Politikk

Gordon Brown krever eksklusjoner etter antisemittisme-bråk i Labour

Tidligere partileder og statsminister for Labour i Storbritannia, Gordon Brown, går i strupen på eget parti og håndteringa av påstander om antisemittisme.

Det var i en tale søndag at Brown tok opp problematikken rundt antisemittisme i Labour. BBC fikk tilgang til talen på forhånd og gjenga noen av den tidligere partilederens viktigste punkter.

– Vi har sviktet

Og talen var et knallhardt oppgjør med eget parti.

– Vi lovet det jødiske samfunnet «aldri mer». Vi lovet at hatkriminalitet, diskriminering og forfølgelse aldri ville skje igjen. Vi lovet at vi ville tilby støtte og beskyttelse. Men i en tid hvor angrep på jødiske skoler har økt med hundre prosent, og angrep på eller rundt synagoger med 400 prosent, og angrep skjer på sosiale medier igjen og igjen, har vi ikke levd opp til det løftet, sier han ifølge kanalen.

LES OGSÅ: Tysk avisgigant tar avstand fra jødehat med egen «klipp ut-kippa» i avisen

Han mente også at Labour bør komme med en uforbeholden unnskyldning til det jødiske miljøet i Storbritannia, og at saken handlet om «partiets moralske hjerte».

Brown mener partiet må vedtektsfeste at medlemmer som viser antisemittiske holdninger skal ekskluderes, der det finnes bevis for slike holdninger. Han viser til at partiet alt har slike regler for medlemmer som stemmer på andre partier i valg. Brown ber partiet vedta disse retningslinjene på sitt landsmøte i høst.

Antisemittisme og kaos

Bråket om antisemittisme i Labour har pågått i snart tre år.

Det dreier seg om alt fra anonyme påstander om at medlemmer har ytret antisemittiske ting til at åpent antisemittiske personers tilstedeværelse har blitt tolerert på partiarrangementer.

Hendelsene har blusset opp etter at Jeremy Corbyn ble leder, ikke nødvendigvis fordi han selv har ytret støtte til antisemittiske holdninger men fordi de aktuelle personene trolig føler at det er mer legitimt å kunne fronte sine syn under ham enn under foregående ledere, ifølge analytikere.

LES OGSÅ: Britisk lobbyist ber nettoperatørene stanse jødehatet

Påstandene om antisemittisme har ført til flere runder med intern granskning og debatt. En ekstern granskning, bestilt etter press både innenfor og utenfor partiet, konkluderte med at Labour i liten grad hadde tatt tak i ekstreme og antisemittiske ytringer fra medlemmer. Partiet har også vegret seg for å vedta konkrete punkter jødiske menigheter i Storbritannia har bedt dem vedta. Punktene har handlet om hvordan de definerer antisemittisme, blant annet.

Beskyldt for maktkamp

Bråket har stort sett dreid seg om at flere internt i partiet har benektet disse påstandene – i stedet har de hevdet enten at kritikk mot Israel og israelsk politikk stemples som antisemittisme, eller at påstandene kommer for å undergrave Corbyn som Labour-leder.

Denne fløyen mener punktene som de jødiske menighetene ville ha dem til å vedta er for omfattende, blant annet fordi noen av dem handler om omtale av staten Israel. Andre i partiet har på sin side hevdet at israelkritikk brukes som skalkeskjul for antisemittiske holdninger.

LES OGSÅ: Tore Tvedt dømt for jødehets

Den siste utvikling i saken er at Jules Rutherford, som mandag 8. juli tok over som Labours organistoriske sjef (altså ansvarlig for partiets medlemmer) skal ha delt en video på Twitter som hevdet at antisemittismepåstandene var en svertekampanje med mål om å ramme Jeremy Corbyn. Videoen omtalte «kampanjen» som en «hysterisk heksejakt».

Professoren som uttaler seg i videoen, Norman Finkelstein, er selv jødisk, men svært kontroversiell – blant annet fordi han har beskyldt politiske partier for å slå politisk mynt på holocaust, og fordi han er uttalt anti-sionist og skeptisk til det han mener er Israels annektering av de palestinske områdene.

Trakk seg

I helga ble det også klart at Gordon Nardell, som internt har hatt ansvaret for juridiske saker i partiet, trekker seg. Hans primæransvar var å undersøke påstandene om at antisemittismen gjennomsyrer partiet, men han hadde også ansvar for å undersøke påstander om seksuell trakassering.

LES OGSÅ: Antisemittisme er et økende problem for unge europeiske jøder, ifølge studie

Han valgte selv å trekke seg, og avgangen skjer like før en ventet dokumentar som vil rette et sterkt kritisk blikk mot Labours håndtering av antisemittismeanklagene, ifølge blant annet PoliticsHome.

Labour undersøkes for tida også av britiske Equality and Human Rights Commission som følge av påstander om antisemittisme og dårlig behandling av jøder internt i partiet.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk