Politikk

NRK brukte kirken til politisk debatt om fattigdom

NRK fikk bruke kirke til politisk debatt om fattigdom. Gatepresten i kirken får ros av fungerende biskop for arrangementet, til tross for at kirken ikke skal brukes til politiske møter.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mandag kveld arrangerte NRK debatt i Korskirken i Bergen. Flere politikere, som Torbjørn Røe Isaksen og Audun Lysbakken, debatterte om fattigdom og sosial ulikskap.

I 2015 vedtok Kirkemøtet regler for bruk av kirkerommet, hvor følgende slås fast: «Kirken må ikke brukes til politisk møte eller virksomhet».

Valgdebatten var først og fremst en mulighet for å sette fattigdom i Norge på dagsorden, sier Trygve Sætre Stabrun, som er gateprest for Kirkens Bymisjon i Bergen.

– For oss handlet det om de svakeste i samfunnet. De fattige som vi møter hver dag i Bymisjonen. De fikk sin stemme hørt, sier Stabrun.

Under debatten fikk en kvinne fortelle sin historie som vanskeligstilt. Stabrun mener at dette var en fin mulighet til å oppfordre alle til å bruke stemmeretten.

– Men ifølge Den norske kirkes retningslinjer det jo ikke lov å ha politiske møter i kirkerommet?

– Jeg tenker det er rom for skjønn, og forholder meg i denne sammenheng til at det var en mulighet for å løfte frem at de som er fattige, slik at de får stemmen sin hørt, svarer han.

Stabrun innrømmer likevel at han ikke informerte biskopen om arrangementet før i ettertid. Stabrun hevder at Bymisjonen er på linje med bispedømmet nå.

– Det er veldig viktig at kirken ikke er partipolitisk. I og med at de fleste mennesker politiske, er det viktig at kirken er åpen for absolutt alle, uavhengig av politisk ståsted eller tilhørighet, sier presten.

LES MER: Inviterer sjaman til fredsmåltid i kirken

NRK initierte

NRK Hordaland tipset hovedkontoret på Marienlyst om tematikken, ifølge Aksel Helgheim, prosjektleder for NRK Valg.

– Vi har hatt tett dialog med Kirkens Bymisjon i Bergen. Korskirken passet godt til tematikken for sendingen, for det er i kirken vanskeligstilte ofte får hjelp, sier Helgheim til Vårt Land.

Han mener derfor at det er riktig å bruke kirken som politisk møteplass, og etter forespørsel om bruk, fikk de tillatelse av Korskirken.

– Kirken skal ikke brukes til knallhard debatt. Det hadde vært feil å debattere bompenger i kirken, men denne debatten handlet om fattigdom, som er et vedvarende problem i Norge, og i en sånn kontekst er det riktig å bruke kirkerommet, sier han.

Helgheim selv har ikke mottatt negative tilbakemeldinger angående valg av lokale, og sier at dette ikke er første eller siste gang NRK vil benytte kirken som debattarena.

LES MER: Vil sikre biskopens uavhengighet

Styrket tillit

Bispedømmet roser Trygve Stabrun for engasjementet rundt debatten om fattigdom, selv om han ikke informerte biskopen om det politiske møtet i forkant.

– Vi diskuterte det ikke på forhånd, og det hadde vært lurt om vi snakket sammen i forkant av et så stort mediearrangement, men Trygve gjorde gode vurderinger. Han hadde en tett og grundig dialog med NRK, og satte krav til denne politiske debatten, sier domprost Gudmund Waaler, fungerende biskop i Bjørgvin bispedømme.

Waaler understreker at kirken ikke skal reduseres til en kulisse, og sier at saken ville vært en annen om det var snakk om et rent utleiearrangement.

– Men under dette arrangementet fikk mennesker med begrenset økonomi være med å stille viktige politiske spørsmål om fattigdom til politikerne. Det er viktig at vi tar sentrale verdidebatter i kirkens rom, sier han.

Han mener at kirken i denne omgang har klart å reise et viktig tema uten at det bare ble en politisk debatt, fordi at Stabrun selv ble intervjuet, og at en kvinne fikk fortalt sin opplevelse.

– Jeg tolker regelen at det ikke er lov å bruke kirken til partipolitiske møter, men at man fint kan bruke kirken til å drøfte politiske saker, sier Waaler om Kirkemøtets retningslinjer fra 2015.

LES OGSÅ: – Fjern statsstøtten til Jehovas vitner

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk