Politikk

Blir trolig utredning av homoterapi-forbud

Det ligger an til å bli flertall på Stortinget for å utrede et forbud mot homoterapi. Flere partier diskuterer saken internt.

Forbud mot såkalt konversjonsterapi har blitt sterkt debattert de siste par ukene, og både MDG og Ap har stilt forslag om dette (se faktaboks). Det var høring om blant annet disse forslagene i tirsdag.

Vårt Land kjenner til at det denne uka foregår et aktivt arbeid for å samle familiekomiteen på Stortinget rundt enighet om å utrede et forbud mot homoterapi. I så fall vil bestillingen fra komiteen trolig inneholde en formulering om at man bør vurdere om det skal skilles mellom slik terapi rettet mot personer under 18 år og myndige.

Tydelig

Primærstandpunktet til opposisjonspartiene og Venstre er at slik terapi skal bli forbudt, men for å få flertall på Stortinget er det sannsynlig at det vil komme et sekundærforslag det er mulig å få gjennom. Dette forslaget vil trolig handle om å utrede et mulig forbud.

I dag ble saken diskutert i flere partigrupper, og dette fortsetter utover uka. Det er regjeringspartiene som avgjør saken. Frps Silje Hjemdal er krystallklar:

– Jeg har vært veldig klar på at en utredning er veien å gå. Dette tydeliggjorde høringen tirsdag svært godt. Det vil jeg jobbe for i komiteen, sier Hjemdal, som tror flertallet i partiets stortingsgruppe vil gå inn for det samme.

Også Høyre ligger an til å lande på at de ønsker en utredning av saken. De skal etter det Vårt Land kjenner til behandle spørsmålet ved et senere gruppemøte. Partiets medlemmer i komiteen ønsker utredning.

Venstre ønsker primært forbud men vil trolig gå inn for utredning.

KrF

Etter det Vårt Land kjenner til har det vært uenighet også internt i KrFs stortingsgruppe. Flertallet i gruppa gikk inn for å si nei til forslagene og heller ikke gå inn for utredning, men det var ikke enstemmighet rundt dette. Det ventes at partiet vil ta flere runder.

Slik Vårt Land forstår det er flertallet i regjeringspartiene for en utredning, men samarbeidet med KrF kan gjøre saken vanskelig. Det oppfattes derfor som positivt at det kommer et krav fra Stortinget heller enn at saken må avklares internt i regjeringa.

Blant komitémedlemmene er det stort flertall for utredning, etter det Vårt Land erfarer.

Familiekomiteen skal komme med sin innstilling 3. desember.

LES MER OM HOMOTERAPI-DEBATTEN:

·Kirkerådslederen reagerer etter debatt om homoterapi: – Jeg får lyst til å rope og skrike

· Uenige om sjelesorg er konverteringsterapi

· SV tror forbud mot konversjonsterapi blir vedtatt av Stortinget

· KrF mener forbud mot konversjonsterapi bryter med trosfriheten

---

Forslagene

  • Fra Une Aina Bastholm, MDG: Stortinget ber regjeringen klargjøre at konverteringsterapi for homofile, bifile, lesbiske og transpersoner ikke er tillatt i henhold til likestillings- og diskrimineringsloven, og om nødvendig fremme forslag om en endring av likestillings- og diskrimineringsloven som sørger for dette.
  • Fra Anette Trettebergstuen, Ingvild Kjerkol, Lene Vågslid, Jonas Gahr Støre, Kari Henriksen, Trond Giske, Hadia Tajik og Tuva Moflag, Ap: Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å forby konverteringsterapi.

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk