Politikk

Senterungdommen enige med Haga om oljeavvikling

Tidligere Sp-leder Åslaug Haga tar til orde for at oljenæringa bør avvikles. Hun får støtte fra Senterungdommen. – Det er uansvarlig å bygge et samfunn så avhengig av olje, sier Senterungdommen-leder Ada Arnstad.

Før helga sa tidligere Sp-leder Åslaug Haga til Aftenposten at hun mente Norge må sette sluttdato for avvikling av oljenæringa og omstilling til et fornybart samfunn. Hun gjentok det samme både på et foredrag på Litteraturhuset lørdag og overfor Vårt Land.

– Burde begynt for ti år siden

– Alle vet at framtida er fornybar og at olja må fases ut. Vi burde ha begynt omstillinga for ti år siden. Verden trenger fornybar energi i tida framover. Det kan vi produsere masse av i Norge. Vi kan bruke kompetansen vi har fra oljeproduksjonen, sier Haga.

– For ti år siden satt Sp i regjering. Hvorfor begynte dere ikke omstillinga da?

– Som minister opplevde jeg jerntriangelet mellom embetsverket i Olje- og energidepartementet, Statsministerens kontor og Finansdepartementet som nesten ugjennomtrengelig. Jeg var blant dem som mente vi burde ha et klima- og energidepartement da jeg satt i regjering. Det ble ikke tatt vennlig imot, sier Haga.

LES OGSÅ: Ulmende klimaopprør i Sp – varsler oppgjør på landsmøtet

Etterspørselen problemet

Vårt Land kjenner til at mange i partiet i etterkant har uttrykt glede over å høre en tidligere Sp-topp være så klar i sin tale. Uenighet om oljas rolle i framtidas næringsliv trekkes av flere avisa snakker med fram som en skillelinje internt.

Flere mener dog at selv om Haga har rett i sin analyse av at olja må fases ut, tar hun feil om hvordan det bør skje. En av dem som er relativt enig i budskap men uenig om løsningen er Geir Pollestad.

– Norge produserer i stor grad olje og gass til verdensmarkedet. Der vil ikke etterspørselen avta selv om vi kutter produksjonen. Jeg mener det er forbruket som er problemet, sier Pollestad og mener Norge kan gå foran med en omlegging til bruk av fornybare energikilder.

LES OGSÅ: Sp forsyner seg fra Frps disk

– Uansvarlig av Norge

Senterungdommen er derimot på linje med Haga.

– Jeg syns utspillet er knallbra. Vi har ikke noe vedtak om noe gitt årstall for avvikling av oljenæringa eller noe slikt, men reagerer på at politikerne stadig tilrettelegger for ny oljeleting og åpning av nye områder. Vi må begynne å forberede oss på omstilling bort fra oljeindustrien som bærebjelke, sier leder Ada Arnstad.

LES OGSÅ: Spår ny «Alta-aksjon» i Finnmark

– De som er uenige, både i og utenfor partiet, peker på at det har lite å si om Norge slutter med olje, så lenge etterspørselen er der globalt?

– Uavhengig av hva resten av verden gjør mener jeg det er uansvarlig å bygge opp et samfunn som er så avhengig av olje for å gå rundt. Vi har muligheten til å gå bort fra dette. Vi kan ikke bare si at vi fortsetter så lenge andre land gjør det, sier Arnstad.

Hun peker på Norges rolle i utviklinga innen elbilindustrien som eksempel på at det har noe å si at et land bestemmer seg for å gå foran.

– Vi må vise verden at det er både mulig og lønnsomt å legge om til fornybar, miljøvennlig energiproduksjon og -industri. Norge kan gå foran.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Politikk