Politikk

KrFU-lederen ut mot Sp: – Hvor er nestekjærligheten?

Martine Tønnessen mener Senterpartiet er for lite tydelige på hva de mener om Syria-barna eller støtten til Human Rights Service. Hun kritiserer dem også for å kutte i antallet kvoteflyktninger. – Hvor er nestekjærligheten og solidariteten?

Avtroppende KrFU-leder Martine Tønnessen har et par kraftsalver igjen på lager før hun går av som leder neste helg. En av dem retter hun mot Senterpartiet og Senterungdommen.

– Senterpartiet er i storform frem til 2021, og kommer til å bli en viktig maktfaktor på rødgrønn side. Mange har pekt på at KrF og Sp ligger nærme hverandre i en del saker, men når det kommer til nestekjærlighet, selve hjertet til KrF, er jeg usikker. Senterpartiet er helt fraværende i internasjonale spørsmål, for eksempel om barna som befinner seg i flyktningleirer i Syria, sier Tønnessen.

LES OGSÅ: Sps nestleder: «Statlig skatteinnkreving er bare kreativ sentraliseringspolitikk»

Kontroversielle saker

Hun mener Sp gjennom sitt alternative budsjett i høst må klargjøre hva de mener om konkrete saker. Det gjelder spesifikt:

· Syria-barna. Senterpartiet har knapt uttalt seg om saken, og Tønnessen mener de ikke har svart godt nok på hva de vil gjøre for de norske barna i leirene.

– I saken om Syria-barna tror jeg det er viktig at man er på riktig side av historien og tar et standpunkt, sier hun.

· HRS-støtte. Debatten har i år som i fjor rast om statsstøtte til Human Rights Service (HRS). Partiene på venstresiden, samt MDG, har vært tydelige på at de vil fjerne støtten. Det vil i utgangspunktet også Venstre og KrF, men regjeringen har beholdt støtten. Sp nevner den ikke i sitt alternative statsbudsjett for i fjor, og må nå si klart og tydelig hva de vil gjøre med den, mener Tønnessen.

· Kvoteflyktninger. Regjeringen ønsker å ta imot 3000 kvoteflyktninger neste år, det samme gjorde Norge i fjor. Partiene på Stortinget har enten beholdt eller økt dette tallet i sine alternative budsjetter – unntatt Sp. De ville ta inn 2000 kvoteflyktninger i sitt alternative budsjett i fjor.

– Mitt spørsmål er hvorfor de gjorde dette? Det vil si at de setter de mest sårbare menneskene sist i køen, og heller bruker pengene på helt andre ting. At Senterpartiet legger seg på en strengere linje enn Frp i disse spørsmålene synes jeg er sterkt beklagelig, sier Tønnessen, som ber om svar på hvorvidt Sp skal fortsette å kutte.

LES OGSÅ: Slik ble Senterpartiet en stemmetyv - med stor fangst hos KrF

Er det ikke lett når man sitter i posisjon å peke på opposisjonspartier, og si at de må være tydelige? Deres moderparti sitter i regjering og kan påvirke disse tingene?

– For oss i KrF har det vært viktig å prioritere kvoteflyktninger og vi har vært tydelige hele veien på Syria-barna. Det er den tydeligheten jeg etterlyser hos Sp. Vi tar imot tre ganger så mange kvoteflyktninger enn den rødgrønne regjeringen gjorde, så det er helt tydelig at KrF har fått gjennomslag for vår politikk og fått påvirke, sier hun.

I retur

KrFU-lederen kritiserer Senterungdommen for å ikke presse moderpartiet på disse sakene og ikke tydeliggjøre hva de selv mener. Den kritikken er Senterungdommens leder Ada Arnstad helt uenig i. Et enstemmig landsstyre hos dem stemte for at Syria-barna må hentes hjem raskest mulig, påpeker hun. Hun sender utfordringen rett tilbake til Tønnessen:

– Jeg syns det er noe underlig ved at ungdomspartiet til posisjonen er opptatt av å finne ut hva ungdomspartiledere i opposisjon mener, når ens eget moderparti sitter i posisjon med flertall. Det er regjeringa med KrF som må finne en løsning for Syria-barna og som kan vurdere støtten til HRS, sier hun, og legger til at Senterungdommen er imot at HRS skal få statsstøtte.

Når det gjelder flyktninger forklarer Arnstad Sp-kuttet med at de ville prioritere å bruke mer penger på integering i kommunene:

– Det blir i dag et unødvendig høyt konfliktnivå i kommunene når integrering må settes opp mot eldreomsorg i et kommunebudsjett. Det syns jeg regjeringa bør gjøre noe med. Når det er sagt mener Senterungdommen at man bør finne penger både til integreringspotten og øke antallet flyktninger. Det mente i fjor, og vi skal arbeide for det samme i år.

LES OGSÅ: KrFU krever at Norge tar imot minst 3.000 flyktninger neste år

Internasjonalt

Tønnessen mener sakene hun nevner og hvilke saker Senterpartiet har frontet tyder på at de ikke ser langt utenfor Norges grenser.

– Dette er budsjettet der Sp kan vise hva de mener om internasjonal solidaritet. Og jeg etterlyser den delen av deres politikk, for det har de ikke levert på tidligere.

Arnstad er helt uenig i at Sp mangler et internasjonalt perspektiv. De vil utjevne både geografiske og sosial forskjeller både internt i Norge og mellom land, sier hun.

– En av de største truslene mot det akkurat nå er regjeringa, som gir støtte til HRS og samtidig kutter penger til organisasjoner som driver med nedrusting og fredsarbeid. Så akkurat den utfordringa må jeg sende i retur til KrFU-lederen. Det er KrF som sikrer flertall for en slik politikk, og hun må jobbe opp mot moderpartiet for å få gjennomslag, sier Arnstad.

– Usosialt KrF-kutt

Hun påpeker at KrF i fjor gikk sammen med blant annet Sp om å sikre beredskapslager for korn.

– Det var med begrunnelsen at vi ikke skal kjøpe mat ut av munnen på verdens fattige i en krisesituasjon. I årets budsjett har de skrota det. Da kan man spørre seg hvorfor KrF, som for et år siden så at de rike vil kjøpe seg ut av problemene på bekostning av verdens fattige i en krise og at det må forebygges, ikke ser dette perspektivet mer?

LES OGSÅ: Sp vant med velgerprotest

Hun forsvarer at Sp har brukt energien sin på å snakke om andre ting, som sentralisering.

– Det er utrolig viktig at vi har en stemme som Sp på Stortinget som nettopp bruker tid på å motarbeide reformene regjeringa kommer med, reformer som svekker noen av pilarene Norge er bygget på. Jeg mener det er viktig at vi har ulike politiske partier som representerer ulike stemmer. Å snakke mot den politisk villede sentraliseringen som foregår er riktig bruk av vår stemme nå, på vegne av de hundretusenene som har stemt på oss.

Senterpartiet selv hadde ikke mulighet til å svare på Vårt Lands spørsmål søndag. Når det gjelder årets alternative statsbudsjett, er de i startfasen med arbeidet og kan derfor ikke forskuttere hvordan det vil se ut.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk