Politikk

«Stadig flere ber nå om at Drivkraft tenker liste ved kommende stortingsvalg»

Det skriver tidligere KrF-nestleder, Odd Anders With, på Facebook etter at Knut Arild Hareide varslet at han ikke tar gjenvalg.

«La meg være åpen og fortelle at stadig flere ber nå om at Drivkraft tenker liste ved kommende stortingsvalg»

Det skriver tidligere KrF-nestleder, Odd Anders With, på Facebook.

Det er første gang en sentral person i Drivkraft tydelig forteller om økende interesse for å stille liste ved stortingsvalget i 2021.

– Ikke vært et tema i Drivkraft-styret

Det kristendemokratiske nettverket har som mål å bevare engasjementet Knut Arild Hareide skapte med sin visjon for KrFs veivalg i fjor høst.

Da Drivkraft ble etablert i vinter ble det stilt spørsmål ved om initiativet i virkeligheten var «fraksjonering» med mål om partidannelse. Å stille lister i noen fylker er gjerne første steg på veien mot det.

– Dette har ikke vært tema i arbeidsutvalget eller i styret, sier Drivkraft-leder Tore Christiansen til Vårt Land.

Han bekrefter at de får spørsmål om å stille lister.

– Direkte oppfordringer om å starte et parti har det vært relativt få av, men vi har fått litt flere spørsmål om det er et alternativ. Et økende antall anser det som stadig mindre sannsynlig at KrF er et alternativ for dem ved valget og spør hvilke alternativ de har.

Mener Hareides og Bekkevolds exit gjør KrF «enda mer blått»

Withs utsagn falt i en diskusjon på Drivkraft sin Facebook-side om at tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide ikke stiller til gjenvalg til Stortinget. Drivkraft spurte om dette bør få konsekvenser for deres rolle.

Også Telemark-representant Geir Jørgen Bekkevold har varslet at han ikke tar gjenvalg. Dermed er to av tre «røde» KrF-representanter på vei ut.

«Forøvrig: når både Hareide og Bekkevold trekker seg, blir partiet enda mer blått», skriver With i kommentaren sin.

Han ønsker ikke å utdype overfor Vårt Land av hensyn til sin nye jobb som daglig leder i Kirkens Bymisjon i Trondheim. Av samme årsak har With trukket seg fra styret i Drivkraft. Han var med på å starte nettverket.

Derfor ber de Drivkraft stille liste

With skriver i Facebook-posten at de som ber Drivkraft stille liste begrunner det slik:

«Feil kurs, manglende inkludering av ‘de røde’, undergraving av verdier, og at oppslutningen om KrF i dag og fremover mot valget er mye mindre enn potensialet».

Tore Christiansen forklarer henvendelser om liste slik:

– Jo flere fra Hareides side som trekker seg ut, desto mindre sannsynlig blir det med en kursendring i KrF. Mange opplever partiets profil utad har blitt annerledes.

Selv maner Knut Arild Hareide sine støttespillere til å bli i partiet og kjempe for sitt syn.

– Vi i KrF er jo programforpliktet til å tro på gjenoppstandelse, sa han til Klassekampen på mandag.

– En liste vil sette KrF-medlemmer i Drivkraft i skvis

Spørsmål om liste og partidannelse kom også da KrFs inntreden i regjeringen var et faktum og da Sylvi Listhaug ble statsråd igjen, forteller Christiansen.

Støtter dere ideen om liste i 2021?

– Vi har sagt at det ikke er vår rolle per i dag. Vi er en organisasjon med både lojale KrF-medlemmer og utmeldte. Det øyeblikket vi begynner å snakke om en liste vil ganske mange av våre medlemmer havne i en konflikt. Det vil i så fall bety en helt annen rolle og kurs, som må vedtas i organisasjonen, sier Christiansen.

Drivkrafts planer er i første omgang en ny konferanse på nyåret, ifølge Christiansen.

Han understreker at hans og Withs inntrykk vil være påvirket av at de har mange utmeldte KrF-ere i omgangskretsen. Christiansen mener også at han og andre utmeldte KrF-ere ikke må blande seg i partiets strategivalg.

Les mer om Drivkraft:

Alle Hareides rådgivere inn i Drivkraft-styret

Drivkraft: KrF kan ikke leve med regjeringens linje i utlendingssaker

Listhaug-retur gir medlemsboost for Drivkraft

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk