Flere av dem skal frykte utmeldinger. KrFs utydelighet i kampen for å gi ureturnerbare asylsøkere rett til å arbeide går på partiets eksistensberettigelse løs, hevdes det i oppropet.
De 95 partimedlemmene mener ledelsen har sviktet i sitt forsvar for tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett og ildsjelen Arne Viste, som begge kan havne i fengsel for å ha ansatt papirløse:
«KrFs ledelse synes ikke engang å være villig til å bruke utestemme i saken, og langt mindre la den få noen konsekvenser».
– KrF er ikke til å kjenne igjen
Oppropet er sendt til partileder Kjell Ingolf Ropstad, parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan og generalsekretær Geir Morten Nilsen. Ropstad og Grøvan svarer mot slutten av artikkelen.
Partimedlemmene kaller det «skuffende og uforståelig» at KrF stemte mot SVs forslag om å gi arbeidstillatelse til ureturnerbare. Da asylsøkere med endelig avslag på opphold ble fratatt retten til å arbeide i 2011, protesterte KrF sterkt, påpeker de. KrFs Torhild Bransdal møtte sterke anklager da SVs forslag ble debattert i Stortinget.
– Dette er et opprop om at KrF ikke er til å kjenne igjen i kampen for de svakeste. Mange i KrF blir fortvilet når vi nå oftere enn før ser at partiet ikke står nok på barrikadene utad, sier Magne Berg i Elverum KrF til Vårt Land.
Han står bak oppropet sammen med Tord Langmoen fra Eidsvoll KrF. Berg står bak Facebook-gruppen «KrF fram mot 2021», som han etablerte ut av bekymring for KrFs lave oppslutning.
Anklager partiledelsen for å være mer opptatt av «homoterapi»
At KrF er et lite regjeringsparti og at SV forslag uansett ville blitt nedstemt er ingen unnskyldning, ifølge oppropet.
«For partiets medlemmer, velgere og sympatisører ville forskjellen vært enorm. [...] Vi hadde sett det partiet vi trodde vi var medlemmer av!»
KrFs ledelse velger dessuten «å ta dissens om homoterapi, men ikke i den saken hvor trolig hele partiet står bak. For KrFs ledelse er altså den ene saken viktigere enn den andre», skriver de.
Nå etterlyser initiativtaker Magne Berg en bredere debatt om KrFs profil.
– Med respekt å melde: Svakere grupper som asylsøkere er viktigere enn homosaken. Per nå er partiet for smalt. Det viser oppslutningen, sier Berg.
Han mener det er flere eksempler på at KrF svikter svake grupper i statsbudsjettet for neste år.
Får støtte av fylkeslederen i Innlandet
Tidligere fylkesleder i Akershus, Arne Willy Dahl, og fylkesleder i Innlandet KrF, Oluf Maurud, er blant dem som har underskrevet oppropet.
– Oppropet viser at grasrota synes dette er veldig vanskelig. Og når du som eneste parti står opp om homoterapi, så er det noen signaler som sendes. sier Maurud, som er bekymret for oppslutningen lokalt.
I høst gjorde KrF et svært dårlig lokalvalg og mistet 60 prosent av representantene sine i tradisjonelt røde Innlandet, der flere av underskriverne kommer fra. Oppropet domineres av lokallagsledere og lokalpolitikere på Østlandet.
Ropstad: Deler engasjementet og jobber på spreng
Kjell Ingolf Ropstad skriver i en tekstmelding til Vårt Land at han «deler engasjementet fullt ut», men mener KrF har vært «veldig tydelige i media og debatter».
– KrF har kjempet mot dette regelverket helt siden Ap, Sp og SV i 2011 fjernet muligheten for at ureturnerbare kan jobbe, partilederen.
I regjeringsplattformen fikk KrF gjennomslag for et amnesti for «eldre ureturnerbare asylsøkere som har bodd lengre enn 16 år i Norge». Nå jobber partiet på spreng for å oppfylle det, «slik at de får opphold og mulighet til å jobbe, skriver Ropstad.
Vårt Land meldte nylig at regjeringspartiene krangler om hvem amnestiet skal omfatte.
Grøvan: Oppropet kan være til hjelp
Parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan tror oppropet kan være til hjelp i den interne dragkampen i regjeringen:
– Dette styrker vår forhandlingsposisjon, sier han til Vårt Land.
Han er uenig i at ureturnerbare asylsøkere og andre sosiale spørsmål ikke har høyeste prioritet for KrFs stortingsgruppe og statsråder.
– Både barn av IS-krigere og ureturnerbare har det. Det er veldig beklagelig hvis det har festet seg et annet inntrykk, sier Grøvan.
Grøvan forstår at det kan «virke litt spesielt» at KrF stemte mot SVs forslag om å la papirløse jobbe, som de egentlig er for. Men forslaget ville uansett blitt nedstemt og regjeringspartier stemmer ikke sammen med opposisjonen, påpeker KrFs parlamentariske leder.
– Frp har stemt mot egen regjering før. Og oppropet viser til at KrF gikk mot regjeringen om «homoterapi»?
– Jeg er ikke kjent med at Frp har gjort det mens vi har sittet i regjering. Det ville svekket vår forhandlingsposisjon. Vi må bruke utestemmen internt i regjeringen, svarer Grøvan.
– Ikke omkamp om retningsvalg
Oppropet understreker at både «røde» og «blå» partimedlemmer har underskrevet, samt at brevet ikke er et forsøk på omkamp om KrFs retningsvalg.
– Dette er ikke en protest mot ledelsen og mot KrF i regjering, sier initativtaker Magne Berg.
Les mer om Gunnar Stålsett, Arne Viste og ureturnerbare asylsøkere:
• Gerd Fleischer vil følge tidligere biskop Gunnar Stålsett i fengsel
• Arne Viste vant Petter Dass-prisen
• Dramatisk oppgjør om papirløse – KrF og Venstre beskyldt for å «stikke dem i ryggen»
---
Fakta:
---