Politikk

Slik er historien om KrFs og Venstres asyltap – eneste gevinst er å stole på at Frps justisminister holder ord

Høyre og Frp nektet å gi KrF og Venstre nødhjelp mot sterkt asylpress fra SV og forventninger blant papirløses venner. De fikk ikke fremme forslag som kunne redde ansikt.

Da stortingsmøtet som skulle behandle SV-forslag om arbeidsmulighet for papirløse, var det knyttet spenning til om de fire regjeringspartiene klarte å finne frem til et eget forslag om ureturnerbare asylsøkere.

Men på bordet i Vandrehallen lå det bare papirforslag fra SV og Sp – ingenting felles fra Høyre, Frp, KrF og Venstre.

– Nei, vi fikk ikke noen enighet, sa en skuffet KrF-talskvinne, Torhild Bransdal.

Slik var nødhjelpen de ikke fikk

Dermed hadde etterspillet etter gruppemøter på borgerlig side ikke endt slik KrF og Venstre kjempet for onsdag ettermiddag: Et skriftlig forslag, der regjeringspartiene samlet forsikrer at de vil følge opp dette punktet i sin egen regjeringserklæring:

«Engangsløsning for eldre ureturnerbare asylsøkere som har bodd lengre enn 16 år i Norge. Løsningen rammes inn slik at den ikke skaper presedens».

Steil holdning fra regjeringens to, store blå – «ikke nødvendig»

Etter møteøkter ut i onsdagskvelden ble enden på tautrekkingen at Frps justisminister skulle gå på talerstolen og forsikre at han ville arbeide raskt for å få en løsning av dette punktet fra Granavollen. Dermed er KrF og Venstre fortsatt prisgitt at justisminister Jøran Kallmyr holder ord – og ikke minst: At løsningen er noe de to partiene godtar. Dermed fortsetter dragkampen i regjeringen.

Fra topphold i Frps stortingsgruppe får Vårt Land opplyst at partiet slett ikke kunne godta KrF og Venstres krav. Høyres talsmann på feltet, Ove Trellevik, bekrefter dette:

– Nei, noen egne fellesforslag fra oss nå er ikke nødvendig. Vi har jo begynt å jobbe med tematikken i regjeringen, sier Trellevik.

KrF-talskvinne refser justisministeren…

Kilder i KrF og Venstre setter sin lit til at resultatet kommer raskt. Helst før pensjonert biskop Gunnar Stålsett må i retten fem dager før jul. Stålsett risikerer 45 dagers fengsel for å ha gitt arbeid til en ureturnerbar asylsøker. Saken har sterk symbolkraft og gjør dagens budsjettdebatt der SVs forslag skal stemmes over til oppgjør også om Stålsetts sak.

KrFs Bransdal forutsetter at det kommer klare forsikringer fra Frps justisminister under debatten som starter over lunsj en gang.

– Vårt budskap vil være at vi forventer at han ganske klart forsikrer at regjeringen nå vil jobbe raskt. Det er handling vi nå forutsetter, sier hun og fyrer samtidig av en salve mot Frp:

– Vi reagerer sterkt på den retorikken og omtalen som har kommet fra det hold om papirløse og ureturnerbare den senere tid.

…og dasker til mot SVs oppførsel

Bransdal går også i rette med SV, som har levert oppspillet til dagens asyldebatt:

– De bør også ta ansvar for dagens situasjon. Det er ikke så enkelt som de vil ha det til. Innskjerpingen kom da de selv satt iregjering. De kan ikke bare fristille seg fra dette ansvaret.

Hun bekrefter at KrF vil stemme mot SV-forslaget om arbeidsmuligheter for ureturnerbare. Heller ikke Sps mellomvei – et forslag om å utrede situasjonen til de ureturnerbare og mulig endring av regelverket – vil få KrFs stemmer.

– Men er ikke Sps vei også KrF-politikk, Bransdal?

– Nei, vi vil ikke ha flere utredninger, men handling.

Venstre i klemma – fra høy føring til håp om noe godt

Etter et gruppemøte onsdag nærmest rømte Venstre via heis, uten å snakke med pressen om dagens asyldebatt. Nettopp Venstre – gjennom Abid Q. Raja – har hatt høyest medieprofil om stortingsløsning som fjerner fengeselsstraff for lovbrudd som Stålsett har begått.

Parlamentarisk leder, Terje Breivik, vil ikke gå med på at Venstre har møtt veggen hos Høyre og Frp.

– Vi har hatt gode runder på kammerset og fått betryggende meldinger fra regjeringen. Det handler om at den snarest skal finne en løsning for ureturnerbare.

– Dere er altså ikke blitt overkjørt av de to blå?

– Nei, ikke i møterommet. Regjeringspartiene har jo egentlig kommet stortingsbehandlingen i forkjøpet, i og med at det arbeides med punktet i Granavollen-erklæringen.

Trussel i bakgrunnen – fare for mer solospill i regjeringen

– Men Abid Q. Raja har jo på Venstres vegne gått sterkt ut for et forslag om å unngå fengselsstraff. Blir det ingenting av dette?

– Ingen har sagt at dette blir det ikke noe av. Men dette er ikke tema i dagens stortingsdebatt, svarer Breivik.

Både i Høyre og Frp gir enkeltpolitikere klart uttrykk for hva som ville blitt konsekvensen av om KrF og Venstre hadde drevet solospill i asylsaken: Da ville Frp gjort det på andre fronter også.

LES OGSÅ:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk