Politikk

– KrF kan vinne med Ebbas formel

KrF kan kopiere Kristdemokraternas suksessformel, men da må de bli mer nasjonalkonservative og abortliberale, mener valgforsker Svein Erik Tuastad.

– Til alle KrF-ere: Vanskelige perioder kan snus. Iblant går det også fort.

Det sa Kristdemokraterna (KD) sin leder i en engasjert videohilsen til Kristelig Folkepartis landsmøte lørdag ettermiddag.

Ebba Busch Thor talte til en forsamling med undertrykte og motstridende følelser – glede og ny giv, sorg og matthet.

Kort tid før hadde de klappet inn Kjell Ingolf Ropstad som ny partileder. Han har et vanskelig oppdrag: Å stake ut kursen og løfte partiet fra gallupsnitt som har forblitt på tretallet etter at KrF gikk inn i regjeringen.

SLIK SVARER KRF: – Ikke forenlig med å være kristendemokrat

Ebba Busch Thors Suksessformel

Et slikt mirakel klarte Ebba Busch Thor. Derfor har også KrF-ere sagt at de lar seg inspirere av svenskene.

Det bør KrF gjøre, var budskapet i Thors videohilsen: Våg å plante begge bein på borgerlig side, spiss politikk og retorikk.

– Dere har tatt en vanskelig beslutning om å gå i regjering og ta ansvar for å styre landet. Våg å gå linjen hele veien, sa KD-lederen, som selv har åpnet for samarbeid med omstridte Sverigedemokraterna.

KDs suksessformel oppsummerte hun selv i hilsenen (se faktaboks).

Forrige vår lå KD på 2,6 prosent. I valgkampen tok det plutselig av og de endte på 6,3 prosent ved valget. Siden har det fortsatt oppover.

LES OGSÅ: Svensk valg gir håp om ny vind for kristenpartier

– KrF kan vinne på å bli mer nasjonalkonservative og abortliberale

Kan Kjell Ingolf Ropstad og KrF gjøre suksess på høyresiden med samme oppskrift i Norge?

– Ja, helt klart, svarer førsteamanuensis Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

For samme nye velgergrupper, ideologiske og politiske rom, finnes her, mener valgforskeren:

– KrF kan løsne ankerfestet sitt på venstresiden og la skuta drive til høyre slik svenskene gjorde. Men de kan ikke gjøre det uten å endre sin ideologiske profil.

For på to avgjørende punkter er KD og Ebba Busch Thor et speilbilde av KrF og Kjell Ingolf Ropstad – alt er omvendt, forklarer Tuastad:

– KD bruker kristendom nasjonalkonservativt, til å marke hva som er det svenske. Det er stikk motsatt av KrFs kristendomsprofil, som er er mye mer kosmopolitisk – tenk Angela Merkels mer universelle, kristne verdigrunnlag, sier han.

– Så har KD også tonet ned den konservative etikken i spørsmål som går på livsstil. KrF har gjort det omvendte nå. Abortsaken har ikke appell blant velgerne KrF og KD kan vinne på høyresiden.

PER ANDERS HOEL: Slik staket Ropstad ut kursen i talen sin

Vil Ropstad endre KrFs DNA?

Kort sagt: KrF må skifte DNA – trolig også en ikke ubetydelig andel velgere og tillitsvalgte – for å følge KDs suksessformel.

Vil den nye KrF-sjefen det?

– Sverige er Sverige, Norge er Norge. Det er vanskelig å overføre saker direkte, svarer Kjell Ingolf Ropstad, som likevel lar seg inspirere av at «et kristendemokratisk parti kan få over ti prosent»:

– Noen mener at de kristne verdiene er utdatert. KDs suksess viser at det er mulig å løfte KrF, men vi må finne våre svar.

Han understreker:

– KrF er et kristendemokratisk sentrumsparti, og det skal vi fortsatt være. Så vil retningsvalget gi oss en tydelig retning, noe jeg tror er bra for partiet og inn mot valgkampen i 2021.

Selv merker Ropstad seg særlig hvordan Ebba Busch Thor «har lyktes med å løfte familieperspektivet og helsepolitikken, som hun har veldig stor troverdighet på».

LES OGSÅ: Hardt ut mot partifeller: – Teologi har ingen plass i KrF

Dette viser Vårt Lands stikkprøve i KrF-land

Vårt Land tok en liten stikkprøve blant tillitsvalgte og menige medlemmer på helgens KrF-landsmøte: Ingen sier at de har lyst til å gjøre begge de ideologiske endringene som KD har gjort.

– Jeg er usikker på om det er en farbar vei. Høyre og Frp har tatt en del av det rommet. Kanskje kan vi vinne tilbake en del av de velgerne som lakk til Frp for 15-20 år siden, men jeg er usikker på om vi faktisk vil gjøre det, sier Erik Næs.

Fylkeslederen i Telemark toner gjerne ned KrFs abort- og ekteskapssyn, som han mener gjør at det store flertallet av velgere vender det døve øre til partiets politikk. Men han tviler på at et mer nasjonalkonservativt KrF, som er tøffere på innvandring, er riktig for et parti med KrFs verdier.

LES OGSÅ: Dette sier Kjell Ingolf Ropstad om sitt politiske prosjekt

– Hånet for å delta på kongress der folk var mot abort

Magnar Kleiven, delegat fra samme fylke og generalsekretær i Norges Kristelige Legeforening, vil ikke liberalisere KrFs abortståsted – tvert imot:

– Nestlederen i KD ble hånet for at han i det hele tatt deltok på en kongress hvor folk var mot abort. Slik er det heldigvis ikke i Norge. Det må være aksept for at folk har annet syn enn majoriteten.

Et lite mindretall blant dem Vårt Land snakket med syntes ikke fremmed for en innvandringsdebatt – ei heller for at KrF kan lære av KD i integreringspolitikken – men ordla seg vagt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk