Politikk

– For moderat for voksende venstreside

Joe Biden ligger best an til å bli Donald Trumps ­demokratiske motkandidat ved presidentvalget, men driver en gammeldags valgkamp, mener USA-ekspert.

«Upersonlig, kun glatte, regisserte videoklipp, få TV-opptredener, svak på sosiale ­medier, og vil ikke kritisere ­motstandere – da skaper en heller ikke ­nyheter.» Slik karakteriserer USA-­ekspert Hilmar Mjelde valgkampen til USAs tidligere visepresident, Joe Biden.

Fem stykker kan vinne

Likevel leder Biden (76) på ­meningsmålingene, der gjennomsnittet viser at 30% av ­demokratiske velgere sier de vil ­stemme på ham i nominasjons­valget. På andre plass følger ­Elizabeth Warren (70), så ­Bernie Sanders (77), Kamala Harris (54) og Pete Buttigieg (37). Det er disse fem Mjelde, som er postdoktor ved Universitetet i ­Bergen, ­mener har en mulighet for å ­vinne ­nominasjonsvalget og bli presidentkandidaten til det demo­kratiske partiet i 2020. I tillegg til disse er det 22 andre kandidater som stiller, og fire som har trukket seg.

For moderat for partiet, på linje med den jevne velger

Mjelde mener det er viktig å huske at det som er en styrke i kampen innad i partiet, kan være en svakhet i hovedvalget mot Donald Trump.

– Biden er for moderat for ­venstresiden i partiet, men nettopp mer på linje med den jevne velger i USA. Og på grasroten er det sug etter å nominere en ­kvinne eller en minoritetskandidat, men mange spør seg om kun en hvit mann vil appellere bredt nok i hovedvalget, skriver Mjelde.

LES MER: Ein reddande engel

Trump vil stemple partiet som venstreradikale

Ifølge UiB-forskeren ligger det Demokratiske partiet ligger lengre til venstre enn de har gjort siden 70-tallet. Det gjenspeiles i flere av kandidatene. Bernie Sanders kaller seg åpenlyst sosialist, og sammenligner ofte USA med de ­nordiske landene. Også Warren ligger langt til venstre i amerikansk målestokk. President ­Donald Trump vil gjerne stemple hele partiet som venstre­radikalt, og det mener Mjelde han kan ­lykkes med.

– De gjør de lett for ham med sine mange radikale utspill om rausere innvandringspolitikk og helsereformer som skal gjøre slutt på eksisterende ordninger, sier han.

Mjelde peker tilbake til 1972, da demokratene nominerte den svært liberale George McGovern. Han tapte i 49 av 50 delstater mot Richard Nixon.

LES MER: Amerikansk kongresspolitiker får likevel reise til Israel

- Biden snøvler med ordene og roter med fakta

Flere av kandidatene sliter også med andre problemer. Mjelde karakteriserer Elizabeth Warren som «noe elitistisk i stilen», mens Kamala Harris har en fortid som statsadvokat i California som er kontroversiell på venstresiden. Særlig Sanders, Warren og Buttigieg sliter med å appellere til velgere utenfor den hvite, velutdannede middelklassen. Men den virkelig store elefanten i rommet er alder.

- Biden og Sanders har nådd oldefar-alder, og nesten forventet levealder. Det er reell tvil om de vil ha helse til å vare to perioder som president. I Bidens tilfelle er det nå åpen tvil om han er like kvikk som før – han nærmest snøvler med ordene og roter med fakta, skriver Mjelde.

Også for Buttigieg er alder et spørsmål – men med motsatt fortegn. Han fyller 39 dagen før en eventuell innsettelse som president, og vil dermed være den yngste presidenten i amerikansk historie.

- Mobilisering av grunnfjellet er viktigst

Donald Trump sliter på meningsmålingene, og kun 43 prosent av velgerne mener han gjør en god jobb på de tre meningsmålingene som ble sluppet onsdag. For demokratene handler det imidlertid ikke om å vinne over presidentens velgere.

- Mobilisering av grunnfjellet er viktigst. Særlig afro-amerikanere, kvinner og yngre velgere, skriver Mjelde.

Problemet til partiet er at dette også er gruppene som i størst grad er hjemmesittere.

Ser for seg mer tradisjonell retorikk

Mjelde ser heller ikke for seg en like stor kursjustering som mange i det demokratiske partiet ønsker seg.

– Hvor mye faktisk forandring ser du for deg hvis demokratene vinner i 2020?

- En mer liberal innvandringspolitikk, mindre deregulering, mer tradisjonelt diplomati utenriks. Og en mer tradisjonell presidentretorikk, skriver Mjelde.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk