Politikk

Diskusjon om ledervervet i Venstre

Flere Venstre-politikere ønsker en diskusjon om ledervervet i partiet. Selv avviser partileder Trine Skei Grande debatten og henviser til partiets valgkomité.

Lederdiskusjonen har blusset opp igjen i Venstre etter et av partiets dårligste lokalvalg noensinne. Nå forsøker partiledelsen å ta grep. 
– Vi må finne ut av veien videre. Vi har ikke noen svar her i dag, sa stortingsrepresentant Guri Melby til NTB på vei inn til sentralstyremøtet i Venstre tirsdag.
Sentralstyret drøftet da valgresultatet på 3,9 prosent i kommunevalget.
– Vi har lagt bak oss et av de tøffeste årene i vår moderne historie. Jeg tror det virkelig startet med utvidelsen av regjeringen og de debattene som fulgte rundt det, sier Melby.
Flere Venstre-politikere ønsker nå en diskusjon om ledervervet i partiet, men Venstre-leder Trine Skei Grande selv avviser debatten og henviser til partiets valgkomité.

«Fakta på bordet»

Etter det NTB forstår, ble sentralstyret tirsdag enig om å evaluere valget og få alle fakta på bordet.
Videre samles partiets folkevalgte på den årlige landskonferansen i Oslo i oktober, samtidig som det skal settes i gang et strategiarbeid i samarbeid mellom sentralstyret og stortingsgruppen.
På landsmøtet til våren skal partiet vedta et nytt prinsipprogram. Dette arbeidet anses som viktig for å meisle ut en ny profil for Venstre som et grønt og liberalt parti. I denne sammenhengen er det også ventet en ny EU-debatt i partiet.
Men enkelte Venstre-folk har for lengst ment at tiden er moden for fornyelse i partiledelsen. Grande har vært Venstres leder siden 2010, mens nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik har hatt sine verv siden henholdsvis 2008 og 2012.
Vil ha endringer
Til Dagbladet sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark at han «ønsker velkommen» en diskusjon om partiledelsen. Han mener utskiftninger er på høy tid.
– Det framstår ganske klart at det bør gjøres endringer i partiledelsen. De tre har sittet ganske lenge. Vi behøver nye og yngre krefter, sier han.
VG har snakket med ordførerkandidatene Børre Børresen i Tana og Leif Eggen i Stjørdal som vil bytte ut ledelsen
– Det er en tid for alt. Tiden er inne for å skifte hele partiledelsen, og det bør skje i god tid før stortingsvalget, på Venstre-landsmøtet neste år, sier Børresen.

Vil bre ut profilen

Grande vil ikke diskutere sin egen stilling i lys av det dårlige valget og henviser til valgkomiteen i partiet. Grande sier hun er «klar til å stå på».
– Vi må se på den politiske profilen vår. Jeg tror vi må bre den ut og bli et mye mer klassisk, liberalt parti.
– Hvorfor har ikke Venstre klart å fange opp klimaopprøret?
– Vi er ikke et ensaksparti, men et liberalt, grønt parti. Og vi må bli dyktigere til å vise fram hva tilleggsverdien av det er.
Samtidig er Venstre-topp Sveinung Rotevatn i tvil om det virkelig blåste en klimavind over årets valg.
– Hvis du ser på tallene nå, så går FNB, Sp og Frp mye mer fram enn det de tre miljøpartiene MDG, SV og Venstre gjør. Dette har nok først og fremst vært et polariseringsvalg, som har vært særlig polarisert rundt bompenger.

– Må løfte stemmen

I TV-debatten valgnatten sa Grande at «det vokser fram proteksjonistiske partier, énsakspartier, et kommunistisk parti som kommer over det liberale. Vi ser en framvekst av en EØS-motstand som vi har sett speilbilder av i en del andre land også».
– Noen må faktisk aktivt snakke mot det. Noen må løfte stemmen mot det som nå skjer. Jeg synes det er utrolig at vi skal bale med et kommunistisk parti som er like stort som Venstre i et lokalvalg, sa hun.
Rødt fikk støtte fra 3,8 prosent av velgerne i kommunevalget.

(©NTB)

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk