kan fraksjonen som ønsker brudd komme til å prege Frp fremover. Det kan bli en mer populistisk profil og mer vekt på innvandringspolitikk og klimakritikk.

Drama i reprise – budsjettkrangel kan på nytt skape overskrifter

De første årene etter at Solberg dannet regjering med Frp og Venstre og KrF var støttepartier, var senhøsten preget av overskrifter om kaos og bråk. Årsaken var budsjettkrangel, der både i 2015 og 2016 var spesielt hett mellom Frp og Venstre.

I 2016 var partene nær regjeringskrise. Gallupene etterpå viste at velgere var trøtte av bråket. Men om Frp fristiller seg, må Høyre, Venstre og KrF møte partiet over forhandlingsbordet igjen.

– Et Frp på utsiden fremstår som svært krevende for Solbergs regjering. For i opposisjon vil dette partiet dyrke primærpolitikken sin, mener valgforsker Bergh.

– Da kan høsten igjen by på budsjettbråk?

– Det er ganske sannsynlig. Og det vil ganske sikkert oppstå kriser, der enighet er svært vanskelig, svarer han.

Frp slipper ikke kamelsluking – dersom de vil unngå en rød regjering

Bergh tror det fortsatt er viktig for Frp at Norge beholder en borgerlig regjering. Men det er ikke mulig dersom Solberg-styret ikke får vedtatt statsbudsjettet sitt.

– For å bli enige om et budsjett må også Frp sluke noen kameler og fire på egen politikk. I den runden som nå pågår i Frp, ligger dette nok inne som et argument mot å forlate regjeringen, forklarer Bergh.

LES MER:

Ap-Støre og Sp-Vedum viser ingen lyst til å overta

• Knut Arild Hareide: «Det er våre barn»

• KrF-Grøvan spisser dramaet: Har ingenting å gi til Frp

---

Fakta:

---

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Politikk