Politikk

Frp vil vedta fabrikkutsalg av sterkøl – møter høyt KrF-varsko

Det er klappet og klart for at Frp banker gjennom salg av sterkøl direkte fra bryggeri. KrF advarer mot å utfordre regjeringsplattformen.

Frps egne topper og landsstyre vil ha prøveprosjekt med salg av sterkt øl – direkte fra bryggeriet. De anbefaler vårens landsmøte å vedta et pålegg til statsråder og stortingsrepresentanter om å jobbe for dette.

– En slik oppfordring til stortingsgruppen vil være å utfordre selve regjeringsplattformen, advarer Geir Jørgen Bekkevold, KrFs helsepolitiske talsmann og leder av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

I praksis vil det bety at kunder kan svippe innom lokalbryggeriets egen butikk og laste inn kasser med øl som er langt sterkere enn dagens tillatte grense for alkohol solgt utenfor Vinmonopolet.

LES OGSÅ: Derfor frykter rusfeltet friere alkoholsalg

Begrunnelse: Nye øltrender

Det er et forslag fra Rogaland Frp som kan bli vedtatt som det nasjonale Frps politikk.

– Nye øltrender har vist seg å være vanskelige for Vinmonopolet og håndtere, forklarer fylkeslaget i forslaget til uttalelse.

I Stavanger ligger bryggeriet Lervig, som fylkeslaget omtaler som «et av verdens beste bryggerier». Rogaland Frp er bekymret for at et av lokalbryggeriets nye ølslag «kun ble solgt til forbrukere i utlandet, uten at norske forbrukere fikk nyte godt av» det. Derfor vil fylkeslaget ha en prøveordning for direktesalg.

LES OGSÅ: Frykter for skattemoralen etter politikernes snusk

«Uavhengig av regjeringsplattformen»

I regjeringsplattformen fra Granavollen heter det at regjeringen vil «videreføre hovedlinjene i dagens alkoholpolitikk, som er: Vinmonopolet, regulerte salgs- og skjenketider, alkoholavgifter og reklameforbudet».

Leder Bente Thorsen i Rogaland Frp er uenig i at et landsmøtevedtak vil utfordre selve regjeringsplattformen.

– Politiske landsmøter er viktige politiske verksteder. Forslaget vårt vil bare innebære små endringer og Frp tar også opp forslag uavhengig av regjeringsplattformen, sier hun.

– Hvorfor foreslår dere dette?

– Fordi denne typen øl er en lovlig og populær vare. Det skaper dessuten lokale arbeidsplasser, svarer Thorsen.

KrF: Kan sette polet i fare

Men i KrF slår man alarm om konsekvensene av slikt salg. Talsmann Bekkevold frykter det kan bidra til å underminere Vinmonopolet og den sikkerheten det har fått innenfor EØS-avtalen.

– I det man åpner for konkurrerende virksomhet til alkoholmonopolet, faller grunnlaget for ordningen bort. Vi bør slå ring om – ikke utfordre – monopolordningen. Parallelle utsalg for alkohol er ikke ønskelig, sier Bekkevold.

LES OGSÅ: Vårt Land på lederplass: KrF svikter den kristne presse

Sterkøl i polets hyller

Han mener Frp «gjerne kan gå til valg på saken» i 2021, når det er nytt stortingsvalg. Bekkevold undrer seg også over selve begrunnelsen fra Frps fylkeslag og landsstyre, der Siv Jensen og toppene sitter.

– Mange vinmonopolutsalg tar inn lokalt sterkøl allerede. Det går godt an å få solgt slikt øl innenfor dagens regelverk og rammer uten at man skal utfordre Vinmonopolets rolle. Den må vi hegne om, sier Bekkevold.

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk