Politikk

Redd Barna raser: ingen planer for andre norske Syria-barn

Minst seks andre norske barn befinner seg i interneringsleire i Syria. Regjeringen står på at mødrene deres selv må be om hjelp for å komme seg hjem.

To norske barn og deres mor hentes ut av interneringsleire i Syria, kunngjorde regjeringen tirsdag. Dette skyldes at det eldste barnet, en fem år gammel gutt, er syk. I går bekreftet justisminister Jøran Kallmyr (Frp) at barnas mor, som var i landet for å kjempe for Islamsk Stat (IS), vil bli pågrepet av PST når hun ankommer Norge.

LES MER: Norge henter hjem IS-siktet norsk kvinne og hennes syke 5-åring, melder Aftenposten

- Dette kan ikke være et unntak

Redd Barnas generalsekretær, Birgitte Lange, reagerer på at regjeringen framstiller hentingen av barna som et unntakstilfelle.

– Vi er glad for at regjeringen har snudd i denne saken og at den syke femåringen, hans søster og deres mor nå får komme hjem til Norge. Samtidig kan ikke dette være et ekstraordinært unntak, så lenge vi vet at flere norske barn fremdeles sitter internert under ekstreme forhold i syriske leire, skriver hun i en e-post til Vårt Land.

Ingen andre har bedt om bistand

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) avviser at det er planer om å hente hjem andre barn fra syriske interneringsleire for øyeblikket.

– Ingen andre har bedt om bistand til hjemhenting, og det forholder vi oss til, uttaler statsråden til NTB.

Til nyhetsbyrået sier utenriksministeren videre at dersom andre kvinner ber om bistand, må dette vurderes på individuelt grunnlag.

– Vi har ingen planer om å yte annen bistand enn det vi nå har gitt, fastslår hun.

Kun to vil ha hjelp

Kun to personer internert i leirer i Syria, har bedt om konsulær bistand, understreket Søreide.

– Den ene har i ettertid sagt offentlig at hun ikke ønsker slik bistand. Den andre er moren som nå returnerer til Norge sammen med sine to barn. De andre norske borgerne som er i Al-Hol-leiren har ikke bedt norske myndigheter om hjelp til å returnere til Norge, sier ministeren.

Utenriksdepartementet ville ikke avgi ytterligere kommentar på forespørsel fra Vårt Land onsdag. Regjeringen hentet også fem norske barn fra Syria i juni, da det ble antatt at foreldrene deres var døde.

LES MER: IS-kvinner var motivert av ideologi

Anslår 30-40, vet om seks

PST har anslått at det befinner seg mellom 30 og 40 norske barn i Syria. Nylig kunne man bekrefte at seks av disse befant seg i en interneringsleir. Blant dem er altså de to som er hentet hjem. Redd Barna forteller at arbeidet med å spore opp barna blir vanskeligere med tiden.

Derfor mener Lange og Redd Barna at regjeringen må hjelpe også de som ikke har bedt om bistand.

– Alle med kunnskap om forholdene på bakken, vet at de som gir uttrykk for at de vil ha hjelp risikerer å sette seg selv og barnas liv i fare. En 15 år gammel gutt ble for eksempel knivstukket og drept i Al-Hol-leiren fordi han hadde samarbeidet med lokale myndigheter, forteller Redd Barna-lederen.

- Må holde mor og barn sammen

Vårt Land har vært i kontakt med Redd Barna for å finne ut mer om de norske barna i Syria. Organisasjonen opplyser at de ikke har mer informasjon de kan dele på nåværende tidspunkt.

Lange mener også det er viktig at barna og mødrene hentes hjem sammen, selv om hun åpner for å straffeforfølge mødrene, slik PST nå planlegger å gjøre.

– En eventuell separasjon må skje innenfor trygge rammer i Norge, hvor barna kan følges opp av et hjelpeapparat, mens mor blir straffeforfulgt for sine gjerninger.

Vesten er treige

Ifølge International Crisis Group var 180 vestlige borgere blitt hentet ut av Syria i oktober 2019, hvorav 110 kom fra Kosovo. Land som Russland, Malaysia og Usbekistan har jobbet mer aktivt for å hente ut borgerne sine. Russland skal blant annet ha hentet ut mer enn 100 barn.

---

Fakta:

---

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk