Politikk

MDG ber om hastevedtak i Stortinget om fireåring i Syria

Miljøpartiet De Grønne håper på flertall for et forslag i Stortinget om at regjeringen må sørge for at en syk fireåring umiddelbart hentes hjem fra Syria.

I et forslag MDGs Une Bastholm vil fremme under trontaledebatten neste uke, heter det at det står om «liv og død for et barn som sannsynligvis har diagnosen cystisk fibrose, og som uansett er alvorlig sykt», melder Dagbladet.

Partiet ber om at gutten hentes hjem umiddelbart.

– Det innebærer også å hente hjem søsteren på 3 år, som også er syk, og barnas norske 29-årige mor, som etterforskes av Politiets sikkerhetstjeneste for deltakelse i terrororganisasjonen IS, heter det i forslaget.

LES MER: Tros- og livssynsledere ber om at Syria-barna hentes hjem

– Arbeider for gjennomslag

Fireåringen, hans norske mor og lillesøsteren har vært internert i al-Hol-leiren i Syria siden mars da familien kom ut av IS-enklaven Baghouz.

Det er lite trolig at MDG-forslaget får flertall. Representanter for KrF og Venstre opplyser til Dagbladet at de er enige med MDG i at Norge bør hente fireåringen og moren hans hjem, men de vil neppe stemme for forslaget i Stortinget.

– Vi arbeider for gjennomslag for vårt standpunkt i regjering, sier KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan.

– Regjeringen må finne løsning

Heller ikke Ap eller Sp signaliserer støtte til MDG-forslaget foreløpig. Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt uttaler til VG at Ap er for å hente uskyldige barn hjem fra Syria.

– Her må regjeringen og UD finne en løsning, både for akutt helsehjelp og uttransport. Vi vil be UD ta initiativ overfor barnas familie i Norge slik at de kan bidra til en trygg uttransportering av barna, skriver Huitfeldt.

Regjeringen har tidligere gjort det klart at den bare kan bistå med retur for barna, ikke moren. Moren er under etterforskning av PST, mistenkt for deltakelse i en terrororganisasjon. Hun nekter for å ha gjort noe galt.

LES MER: Frp ber kyrkjeleiarar droppe kampanjar for barna i Syria

– Har avslått tilbud

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) skrev onsdag i et svar til Stortinget at det er opp til fireåringens mor å bestemme hvilke tilbud om helseoppfølging hun ønsker å ta imot.

– Utenrikstjenesten har oppfordret mor til å følge råd fra lokalt medisinsk personell slik at gutten kunne undersøkes nærmere og motta medisinsk behandling. Så langt har mor avslått tilbudene om helsehjelp for sønnen, svarer Søreide på et spørsmål fra SVs Karin Andersen.

Utenriksministeren påpeker at norske myndigheter ikke kan hente barn fra utlandet i strid med foreldrenes ønsker.

– Dette innebærer at for barn som er i følge med sine foreldre som har foreldreansvar, må foreldrene selv anmode om og samtykke til at utenrikstjenesten eventuelt bistår med utreise for barna.

LES MER: Frp vil ha nye regler for kriminelle asylsøkere

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk