Politikk

Manshaus oppsøkte læstadiansk menighet

Terrorsiktede Philip Manshaus skal ha oppsøkt en læstadiansk menighet i Oslo og Trondheim. – Vi kan ikke, og vil på ingen som helst måte, forbindes med holdninger og gjerninger utført av enkeltmennesker selv om disse har vært på våre gudstjenester, skriver Vidar Bolle, pressekontakt for De førstefødtes menigheter i Norge til Vårt Land.

Lørdag ettermiddag meldte NRK at den draps- og terrorsiktede Philip Manshaus har deltatt på flere gudstjenester og ungdomsmøter i den læstadianske menigheten Den apostolisk lutherske førstefødte forsamling, kalt De førstefødte.

Ifølge kilder NRK har snakket med skal Manshaus ha deltatt på menighetens påskegudstjeneste på Bryn bedehus i Oslo i år, og vært på ungdomsmøter i samme periode.

– Vi er rystet

Manshaus skal også ha gått i De førstefødtes menighet i Trøndelag, i nærheten av folkehøgskolen han gikk på.

– Vi er rystet, hendelsen preger også oss. Vi kjenner ikke til hans holdninger utover de beskrivelser vi har fått i media. Det er holdninger, og ikke minst handlinger, som er sterkt i strid med bibelens budskap og vår lære, sier Vidar Bolle, pressekontakt for De førstefødtes menigheter i Norge, til NRK.

– Vi fører ingen oversikt over hvem som møter eller hvor ofte de møter, men vi er kjent med at Manshaus har vært på noen av våre gudstjenester, sier han.

– Hvordan reagerte menighetsmedlemmene da de fikk vite at Philip Manshaus har deltatt i gudstjenester og på ungdomsmøter?

– De kjenner på uhygge over å komme så nært terroren, skriver Bolle i en epost til Vårt Land.

Han forteller at Manshaus ikke har gitt uttrykk for ytterliggående holdninger hos dem.

– Han har opptrådt helt vanlig, som en stille og beskjeden ungdom. Vi har aldri hørt om meningsytringer som har avslørt de holdninger som media har beskrevet at han har, skriver Bolle.

De læstadianske menighetene tar sterk avstand fra Manshaus sine syn og holdninger, understreker Bolle.

– Vi kan ikke, og vil på ingen som helst måte, forbindes med holdninger og gjerninger utført av enkeltmennesker selv om disse har vært på våre gudstjenester, skriver han.

LES MER: – Terroristen kidnapper kristendommen til sitt formål

Et klart kristent menneskesyn

Olav Øygard er biskop i Nord-Hålogaland, og kjenner godt til det læstadianske miljøet, også De førstefødte.

Han sier det som kjennetegner De førstefødte er at de er den læstadianske retningen som har tatt tydeligst avstand fra Den norske kirke, selv om de fremdeles tilhører den.

De førstefødte kjennetegnes også av at de har en mer samlet ledelse enn de andre læstadianske retningene. Tusenvis av læstadianere samles til sommerstevner hver sommer, forteller Øygard.

– Det er en vekkelsesbevegelse som er 150 år gammel, så selvfølgelig er de konservative. Men jeg kan ikke etter mitt beste skjønn se at en terrorist kan hente noen inspirasjon for sin tenkning i dette miljøet, sier Øygard.

– Hva tenker du på da?

– De har et klart kristent menneskesyn. De er ikke pasifister, men han vil aldri kunne finne forsvar for å bruke vold mot muslimer i dette miljøet. Som mange andre kristne ser læstadianere på islam som en annen religion som de vil evangelisere for, men vold mot muslimer er helt utenkelig, svarer Øygard.

Han kjenner heller ikke til at De førstefødte er innvandringskritiske.

– Noen rasistisk tankegang er helt ukjent for meg.

– Hva med kvinnesyn?

– De har et konservativt syn på hvem som skal lede menigheten. Men det er ikke en kvinneundertrykkende bevegelse. Det finnes mange sterke kvinner der, med høyere utdanning.

---

Læstadianismen

  • I Norge finnes det tre retninger innen læstadianismen:
  • De førstefødte. Finnes i Finnmark, Troms og Nordland og har Gällivare i Sverige som sitt sentrale samlingssted.
  • De småførstefødte, også kjent som Alta-retningen, har Tornedalen og Österbotten som sitt åndelige sentrum.
  • Lyngen-retningen. Har sitt samlingssted i Skibotn og finnes bare i Norge.
  • Kilde: NTB, SNL

---

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Politikk