Politikk

Eks-utenriksminister: Vi kan finne norske IS-barn

Som leder i Den internasjonale kommisjonen for savnede personer tilbyr Knut Vollebæk regjeringen hjelp med å finne norske IS-barn i Syria. – Fantastisk at aktører kommer på banen, sier Redd Barna.

– I henhold til ICMPs retningslinjer og forskrifter kan lCMP gi støtte til Norge i denne viktige saken, etter anmodning fra din regjering, skriver Norges tidligere utenriksminister i et brev til regjeringssjef Erna Solberg (H).

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) anslår at det befinner seg opp mot 40 norske barn i Syria. Ifølge en opptelling gjort av norske medier oppholder minst fem norske foreldreløse barn seg i al-Hol-leiren i Syria. I denne leiren bor det en stor gruppe IS-kvinner med barn. Totalt skal det være om lag 450 foreldreløse barn i al-Hol.

Statsminister Solberg har åpnet for å hente hjem foreldreløse norske barn av IS-foreldre, men foreløpig er det ukjent når og hvordan dette skal skje.

LES MER: Kirkens Bymisjon tilbyr rom for IS-mødrene og deres barn i Norge.

Savnede

Det er som kommissær i International Commission on Missing Persons (ICMP) – eller Den internasjonale kommisjonen for savnede personer – at Knut Vollebæk nå tilbyr regjeringen sin hjelp.

ICMP er en mellomstatlig organisasjon som har én hovedoppgave: å finne savnede personer, som følge av krig, konflikter, brudd på menneskerettigheter eller naturkatastrofer.

Leteorganisasjonen ble etablert i 1996 i kjølvannet av krigene i eks-Jugoslavia, men har i senere år ekspandert arbeidet til hele verden. ICMP samarbeider med nasjonale myndigheter, sivilsamfunnsorganisasjoner, domstoler, internasjonale organisasjoner med ett mål for øye; gjenforene savnede med familien.

LES MER: Røde kors vil bistå IS-barna.

Srebrenica

Til Vårt Land forteller Vollebæk at utgangspunktet for brevet er at Solberg i slutten av april sa at det er problematisk å identifisere barna, særlig de foreldreløse. Blant annet har et samarbeid med Internasjonale Røde Kors falt gjennom.

– ICMP har gjort denne typen identifisering tidligere, ikke minst på Balkan. Vi identifiserte over 90 prosent av de som ble drept i Srebrenica-massakren, sier den tidligere utenriksministeren.

Han forteller at organisasjonen allerede er involvert i regionen.

– Vi har ingen i Syria nå, men vi har folk i naboladene. Vi har også kontakt med syriske organisasjoner som vi tror kan være behjelpelige i flyktningleirene der man eventuelt har norske barn, sier Vollebæk.

I løpet av uka skal representanter for noen av disse organisasjonene møte ICMP i Haag.

LES MER: Stor uenighet om IS-barna.

DNA

Siden 2013 har Knut Vollebæk vært en av ICMPs ni kommissærer, som sammen ser til at Den internasjonale kommisjonen for savnede personer løser sine oppgaver på best mulig måte.I brevet til Solberg sier Vollebæk at ICMP kan bistå i det «akutte spørsmålet om barn med norske tilknytninger som er lokalisert i Syria» og som er rapportert å være foreldreløse som følge av krigsnederlaget til IS.

– Jeg vil gjerne foreslå at ICMPs kapasiteter brukes for å fastslå identiteten til disse barna, skriver Vollebæk.

Han trekker fram at Den internasjonale kommisjonen for savnede personer har et eget apparat for DNA-identifikasjon – og at det har kapasitet til å håndtere mange personer.

LES MER: Reportasje om Redd Barnas grunnlegger : Hennes livsoppgave ble å redde fiendens barn.

Jubler

Redd Barnas kommunikasjonssjef Line Hegna jubler over nyheten.

– Dette er helt fantastisk! Vi har vært sikre hele tiden på at dette lar seg gjøre hvis det er politisk vilje. Da er det veldig gode nyheter at det kommer aktører på banen og tilbyr sin hjelp, sier hun.

Hegna mener statsministeren må takke ja til hjelpen.

– Det haster nå. Disse barna lever under veldig dårlige forhold, de er syke og har vært syke over tid. Nå må vi se handling, sier Redd Barnas kommunikasjonssjef.

Krav

Fremskrittspartiet vedtok på landsmøtet i mai at foreldreløse barn av norske IS-krigere skal DNA-testes for å dokumentere tilhørighet til Norge.

Innad i regjeringen spriker imidlertid synet på hva som skal gjøres med Syria-barna. Statsminister Solberg har åpnet for å hente foreldreløse barn til Norge, mens KrF at alle barn, foreldreløse eller ei, må få komme hjem. KrF mener også at Norge ikke skal skille mødre fra barna deres. Også Venstre mener at barn i Syria med norsk tilknytning må hentes hjem.

Eks-utenriksminister Vollebæk minner Solberg-regjeringen om at FNs barnekonvensjon oppfordrer regjeringer til å «samarbeide med internasjonale organisasjoner for å sikre at barn blir gjenforenet med foreldrene eller med andre familie-
medlemmer».

Ønsker velkommen

I en e-post til Vårt Land skriver Utenriksdepartementets pressetalsperson Per Wiggen at henvendelsen fra Knut Vollebæk vil inngå i regjeringens vurderinger.

– Regjeringen arbeider aktivt med å finne mulige løsninger for foreldreløse norske barn. De foreldreløse barna er særlig sårbare fordi de er uten omsorgspersoner. Derfor prioriterer vi dem. Vi har nær kontakt med humanitære organisasjoner og andre hjelpeorganisasjoner. Flere av dem kan ha informasjon om forholdene i leirene som kan være viktig i vår kartlegging og oppfølging av de foreldreløse barna. Vi ønsker også velkommen henvendelsen fra Knut Vollebæk og ICMP, og den vil inngå i vurderingene våre.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhendeavdelinga i Vårt Land. Han har arbeidd i Vårt Land sidan 1992 og har tidlegare vore deskjournalist, vaktsjef, nyhendeleiar og samfunnsredaktør (nyhenderedaktør) i avisa. Han skriv særleg om asyl-, flyktning- og integreringspolitikk, oppvekst og utanriks – og konsekvensar av vedtak i regjeringa og Stortinget. Tips gjerne på: bjbj@vl.no

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk