Politikk

– Jeg tror ikke KrF vil trives i en regjering så langt til høyre

KrF har valgt side og norsk politikk er delt i to. Men sentrum er ikke dødt og KrF er ikke bundet til de borgerlige for alltid, mener Agenda-leder Trygve Svensson.

– Halve KrF og utrolig mange andre var skuffet da de valgte blå side. Mange ønsket et maktskifte, sier Trygve Svensson.

Vårt Land treffer Agenda-lederen på Aker brygge for en «walk and talk» om det politiske halvåret vi har bak oss.

Tankesmien ble dannet for å styrke og samle sentrum/venstre som maktblokk. Nå er KrF klistret til høyresiden i overskuelig fremtid, norsk politikk blir todelt og ytre venstre styrker seg. Hva nå, Agenda?

LES OGSÅ: KrF-topp til Agenda

– Et av de mest machiavelliske øyeblikkene i norsk politikk

– Det kom mye positivt ut av de høstukene for oss i sentrum/venstre-fellesskapet. Plutselig ble det konkret: Det fantes en ganske sterk idé om at det gikk an å bygge bro mellom tre av de historiske folkebevegelsene – kirkefolket, bonde- og arbeiderbevegelsen, sier Svensson, og legger til med bergensk betoning:

– Så tapte den ideen hårfint, sant, hårfint. På grunn av et av de mest machiavelliske øyeblikkene i norsk politikk.

Hva sikter du til?

– Erna Solberg som la abortloven på bordet. I tillegg vet vi alle hva som skjedde i Rogaland. KrF var egentlig helt delt.

LES OGSÅ: Dagrun Eriksen til Agenda

Kjempet for Hareide-linjen

Mye har blitt skrevet og ment om den liberale tankesmien Civitas betydning for borgerlig samhold og KrFs veivalg. Agenda sa alt ved oppstarten i 2014 at de ikke bare skulle «hindre at høyresidens idéhegemoni blir varig», men også bidra til samling i sentrum/venstre.

Siden har Agenda gjort som Civita og knyttet til seg folk fra sentrumspartiene:

• Før Emil André Erstad ble Knut Arild Hareides politiske rådgiver, var han rådgiver hos Agenda.

• Tidligere KrF-nestleder Dagrun Eriksen sitter i styret og KrFU-profil Mathias Slettholm er rådgiver.

• Mangeårig rådgiver i KrF og for Hareide, Marit Brandt Lågøyr, leder Agenda Rådgivning. Selskapet tilbyr «verdibasert rådgivning» og retter seg mot sivilsamfunnsaktører som er viktige for KrF, Sp og Ap. Lågøyr meldte seg ut av KrF da de sa ja til regjeringsplattformen. Hun var også med på å starte opp nettverket Drivkraft, som vil «ta vare på engasjementet Hareide skapte».

Under KrFs retningsstrid støttet og forsvarte Agenda og Trygve Svensson Hareides visjon gjennom avisinnlegg, debattopptredener, temakveld og sosiale medier.

LES OGSÅ: Hareide til angrep på Civita

Mener KrFs veivalg ikke er skrevet i stein

Svensson toner derimot ned Agendas rolle under KrFs veivalg, men mener prosjekter om for eksempel migrasjon og ulikhet har vært «viktige for å knytte sammen sentrum/venstre».

Du avviser at dere har vært en pådriver for en regjering med Ap, Sp og KrF utover det?

– Det er ikke sånn demokratiet fungerer.

Jo, det er jo det.

– Partiene gjør egne valg, men lytter til aktører som bidrar med godt fundert kunnskap.

– Dere har sagt at det er et mål å bygge et bredt politisk samarbeid slik Civita har gjort?

– Vi har vært åpne og ærlige. Det er alltid bra at folk som har noen av de samme grunnverdiene møtes og snakker sammen. Er det å være en brobygger, så gjerne for meg.

Var KrFs veivalg muligheten som glapp og et nederlag for Agenda?

– Nei. Det viste at mange ønsker å jobbe for det prosjektet. Det er for eksempel opprettet et nettverk som heter Drivkraft. Politikken er omskiftelig, dette er ikke skrevet i stein. Jeg tror ikke KrF vil trives i en regjering så langt til høyre. Det ser vi på meningsmålingene og i tillitsmannsapparatet deres. En smal, kristenkonservativ profil med tyngdepunkt på Sør-Vestlandet er ikke bærekraftig for et parti som vil være del av det moderne Norge.

LES OGSÅ: Derfor brukte ikke Hareide mer makt

– Sentrum er ikke dødt

KrFs veivalg endret norsk politikk: Erna Solbergs flertallsdrøm gikk i oppfyllelse. Opposisjon er nå uten håp om gjennomslag og kan bli tøffere i tonen. Norge har fått to tydelige blokker. Samtidig når Rødt og SV nye høyder på gallupene. Ap sliter med å løfte seg til gamle høyder.

Er sentrum dødt?

– Nei. Det er en altfor sterk påstand. Venstre, KrF og Senterpartiets tradisjonsrike sentrumsidentitet forsvinner ikke over natten. Men jeg tror vi hadde sett en revitalisering av sentrum som politisk kraft hvis Hareide hadde vunnet.

– Hva er sentrum/venstre-alternativet nå?

– Det er både et idéfellesskap og virkelighet. Husk at bare to fylker ikke er styrt av sentrum/venstre. Veldig mange lokalsamfunn er det. I mine øyne er det like oppsiktsvekkende hvor dårlig KrF og Venstre gjør det i firepartiregjering, som at Rødt og SV vokser. Og Ap er fortsatt klart størst. Folk ønsker balanserte politiske løsninger.

– Havner ikke Ap snarere i skvis som det moderate venstrepartiet mens Rødt og SV kan være ren og ranke?

– SV er også en del av sentrum/venstre. Agenda er ikke Ap. At det blir lettere å se forskjell på høyre og venstre er mer opplysende enn polariserende.

LES OGSÅ: Tankesmiene trapper opp innsatsen for å nå ungdomspartiene

Hva nå, Agenda?

Trygve Svensson tror det kunne oppstått «mye spennende politikk» i møtet mellom tre partier med tradisjon for kompromisser.

– En pragmatisk næringspolitikk for hele landet, økt vilje til å bekjempe forskjeller og en mulighet til å snakke om verdispørsmål med innestemme.

Selv på rød side i KrF er det de som nå er skuffet over hvor raskt Ap mistet den «innestemmen» i abortdebatten?

– Venstresiden var tydelig på at abortloven ikke var til forhandling. Da er det ærlig å være tydelige nå.

Agendas arbeid fortsetter som før, skal vi tro Svensson.

– Vi styres ikke av valgsyklusen, men er et langsiktig sentrum/venstre-prosjekt. Vi forsøker å forstå tiden vi lever i og komme med kunnskapsbaserte, politiske løsninger, sier han, og nevner tema som globalisering, ulikhet og ytringsfrihet.

– Vi kommer også til å engasjere oss i mer konkrete velferdsspørsmål fremover. Slik som skolemat. Det er den neste store velferdsreformen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Politikk