Politikk

Slår tilbake mot Torbjørn Røe Isaksen

Redaktørene i Human Rights Service og Resett aksepterer ikke begrepet «muslimhat».

– Det er utrolig synd at Vårt Land bidrar til å legitimere begrepet muslimhat. Å kritisere islam er noe annet enn muslimhat, sier Rita Karlsen i Human Rights Service (HRS).

I en gjestekommentar i gårsdagens Vårt Land skrev næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) at muslimhat er en sikkerhetstrussel på samme måte som politisk terror.

TORBJØRN RØE ISAKSEN: «Muslimhat er en sikkerhetstrussel»

Kritiserer Human Rights Service

I et utdypende intervju rettet han kritikk mot HRS:

– Jeg har ikke sett at HRS har kommet med konstruktive innspill i debatten på mange år. De har gjort noen ting som er langt over streken, som bygger opp under tanken om at en ikke kan være ordentlig norsk hvis man er muslim, sa Isaksen der.

Rita Karlsen mener Vårt Land, ved å stille Isaksen spørsmål om HRS, på urimelig vis setter dem i sammenheng med muslimhat. Hun ønsker ikke å si noe utover det.

Vårt Land har påpekt overfor henne at næringsministeren skiller mellom muslimhat og islamskritikk.

LES OGSÅ: Mener det går et knivskarpt skille mellom drøye meninger og konspiratorisk muslimhat

– Lurer på hva Røe Isaksen mener

Resett er et annet islamkritisk nettsted som Isaksen omtalte i intervjuet.

Han mener «det bare er å lese kommentarfeltet til Resett» for å finne eksempler på utsagn «som nører opp under muslimhat.

– Blant annet med forestillinger om at muslimer ikke kan være lojale, gode norske statsborgere. Det er en veldig farlig forestilling, som ikke hører hjemme i vanlig debatt, sier næringsministeren.

Sjefredaktør i Resett, Helge Lurås, svarer per e-post:

– Han beskriver en så indirekte vei fram til «muslimhat» at jeg lurer på hva han mener. For islamkritikk vil jo også kunne sies å «nøre opp under muslimhat», hvis en person er tilbøyelig til å hate.

LES OGSÅ: – Viser at Høyre er blottet for høyrepopulisme

Resetts redaktør aksepterer ikke begrepet muslimhat

Lurås ønsker ikke å svare ja eller nei på om han er enig med Isaksen i at muslimhat er en sikkerhetstrussel.

– For det innebærer en aksept for hans bruk av begrepet «muslimhat». Ingen i PST bruker meg bekjent et slikt begrep. Hvis noen går rundt og hater muslimer, må det skyldes at de også er kritiske til islam og dermed ser på de som underkaster seg islam - som er den teologiske definisjonen på en muslim - som en trussel. Og at de deretter «hater» de man oppfatter som en trussel. De vil i så fall fanges opp av PSTs definisjon av «høyreekstreme». Isaksens nyord om «muslimhat» bidrar derfor bare til å delegitimere og mistenkeliggjøre islamkritikk. Det klargjør ingenting nytt om en sikkerhetstrussel, skriver han.

LES OGSÅ: Muslimske kvinner tar selvforsvarskurs i redsel

Islamsk erobring

Resetts redaktør synes Isaksens kunnskap «om islam og dets politiske dimensjoner» virker svak.

– Slik Koranen og islam fortsatt læres bort i norske moskeer og koranskoler, er det grunn til bekymring. Det han kaller konspirasjonsteorier om islams utbredelse og erobring er nedfelt i islamske tekster. Vi er således avhengig av en reform av islam som ennå lar vente på seg, skriver han.

Samtidig gir han Isaksen «rett i at mange med muslimsk identitet i Norge er godt integrert og lojale borgere».

– Men det er i mange tilfeller fordi islam ikke er særlig viktig for dem eller de ikke kan så mye om islam. De er i praksis blitt eks-muslimer.

– Nærmer du deg ikke da å hevde at en troende muslim nødvendigvis står for islamsk erobring?

– Hvis en som definerer seg som troende muslim faktisk tar Koranen som uttrykk for Allahs vilje ord for ord, vil den primære lojaliteten ligge til Allah/Koranen og ikke til en sekulær, ikke-muslimsk stat som Norge. Hvis ikke Isaksen forstår det, vet han for lite om islam, skriver Lurås.

ERNA SOLBERG: «Det er rom for deg her»

Tror Røe Isaksen driver selvpromotering

Han mener Isaksen blander sammen legitim islamkritikk og illegitimt hat, og at det ikke tjener debatten:

– Trolig er utspillet hans, slik Frps Christian Tybring-Gjedde sier, ment å markedsføre hans egen toleranse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk