Politikk

Partiet ute av styret i Vardø for første gang siden 1800-tallet: – Her har Venstre blitt et fyord

I Vardø er Venstre for første gang ikke representert i styret. Angrepene på Trine Skei Grande kommer fra distriktene.

– Vi er det eldste partiet i Vardø og har vært representert i kommunestyret i mer enn 100 år, sier Venstre-politiker Tore Solstad.

Nå er det slutt. Venstre har vært representert siden Vardø fikk sitt første herredsstyre, men ved valget kom ikke Solstad inn.

– Her har Venstre blitt et fyord. De som sympatiserer med Venstre tør verken si det til naboen eller familien, sier sauebonden.

Årsakene er flere, men én ting er Solstad tydelig på:

– Trine Skei Grande kan ikke sitte som leder lenger. Hun ødelegger partiet sånn som det er nå.

LES OGSÅ: Dette er Venstres glemte distriktsopprør

Bygd mot by

Et lokalvalg under firetallet har blåst nytt liv i lederdebatten i Venstre. Flere lokaltopper har krevd Trine Skei Grandes avgang. Nesten alle utspillene i pressen har kommet fra distriktene.

Der raste Venstre ved valget. I partiets gamle kjerneområder på Vestlandet er Venstre nær halvert i tidligere sterke kommuner, viste Vårt Lands kartlegging etter valget.

Fra tungvekterne i partiet og det store Oslo-laget har det derimot vært taust om lederstrid og kritikk fra distriktene. Til nå.

– Stemmetallet som er tapt i byene skremmende stort, sier Espen Ophaug, leder i Oslo Venstre.

Venstre falt nemlig ikke bare på bygda ved lokalvalget. Også i de store byene bar det utforbakke (se faktaboks). Bildet er stort sett det samme i de mellomstore byene. Det bekymrer Ophaug.

Er det en urettferdig fremstilling at det er Distrikts-Venstre som blør?

– Det er feil og skaper en kunstig motsetning. By mot land er en for enkel forklaring på det dårlige valget, svarer Oslo-lederen.

LES OGSÅ: Velgerras i Venstre-bastioner – halvert hjemme hos Grandes makker

Sperregrensen

Skal Venstre klare sperregrensen ved stortingsvalget i 2021, er de store byene avgjørende. Venstre har allerede tapt terreng i distriktene, skrev Vårt Land før valget.

– Fallet i byene er kanskje mest dramatisk for Venstre, som står sterkere i byene. Å være et sentralt byparti gir nasjonal synlighet. Men det er også dramatisk å miste fotfestet i tidligere bastioner. Det er et symbolsk nederlag som også gir tap av makt, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Fasiten får vi først når Bergh og co. har valgundersøkelsen klar. I Venstre skiller i alle tilfelle by og land lag når de skal forklare valgnederlaget.

– Venstre oppleves som et byparti, sier Solstad i Vardø.

– Det er fordi partiet er en pådriver for regionreform, forbud mot utbygging av myr og veldig rovdyrvennlig. På toppen av det hele foreslo hun Guri Melby at de som driver med rev og mink kan begynne å dyrke cannabis i stedet, utdyper han.

Venstres seier i regjering om å legge ned pelsdyrnæringen provoserer i deler av distriktene. I Vardø hadde de problemer med å stille liste i det hele tatt, forteller Solstad. Mangel på mannskap med tid til rådighet hemmet i valgkampen.

LES OGSÅ: Det er bykampen som avgjør Venstres fremtid- Vårt Land ble med på dørbank i Stavanger

To virkeligheter

Vårt Land har snakket med listetopper, lokallagsledere og fylkespolitikere i distriktene som ønsker Grande bort.

De forklarer valgnederlaget langs samme linjer som partifellen i Vardø. De forteller at de føler seg oversett og fremmedgjort av partiet sentralt generelt og partiledelse spesielt. Politisk er det blant annet misnøye med innsats for næring i distriktene.

I storbyer og i Venstres sentrale partiapparat mener derimot flere Vårt Land har snakket med at motsetningen mellom by og land i partiet er overdrevet. De forklarer misæren med et uregjerlig og ytterliggående Frp, samt unødig personstrid i mediene.

Enkelte forklarer frustrasjon i distriktene med at Venstre på få år har gått fra å være et ordførerparti med to stortingsrepresentanter til et regjeringsparti. Da flyttes makten uunngåelig oppover og sentraliseres.

LES OGSÅ: Frp-toppene setter krokfot for KrF og Venstre i valgkampinnspurten

Lederspørsmålet

Også i spørsmålet om utskiftninger i ledelsen er det forskjell på by og land. Tore Solstad i Vardø er en av de mange lokalpolitikerne Abid Raja har besøkt på sine rundreiser i distriktene. De leses av mange som posisjonering i kampen om å bli leder etter Trine Skei Grande.

– Han gjorde et godt inntrykk på folk her, sier Solstad.

Nesten alle Vårt Land har snakket med utenfor byene snakker varmt om Abid Raja, enkelte om Stad-ordfører Alfred Bjørlo. Andre kandidater til leder- eller nestlederverv, slik som Sveinung Rotevatn og Guri Melby, avfeies av Venstres distriktspolitikere som for akademiske i formen eller for Oslo-sentrerte.

Flere av Vårt Lands kilder sier at Trine Skei Grande har vært en hemsko i møte med velgere på stand og på dørbank i valgkampen.

LES OGSÅ: Ikke bare Venstre som sliter: KrF gjorde sitt dårligste valg siden krigen – for tredje gang på rad

Raja-frustrasjon

På sentralt hold i partiet er flere derimot frustrert over Abid Raja. De mener den utspillsglade politikeren er uforutsigbar og en løs kanon. Oslo-leder Espen Ophaug, som sitter i Venstres valgkomité, vil derimot ikke uttale seg om lederspørsmålet.

Nå skal Venstre evaluere valgkampen. Innen 15. oktober må ledertrioen Trine Skei Grande, Ola Elvestuen og Terje Breivik gi beskjed om de søker gjenvalg. Alle er på valg på landsmøtet til våren.

---

Venstre i byene

  • Oslo: 6,9 prosent (2015), 5,8 prosent (2019).
  • Bergen: 5,5 prosent (2015), 3,8 prosent (2019). Venstre er nå mindre enn Sp.
  • Trondheim: 5,5 prosent (2015), 4,9 prosent (2019)
  • Stavanger: 8,3 prosent (2015), 4,7 prosent (2019)
  • Tromsø: 4,9 prosent (2015), 3,1 prosent (2019)

---

Mer fra: Politikk