Politikk

Nok en rød KrF-rådgiver bytter jobb: – At Hareide sluttet har betydning

KrFs kommunikasjonsrådgiver Dag Andreas Fedøy begynner i Digni.

– Det har jo betydning at Knut Arild Hareide gikk av som partileder og at KrF har tatt en annen retning enn jeg ønsket, vedgår Fedøy på spørsmål fra Vårt Land.

– For meg har regjeringssamarbeid med Frp, som er et ytterparti, vært det vanskeligste å forholde seg til, forklarer han.

Følger i sporene til andre Hareide-rådgivere

Dermed følger Fedøy i sporene til andre «røde» rådgivere som har skiftet jobb etter at KrF valgte å gå inn i Erna Solbergs borgerlige regjering:

• Knut Arild Hareides politiske rådgiver, Emil André Erstad, gikk til Den norske Helsingforskomité.

• KrFs sekretariatsleder på Stortinget, Dag Ivar Belck-Olsen, ble rådgiver for Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp.

• Geir Jørgen Bekkevolds politiske rådgiver, Silje Kvamme Bjørndal, ble generalsekretær i KRIK – Kristen Idrettskontakt.

Hvordan har tiden etter veivalget vært?

– Det er klart det er tungt å miste folk du har jobbet mye og nært med. Spesielt Dag Ivar Belck-Olsen og Knut Arild Hareide har jeg jobbet tett med i mange år, sier Fedøy, som begynte på Stortinget samme år som Hareide ble partileder.

Fedøy melder seg ikke ut av KrF, men fortsetter som vararepresentant i kommunestyret i Nordre Follo. Ved lokalvalget «rappet» 19 år gamle Simen Bondevik den faste kommunestyreplassen fra ham med flere personstemmer.

– Prøvde å være mest mulig nøytral i retningsstriden

Under retningsstriden kritiserte flere på blå side KrFs sentrale apparat, særlig kretsen rundt Hareide, for å jobbe for hans linje fremfor partiet som helhet. Hva svarer du på det?

– Jeg tar meg ikke så nær. Vi hadde en åpenhet om at rådgiverne kunne jobbe for den retningen man ønsket i den perioden, selv om min rolle var å «serve» alle. Det forsøkte jeg også i det lengste, å være mest mulig nøytral. Men det er klart det var vanskelig slik det ble. Jeg er ikke så glad i de kategoriene som brukes – rød og blå. Det tror jeg ingen i KrF er. Det var en veldig krevende tid for partiet. Jeg skulle ønske det ikke ble sånn som det ble, svarer Fedøy, og legger til:

– Jeg regner meg som sentrumspolitiker, eller sentrumsrådgiver da.

Ble KrF-er for å kjempe mot fattigdom

Fedøys nye jobb er i Digni, som er en paraplyorganisasjon for det langsiktige utviklingsarbeidet til 20 misjonsorganisasjoner og kirkesamfunn.

– Jeg meldte meg inn i KrFU på slutten av 1980-tallet, fordi jeg brant for fattigdomsbekjempelse, utvikling og bistand. Nå blir det spennende å vende tilbake til det feltet i Digni. Som kommunikasjonsrådgiver i KrF har jeg jo snarere vært en multigeneralist, sier Fedøy.

LES MER:

• Simen Bondevik rappet kommunestyre-plassen fra KrFs «spinndoktor» Dag Andreas Fedøy

• Hareide ett år etter veivalget: – Jeg brenner mindre for det KrF jeg ser i dag

• Alle Hareides rådgivere inn i Drivkraft-styret

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk