Fra SV ble KrF og Venstre beskyldt for «dobbelspill» og møtte harde anklager om holdningen til SV-forslaget om å gi ureturnerbare asylsøkere lov til å jobbe midlertidig.
Årsaken: Topper i begge partier hadde på forhånd gått høyt ut i mediene med forsvar for fengselstruede Gunnar Stålsett og håpet på endringer for papirløse.
– De har spilt en rolle som de ureturnerbares store helter og sagt at «ja, vi skal ta vare på deres interesser». Her i salen vil de stikke dem i ryggen. De bidrar til å skape forventninger, som de så river brutalt ned, sa SVs justistalsmann, Petter Eide, som fikk reprimande fra stortingspresidenten for ordbruken.
SV-Haltbrekken: «Hykleri er en riktig beskrivelse»
Det var på forhånd ventet at stortingsdebatten kunne bli temperert. At pensjonert biskop Stålsett fem dager før julaften må møte i retten for å ha gitt arbeid til papirløse Lula Tekre ville bli tema. Om SVs politikk var gjeldende, ville dette ikke vært noe lovbrudd.
Men fordi Venstre og KrF ikke ville stemme for SV-forslaget som de egentlig er for, bølget anklagene:
– Til tross for en kald kynisme fra stortingsflertallet, så har vi sett et hav av hjertevarme fra det norske folk. Men det som opprører meg er de partiene som sier i media at de er enige med SV – og at de er enige med biskopen. Hykleri er en riktig beskrivelse, fortsatte SVs Lars Haltbrekken.
SVs Petter Eide (t.h.) gikk hardt ut mot KrF og Venstre i stortingssalen. Her i samtale med papirløsforkjemperen Tor B. Jørgensen før det hele startet. Foto: Erlend Berge
Tøft for KrF og Venstre – lenge før oppgjøret startet
KrF og Venstre fikk på pukkelen gjennom store deler av debatten. Og hadde alt på morgenkvisten i forkant møtt veggen: Hverken Høyre eller Frp ville stille seg bak et forsøk på å få noe eget fra regjeringspartiene til votering i asyldebatten. KrF og Venstre ville ha synliggjort at det faktisk var løsninger om ureturnerbare på vei.
Det eneste innrømmelsen de på forhånd hadde fått, var at det skulle komme en forsikring fra Frp-justisminister Jøran Kallmyr på talerstolen om at regjeringen nå jobber for å få iverksatt et punkt i Granavollen:
«Engangsløsning for eldre ureturnerbare asylsøkere som har bodd lengre enn 16 år i Norge. Løsningen rammes inn slik at den ikke skaper presedens».
Slik refset KrF-Bransdal Frps statsråd for bruk av ord
KrF-talskvinne Torhild Bransdal måtte tre ganger gå på talerstolen for å få justisministerens tydelige ord om dette.
– KrFs representant må nærmest instruere egen justisminister to ganger om å gjennomføre Granavollen-plattformen. Og hun beklager at hun ikke får stemme for det hun vil, lød det fra Aps Stein Erik Lauvås.
Bransdal innrømmet at KrF ikke hadde fått gjennomslag for egen politikk om papirløse i regjeringsplattformen og beklaget at hun ikke kunne stemme for SVs forslag. Hun serverte samtidig refs av Frps justisminister.
– Vi forventer også en endring i den harde retorikken i ordskiftet. Da må vi starte på Stortinget. Jeg reagerte spesielt på justisministerens sitat til VG: «Jeg regner med at ingen ønsker at hjemmehjelpen som kommer hjem til deg skal ha bakgrunn som krigsforbryter». Hard retorikk har ofte større konsekvenser enn man tror. Harde ord kan inspirere til handling, sa Bransdal.
Venstre-Melby: Svært galt at Gunnar Stålsett og Arne Viste gjøres til «kriminelle kjeltringer»
Venstre-talskvinne Guri Melby la ikke skjul på den spriken det nå er i regjeringen om ureturnerbare. Hun tok fatt i det Stålsett og papirløse nå er utsatt for:
– I Venstre er vi krystallklare på at dette må finne sin løsning. De må ha mulighet til å tjene til livets opphold. Når folk har vært her så lenge, så må det på et eller annet tidspunkt settes en strek. Det er ingen hemmelighet at Venstre mener dagens politikk er feilslått, sa Melby, som syntes det er svært galt at personer som Stålsett og Arne Viste gjøres til «kriminelle kjeltringer».
Frp-Helgheim: De som står i limbo har valgt det selv
Frps Jon Engen Helgheim benyttet også debatten til å snakke opp partiets og regjeringens strenge asylpolitikk. Ganske tidlig angrep han forsøkene på å myke opp praksis overfor ureturnerbare:
– Hva er det egenlig partiene som vil endre reglene vil oppnå, spurte han og fortsatte:
– Man står ikke med en stor gruppe i limbo. De som står i limbo har valgt det selv.
Å gi beskyttelse til flere kan ifølge Frp-talsmannen gå på bekosting av de som trenger det gjennom kutt i andre velferdsytelser. Han påpeker at Norge i dag har «et meget rettssikkert system».
– Denne debatten har vist at det er full splid, kaos og splittelse i regjeringen, sa derimot Aps Løvås.
«De må fortelle hele historien – det gjør de ikke»
Debatten skulle egentlig handle om budsjettpostene på innvandrings- og integreringsfeltet. Men gang på gang oppsto det sterke oppgjør om SVs forsøk på regelendring.
SVs Eide minnet igjen om KrF og Venstres «dobbeltspill»:
– De bygger opp håp, forventninger og glede. Men de forteller bare halve sannheten. De må fortelle hele historien – det gjør de ikke. De bygger forakt for det vi driver med. Da kan man ikke si en ting ute til mediene – og en ting inne i salen.
Så tøft at også Frp-Kallmyr forsvarte de to kollegene
Justisminister Jørn Kallmyr forsikret til slutt i debatten at han ville jobbe frem KrFs seier fra Granavollen: En løsning for eldre ureturnerbare. Dette var avgjørende for KrF i forkant av debatten. På et tidspunkt i debatten var kritikken av KrF og Venstre så heftig, at justisministeren gikk i manesjen for å forsvare dem.
På spørsmål fra Vårt Land kunne han etterpå ikke love når de to regjeringspartiene vil få presentert løsningen om de eldre ureturnerbare.
– Dette er et punkt som er viktig for KrF, det er jeg fullstendig klar over, sier han.
Etterlyste Venstres Abid Q. Raja – var ikke i debatten
Etter debatten innrømmet SVs Karin Andersen at det hadde falt mange harde ord.
– Men det er litt vondt å se på at noen bruker media til å profilere at de har tenkt å gjøre noe og så vet de selv at de ikke har tenkt å gjøre noe. Blant annet er jo ikke Venstres Abid Raja til stede en gang og slåss for det synspunktet han selv påstår at han har.
Partifelle Petter Eide sto dermimot ved alle ordene han hadde brukt:
– KrFs Bransdal svarte deg jo fra talerstolen at det var «ganske fantastisk» å først bli etterlyst på banen og så få kjeft for det?
– Jeg synes det er kjempefint at KrF støtter oss på innholdssiden. Men når Kjell Ingolf Ropstad da er ute i VG og i NRKs Politisk kvarter forsvarer arbeidsrettigheter til ureturnerbare med ganske store ord, må han også samtidig si at vi vil si nei til det i Stortinget.
Men KrFs talskvinne tålte de harde ordene
KrFs Bransdal opplever ord om dolkestøt som «en frustrasjon» fordi SV håpet KrF skulle stå sammen med dem.
– Men det blir en avsporing av saken. Vi kan tåle kritikk, men vi trenger ikke unødvendige karakteristikker av hverandre, sier hun.
Papirløse har vakt voldsom debatt den siste tiden. Her er sakene:
• Berit Aalborg: Ydmykelse for KrF og Venstre
• Vårt Land fulgte Stålsett-debatten i Stortinget – slik var innlegg for innlegg
• Asyladvokat: Stålsett har ikke gjort noe rettsstridig
• Regjeringspartier i asyldrama møteøkter i KrF og Venstre endte uten redning på «Stålsett-knipe»
• KrF og Venstre i klemme om asylløsning - Rajas Stålsett-finte fisler bort
• Oslo Arbeiderparti vil gi papirløse arbeid – det kan gå mot strid i partiet
• Gi papirløse arbeid, sier Unge Høyre, KrFU og Unge Venstre