Politikk

Ebba Bush Thor: Derfor er det på tide å ta SD inn i varmen

Partilederen i Kristdemokraterna (KD), Ebba Bush Thor, forklarer hvorfor de har begynt å snakke med partiet som tidligere ble isolert fra det gode i selskap i den svenske Riksdagen.

Det vakte oppsikt i Sverige da Ebba Busch Thor, Kristdemokraternas (KD) leder, åpnet samtaler med Sverigedemokraterna (SD) og deres leder Jimmie Åkesson.

I mars bestemte KD seg for, som følge av det politiske landskapet i Sverige var forandret, at de skulle spørre seg hva som ville gi best muligheter for gjennomslag for deres politikk, forteller Busch Thor til den svenske avisen Dagen.

– Da revurderte vi vår holdning og bestemte oss for at vi må snakke med alle partier, sier hun.

Det er ikke hun som har ansvaret for å slippe Sverigedemokraterna inn i varmen, mener Busch Thor.

– Men det er ikke jeg som legitimerer SD, det er velgerne. Det er velgerne som hvert fjerde år velger hvilke partier som skal representere dem i Sveriges Riksdag.

Busch Thor mener at hun ikke øver vold mot sitt eget menneskesyn ved å samtale med sine politiske motstandere.

– Jeg har velgernes beste som drivkraft, sier hun.

– SD har forandret seg

– Synes du SD er et parti som alle andre?

– Det er et folkevalgt parti i Sveriges Riksdag, de har en helt annen vei inn i politikken enn vår. Når det gjelder bakgrunnen står våre partier ekstremt langt fra hverandre. Kristendemokratiet ble til for å arbeide mot nazisme og kommunisme, sier Thor.

– Men selvsagt har de forandret seg siden partiet ble til, sier hun.

Lederen av KD er blant de svenske politikerne som den siste tiden har tatt til orde for at det er på tide at SD tar politisk ansvar. De mener at taktikken med å isolere SD har vist seg ikke å fungere.

– Det handler om at SD i dag står på sidelinjen og maler opp et drømmebilde om hvordan de vil løse alle problemer. Men de får aldri gå inn og vise hva de faktisk gjør. Det er uheldig, for SD får dermed fortsette å selge ønskedrømmer uten å vise om de kan håndtere det politiske håndverket, sier Thor.

LES MER: Nå kjefter Jimmie på Ebba

Innvandring

SDs sterkt innvandringskritiske politikk, og ikke minst retorikk, er en viktig årsak til at svenske partier ikke har villet samarbeide med dem.

Ebba Bush Thor kommenterer også KDs egen innvandringskritikk i intervjuet med Svenska Dagen.

– Det er helt urimelig at Sverige skal ta imot radikalt flere asylsøkere enn Norge, Finland og Danmark.

Thor etterspør en politikk som er både human og holdbar, og sier at den nåværende situasjonen ikke holder mål.

– Av alle enslige asylsøkere i verden i 2015, kom 36 prosent til Sverige. Da måtte vi spørre oss hva som gjør at Sverige skiller seg så radikalt ut? Det store spørsmålet er hvilke som prinsipper som skal gjelde når vi ser at nøden i verden er så stor, med opp mot 70 millioner mennesker på flukt.

---

Ebba Busch Thor

  • Er en norsk-svensk kristendemokratisk politiker fra Uppsala i Sverige.
  • Hun er partileder for Kristdemokraterna siden 2015.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen er journalist i nyhetsavdelingen.

Ingeborg Misje Bergem

Misje Bergem er bokanmelder i Vårt Land. Hun er tidligere journalist i avisa og jobber for tida med en doktorgrad om fransk samfunnsliv.

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk