Politikk

KrF-Grøvan spisser dramaet: Har ingenting å gi til Frp

Frp krever nye gjennomslag for å fortsette i regjeringen. Hans Fredrik Grøvan mener Frp er «på ville veier» og sier KrF ikke har noe å gi.

– Vi kan ikke gå inn i nye forhandlinger som rokker ved Granavolden-plattformen, sier Hans Fredrik Grøvan.

Dette er den klare beskjeden fra KrFs parlamentariske leder: Kristelig Folkeparti har ikke noe å gi.

Nervøs stemning på borgerlig side

Det var derimot nervøs stemning blant andre borgerlige politikere på Stortinget i går.

Fremskrittspartiet kan ha satt i gang en regjeringskrise. Siv Jensen truet onsdag med å forlate regjeringen hvis ikke partnerne innfrir en liste med krav. Årsaken er at partnerne besluttet å overkjøre Frp og hente hjem en norsk IS-kvinne og hennes to barn.

Listen med krav ventes å være klar torsdag. Politikere Vårt Land snakket med i Høyre, Venstre og KrF ventet spent på om det bare er snakk om krav en uansett støter på i regjeringshverdagen eller beinharde krav som kan føre Frp ut av regjering.

I Høyre er det både nervøsitet og overraskelse over Frps manøver, som særlig rammer dem. Siv Jensen omtalte nemlig regjeringen som «grå» og ga Erna Solberg ansvaret for å velge om Frp skal bli.

Grøvan: Frp er på ville veier

Hans Fredrik Grøvan har derimot lite til overs for Frps fremgangsmåte.

– Å stille seg utenfor en beslutning og så forvente en belønning, det blir å snu tingene på hodet. Det er en måte å tenke ansvar på som blir en gåte for meg, sier han.

Grøvan minner om at regjeringsplattformen er et «finstemt kompromiss» der de fire partienes seiere og nederlag er «veid på gullskål».

– Å begynne å rokke ved den balansen opplever vi som helt umulig å gå inn på. Hvis en skal samarbeide på den måten at hvert tap man går på skal kompenseres gjennom avtaler som ligger utenfor regjeringsplattformen, da er vi på ville veier, sier lederen for KrFs stortingsgruppe.

– Det høres ikke ut som at KrF har noe å gi?

– Vi skal selvfølgelig snakke sammen. Det gjør vi alltid. Men jeg opplever at situasjonen og foranledningen for situasjonen ikke åpner opp for å kunne gi noe.

«Helt annerledes» enn bompengekrisen

Situasjonen er nemlig «en helt annen» enn sist Frp satt regjeringens liv på spill mener Grøvan.

Også i august i fjor la Frp fram en liste med krav om innrømmelser for å møte bompengeopprøret.

– Bompengekrisen var et problem som flere av regjeringspartiene anerkjente og som ble skapt av flere forhold. Denne saken skyldes ett av partiene sin opplevelse av å ha tapt en sak.

Bompengekrisen i regjeringen ble løst ved at Erna Solberg la nye penger på bordet og tvang fram et kompromiss, som særlig smertet Venstre.

Sentralt plasserte Høyre-folk sier de vil strekke seg langt for å beholde Frp i regjering, men at budsjettet setter klare grenser.

Oslo Venstre-leder: – Frp må gjerne bruse med fjærene

Med unntak av Abid Raja har Venstre-folk så langt holdt en lavere profil denne gangen.

Fylkesleder i Oslo, Espen Ophaug, gir derimot en kort kommentar til Vårt Land.

– Dette skal Frp få krangle seg ferdig om. De må gjerne bruse med fjærene, men vi har en ferdig forhandlet plattform. Så enkelt er det, sier han.

Enkelte stortingsrepresentanter Vårt Land snakket med torsdag mente det mest er snakk om kynisk spill fra Frps side. De sa at det er opp til Frps om de vil sitte i regjeringen eller ikke.

Både i KrF, Høyre og Venstre vises det til at de også har måtte tåle smertefulle nederlag i regjering. For KrFs del seinest i dragkampen om å utrede forbud mot såkalt «homoterapi».

Ropstad fikk applaus for å hente IS-kvinne og barna hennes hjem

Hans Fredrik Grøvan forteller om tilbakemeldinger fra partifolk om at KrF nå må stå på sitt og ikke gi Frp nye innrømmelser.

For KrF er det en stor seier at IS-kvinnen og barna hentes hjem. Kjell Ingolf Ropstad fikk applaus da han ankom møtet i KrF stortingsgruppe onsdag.

– Det har vært viktig å vise at dette er en sak som våre folk i regjering virkelig har stått på for å løse, sier Grøvan.

I KrFs opprivende retningsstrid var en viktig begrunnelse for å velge borgerlig side at en flertallsregjering ville sikre gjennomslag for saker KrF ellers ville tapt.

Hvor alvorlig er det da for KrF hvis Frp går ut av regjeringen?

– Det er et hypotetisk spørsmål, men i det øyeblikket et av partiene går ut av regjeringen forsvinner det sikre flertallet. Da nulles avtalen ut og seirene vi har fått i stor grad bli reversert, svarer Grøvan.

Les mer om Frps trussel om å forlate regjeringen:

Analyse: Slik blir Frp-truslene til tap-tap – utmarsj kan gi KrF avlyste verdiseire

Frp-Jensen legger sprengstoff under regjeringen – presser Solberg med mulig utmarsj

Berit Aalborg: «Viser at Frp er isolert med sin harde linje og kanskje også sin dårlig funderte sikkerhetsvurdering»

---

Fakta:

---

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk