Politikk

Ap til angrep på Ropstad om homoterapi og menneskesyn

Arbeiderpartiet dunket løs på Kjell Ingolf Ropstad i spørretimen. Han fikk gjennomgå for KrFs nei til forbud mot homoterapi og sin kritikk av miljøbevegelsen.

– Det statsråden sier er feil, det vi har sett i for eksempel VGs dokumentar. Organisert praksis av homoterapi, det er i dag lov. Og det må slutte. Det er livsfarlig for barn og unge. Det er derfor må vi ha et forbud, sa Arbeiderpartiets Kari Henriksen i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

– Ser ikke statsråden at å gå imot et forbud mot konverteringsterapi sender et tydelig signal til de religiøse kreftene om at konverteringsterapi er ok, spurte Kari Henriksen.

På rekke og rad gikk Arbeiderpartiets representanter til angrep på Kjell Ingolf Ropstad i Stortingets muntlige spørretime.

Homoterapi og miljøbevegelsens menenskesyn

KrF-lederen og barne- og familieministeren ble kjørt på sitt nei til å utrede forbud mot homoterapi og for sin kritikk av menneskesynet til deler av miljøbevegelsen.

– Forrige uke brukte han på å bekjempe ettbarnspolitikk «med nebb og kør». Hvem vil han kjempe mot med nebb og klør i Norge, spurte Aps Ingvild Kjerkol.

Ropstads utsagn om ettbarnspolitikk kom på spørsmål fra Dagbladet forrige uke som del av debatten om miljøbevegelsens menneskesyn.

– I fjor tok KrF et veivalg. Den forrige KrF-lederen, Knut Arild Hareide, tok til orde for ikke å tillegge motstanderne meninger. Har Ropstad forlatt det, undret Kjerkol i neste spørsmål.

SV: Hvorfor er Ropstads menneskeverd så snevert?

Partifelle Anniken Huitfeldt fulgte opp og spurte Ropstad om hvorfor «lovers normgivende effekt» – hvordan lover endrer holdninger – var viktig for ham da det gjaldt sexkjøp men ikke når det handler om homoterapi.

Også SVs Freddy André Øvstegård og Miljøpartiet De Grønnes Une Aina Bastholm kastet seg på.

– Det er et stort gap mellom Ropstads fiktive angrep mot miljøbevegelsen og hans manglende forsøk på å stå opp for skeives rettigheter som blir trampet på i debatten om homoterapi. Hvorfor er menneskeverdet til Ropstad så snevert, spurte Øvstegård.

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) påpekte ved et par anledninger at opposisjonens spørsmål gikk utenfor barne- og familieministerens ansvarsområde. Ropstad valgte likevel å svare på dem.

Dette svarer Ropstad på kritikken

Vårt Land møtte Kjell Ingolf Ropstad i Stortingets vandrehall etter spørretimen.

– Hvordan reagerer du på kjøret?

– Som KrF-leder vil jeg fortsette å snakke om menneskeverdet. Det vil jeg bruke mye tid på. At spørretimen ble brukt til slike aktuelle spørsmål, var jeg godt forberedt på. Men opposisjonen tolket ikke ting i beste mening. De tillegger meg også meninger og utsagn jeg ikke har kommet med. Jeg hadde ønsket en annen debattform, sier han til Vårt Land.

Slik svarte Ropstad i spørretimen:

– Jeg håper jeg sender et veldig tydelig signal om konverteringsterapi. Jeg er opptatt av å stoppe det.

KrF-statsråden viste til at ingen trossamfunn «sier de ønsker å gjennomføre terapi for å endre folks legning».

– De har enten tatt avstand fra det eller mant til stor bevissthet. Debatten har gjort noe med bevisstheten om temaet. Jeg skulle ønske debatten kunne handle mer om hva vi kan gjøre i dialog med trossamfunnene, svarte Ropstad.

Et forbud, slik det har blitt argumentert i de siste ukenes debatt, vil ramme så vidt at det ville rammet trosfriheten, mener han.

KrF-toppen gjentok at han mener praksisene avdekket i VGs dokumentarserie om homoterapi i sommer er tvang, vold og overgrep. Det rammes allerede av loven – deriblant lov om alternativ behandling, hevdet Ropstad.

Reagerte på sykdomspåstand

Aps Kari Henriksen svarte at å si det var som å definere homofili som en sykdom.

– Det reagerte jeg på. Jeg har stått her og argumentert mot konverteringsterapi, kvitterte Ropstad.

Han viste også til at han har vært tydelig på at ingen jobber for ettbarnspolitikk i Norge. Ropstad avviste også at han tillegger folk meninger.

– Alle mennesker har menneskeverd. Punktum, svarte Ropstad på Freddy André Øvstegårds spørsmål.

Les mer om «homoterapi» og Ropstads kritikk av deler av miljøbevegelsens menneskesyn:

Høyre, Venstre og Frp overkjører KrF om «homoterapi»

• Grønn Ungdom-talsperson: – Menneskeverdet står sterkere i MDG enn i KrF

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk