Politikk

Presset øker i KrF for ja til alle IS-barna

– Hent alle de norske IS-barna hjem, sier Den norske kirke. – Det er ikke så enkelt, parerer Olaug Bollestad. Presset øker i KrF om tydeligere tale.

– Vårt mål er å hente ut norske unger. Ingen unger skal ha det sånn, sier Olaug Bollestad til Vårt Land.

Klargjøringen av KrFs primærstandpunkt kom først etter en lengre «grillrunde» fra pressen på KrFs pressekonferanse i forkant av helgens landsmøte.

For budskapet fra regjeringen og Erna Solberg tirsdag morgen var mer forsiktig: Regjeringen snur og vil likevel prøve å hente hjem barn av norske IS-deltakere, avslørte statsministeren i NRKs Politisk kvarter.

Men i første omgang kun gjelder det kun de foreldreløse barna.

LES OGSÅ: Tilbyr IS-barna rom

Preses i Den norske kirke vil ha norske barn og foreldre hjem

KrF-leder Bollestad forsvarte tirsdag regjeringens politikk. Hun viste til at de først ville hjelpe dem som det er praktisk mulig å hjelpe – barna uten foreldre.

På utsiden presser derimot Den norske kirke nå på for en snarlig hjemhenting av alle norske barn – og deres norske IS-foreldre. Preses Helga Haugeland Byfuglien talte barnas sak i høymessen i Nidarosdomen første påskedag, melder NRK.

Hvordan tar det seg ut at KrF fremstår mindre sosialt bevisste enn Den norske kirke?

– Vi er jo ikke mindre sosiale enn Den norske kirke. Det er et stort engasjement kirken viser, men vår oppgave er å finne muligheter. En ting er å si at vi skal hente alle hjem, men en må jo også klare det, svarer Bollestad.

LES OGSÅ: Redd Barna: Også IS-barnas mødre må hjem

Press fra grasroten i KrF

Også fra KrFs egen grasrot øker nå trykket. På fylkeshold forbereder flere profiler seg på å ta opp IS-barnas situasjon på landsmøtet. De krever at regjeringen finner en snarlig løsning for alle barna.

– Jeg kommer til å ta opp IS-barnas situasjon under helgens landsmøte, bekrefter Trude Brosvik, førstekandidat i nye Vestland KrF.

– Dette engasjerer oss, sier fylkesleder Arne Willy Dahl i Akershus KrF.

Dermed baner IS-temaet seg inn under KrFs landsmøte i Sola utenfor Stavanger. Det er foreløpig uklart om det kommer resolusjoner som utfordrer regjerings linje i saken.

VÅRT LAND MENER: «Hent barna hjem»

Hektisk møtevirksomhet i påsken

Men regjeringen ligger ikke på latsiden, mener Bollestad:

– Jeg vet at det har blitt jobbet før påske, og mye i påsken, med denne problemstillingen. Det er nettopp for å finne muligheten for å kunne hente unger hjem. Men det er ikke en «quick fix», vi kan ikke bare reise ned og hente.

Ting tyder dermed på at det har vært harde dragkamper i regjeringen i påskeferien. Spriket er stort mellom partiene.

En måling IPSOS har gjort for Dagbladet viser at Venstres og KrFs velgere er desidert mest positive – over 80 prosent – til at Norge bør ha en aktiv rolle i hente barna hjem. Flertallet av Fremskrittspartiets velgere mener det motsatte.

Frps Per Willy Amundsen sier til NTB at han tolker Erna Solbergs utspill som en hjelpende hånd til KrF før landsmøtehelgen. Den tidligere justisministeren viser til at KrF og Venstre jobber hardt for å få barna og mødrene hjem.

I Frp-kretser utenfor regjeringsapparatet har reaksjonene vært sterke, ifølge Amundsen:

– Folk er rystet, sier han til NTB.

LES OGSÅ: Regjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere

Frp-Amundsen: Risikerer å hente hjem terrortrent ungdom

Amundsen sier regjeringens snuoperasjon kan bety at vi henter hjem ungdom som «har gjennomgått terrortrening»:

– Det er dypt problematisk, sier Amundsen.

Olaug Bollestad tenker seg godt om før hun kommenterer utspillet fra regjeringspartnerens stortingsrepresentant:

– Det får stå for hans regning. Dette er norske unger, som har kommet opp i dette uforskyldt. Da er det vårt ansvar å hjelpe de ungene, sier KrF-lederen.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Politikk