Politikk

Vil kvesse kravene til land som mottar norske bistandskroner

Høyre vil prioritere samarbeid med utviklingsland som har «ledere med politisk vilje til å gjennomføre reelle forbedringer for sine innbyggere».

(Gardermoen): Oslo Høyre ville derimot kvesse kravene ytterligere da Høyres landsmøte banket gjennom en utenrikspolitisk storresolusjon søndag formiddag.

Fylkeslaget foreslo å føye til følgende passasje:

«Prioritere samarbeid med utviklingsland som har ledere som respekterer de universelle menneskerettighetene, har politisk vilje til å sikre alminnelige rettsstatsprinsipper og som ønsker å gjennomføre reelle forbedringer for sine innbyggere».

Forslaget ble imidlertid nedstemt med overveldende flertall.

LES OGSÅ: Bollestad i historisk tale til Høyres landsmøte: Derfor valgte jeg Erna Solberg

– Frykter for troverdigheten til norsk bistand

– Vi må kunne prioritere stater som viser fremgang. Jeg frykter for troverdigheten til utviklingspolitikken vår hvis vi støtter stater som ikke gjør det. Det betyr ikke at de må ha fiks ferdig demokrati og rettsstat, sa Eirik Lae Solberg, som forsvarte bistandsspissingen i en duell med tidligere utviklingsminister Nikolai Astrup.

Solberg, som er Høyres byrådslederkandidat i Oslo, viste til at forslaget til storresolusjon fastslo at hovedmålet til norsk utenrikspolitikk er å tjene «demokrati, menneskerettigheter, frihet og rettsstaten».

– Det må gjelde hele utenrikspolitikken – også utviklingspolitikken, sa han.

LES OGSÅ: Slik endte dødshjelpdramaet i Høyre

Astrup: Da kan Norge bar gi bistand til Sverige

– Verden kan virke litt enkel sett fra innenfor Ring 3, kvitterte Astrup, som selv er fra Oslo.

Han advarte om at ordlyden i Oslo Høyres forslag vil gjøre det vanskelig å bidra til utvikling i andre land enn «perfekte» demokratier som Sverige:

– Mange ledere rundt om i verden ville juble hvis Norge kuttet støtten til menneskerettighetsorganisasjoner i akkurat deres land. For det er i realiteten det som man her argumenterer for.

Astrup viste til et konkret eksempel: Da guvernøren i Dar-es-Salaam i Tanzania innledet en jakt på homofile i landet i fjor høst, tok blant andre Dagen-redaktør Verbjørn Selbekk til orde for å kutte bistanden til landet.

– Hadde vi kuttet støtten til elektrifisering på landsbygda i Tanzania, ville folk på bygda vendt seg mot de homofile, sa Astrup, som viste til at kun fire prosent av norsk bistand går til direkte til enkeltland.

Brorparten går til store, internasjonale organisasjoner.

Tjene penger er bra

Uttalelsen fremhever næringslivet som sterkt verktøy i norsk bistand. For næringslivet kan «bidra med investeringer, anstendig arbeid og utvikling i fremvoksende økonomier».

– Høyre mener at det å tjene penger på å løse problemer i verden er bra. Norsk næringsliv må derfor være tilstede i de delene av verden er nye markeder åpner seg og den økonomiske veksten skjer, heter det.

Da vil norske selskaper i neste omgang «være med på å finansiere vårt eget velstandssamfunn».

LES OGSÅ: Knusende nederlag for «sekulær-Høyre»

Skape skatter er bra

I en innledning søndag morgen talte utenriksminister Ine Eriksen Søreide varmt for å prioritere skattebistand til utviklingsland. Svake økonomier og styringssystemer gir en ond sirkel. Og i mange utviklingsland er ledigheten blant unge stor.

– Når ungdom mister troen på fremtiden, kan de bli et lett bytte for terrororganisasjoner og kriminelle nettverk, som livnærer seg på manglende fremtidstro. Et velfungerende skattesystem gir en god sirkel, sa Eriksen Søreide.

Derfor vil regjeringen satse mer på det som kalles skatterelatert bistand.

– Det er det beste eksempelet på hjelp til selvhjelp. Èn krone investert i skattebistand kan gi 50-100 kroner mer i økte skatteinntekter. Da sier det seg selv at når vi øker innsatsen og bruker cirka 300 millioner kroner på dette, så er det utviklingshjelp som fungerer og gir trygghet.

Unge Høyre foreslo at Norge skulle fjerne tollmurene for de 100 minst utviklede statene, men ble massivt nedstemt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk