Politikk

Ap får julegave på Vårt Land-måling – MDG med kjempesmell

Arbeiderpartiet er på en oppadgående kurve og runder 25 prosent på vår desembermåling. Men statsminister Erna Solberg tror de kan hente inn de rødgrønnes forsprang.

Arbeiderpartiets landsmøte 2019. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng og Hadia Tajik.

– En måling før jul på 25,5 er vi veldig fornøyde med. Vi har en ambisjon om å ligge høyere, men det er en god måling, og bedre enn lokalvalget vi gjorde. Det er veldig positivt, sier Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng. Arbeiderpartiet gjør sin beste måling siden juni på Vårt Lands målinger.

Stenseng forklarer økningen med at de har vært tydelige på for eksempel velferd og lyktes med å synliggjøre Ap som tydelig alternativ til dagens regjering.

 

Henter fra Høyre

Ap henter i denne målingen kraftig fra Høyre. Fem prosent av dem som nå sier de vil stemme Ap stemte Høyre sist. De henter også velgere fra Frp og KrF.

– Nå henter Ap mer enn de taper. Det kan være et signal om at noe er på gang, mener valgforsker Bernt Aardal.

Senterpartiet, som gjorde godt valg i år og har vokst jevnt og trutt på målingene gjennom året, men går ned fra rekordmålinga i november og lander på 18,5 prosent. Veksten ser ut til å ha stanset opp for partiet.

– 18,5 prosent er jo uansett svært høyt for Sp. Rekordvalget i 1993 var på 16,7 prosent. Og de har høy lojalitet og få velgere som har satt seg på gjerdet, sier Aardal.

Han påpeker at Aps økning er innenfor feilmarginen, men partiet har økt med nesten fem prosent på målingene siden september og man kan dermed se en stigende kurve.

· LES OGSÅ: Ap får julegave på Vårt Land-måling – MDG med kjempesmell

Håpefull Erna

Høyre ligger i ro på Vårt Lands ferske måling. Men de fire borgerlige partiene mangler samlet hele 25 mandater for å kunne ha flertall og fortsette i regjering. Statsminister Erna Solberg mener partiene fortsatt har god mulighet til å hanke inn det tapte.

– Hva er hovedårsaken til lav oppslutning om regjeringen?

– Det er ingen tvil om at Sp har truffet en misnøye blant folk og selv pleid den godt dette siste året. Dette er velgere som ofte flytter på seg. Frp har ofte hentet fra disse når de har vært i opposisjon. Disse velgerne er de mest troløse, de som er lettest å rive løs, svarer Solberg.

Solberg tror mer oppmerksomhet rundt hvor sprikende opposisjonen er, kan bidra til det.

– Da blir det kanskje et større sjansespill for en del av disse velgerne å stemme på et parti som markerer seg mot alle avgifter og som plutselig kan sitte i regjering med partier som er sterkt for en større økning av dem.

 

Solid rødgrønt

MDG går ganske kraftig ned på denne målinga, til 4,6 prosent og er for første gang siden mai under fem prosent. Også SV går noe tilbake, men de rødgrønne holder fortsatt god kok – de får til sammen 108 mandater mot de borgerliges 61. Ap og Sp får 80 mandater og trenger per nå et av de andre rødgrønne partiene for å sikre flertall.

Hovedgrunnen er en tendens som har holdt seg gjennom mesteparten av året: Rødt og MDG ligger over sperregrensen, Venstre og KrF solid under. KrF lander på 2,6 og Venstre på 2,9.

– For Venstre og KrF er det nesten slik at vi ikke snakker om sperregrensen lenger, men om overlevelse, sier Aardal.

LES OGSÅ: Kan identitetspolitikk redde KrF?

Regjeringsslitasje

Høyre holder seg stabilt på 20,9 prosent og Frp går opp til 11,8 – omtrent samme nivå de har ligget på mesteparten av året, de gjorde en dårlig måling i november. De to seniorene i regjeringen virker dermed å ha stabilisert seg. Samlet har regjeringspartiene stagnert eller gått ned. Det tyder på regjeringsslitasje, mener Aardal. Og det bidrar til å forklare Aps innhogg i Høyres velgere.

– Lufta har gått litt ut av ballongen. Det ligger mange velgere i omlandet Ap/Høyre, for dem kan Ap framstå mer attraktive også fordi folk begynner å bli lei av regjeringspartiene.

Men mange som har stemt på regjeringspartiene er også fornøyde. Venstre, som pleier å holde på bare rundt en tredjedel av velgerne sine, har her er en lojalitet på 42 prosent. KrF har en lojalitet på rett under 60, som er høyere enn tidligere målinger. Høyre og Frp ligger på rundt 64 og 62 prosent lojalitet.

· LES OGSÅ: Etter hete krangler er det bedring – Solberg forteller nå hvorfor

 

---

Desembermålingen

  • Målingen er gjennomført for Vårt Land i perioden 9. til 15. desember og har 704 respondenter.
  • Feilmarginen er mellom 3,2 og 0,9, og er høyest for de store partiene.

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk