Politikk

– Har forståelse for at Til Helhet kan oppleve seg tolket i verste mening

Oslo Symposium-sjef Bjarte Ystebø ville ha KrF til å forsvare omstridte Til Helhet. Nå får han svar.

Kjell Ingolf Ropstad varsler kjempepakke om ny tros- og livssynspolitikk før sommerferien.

– Jeg har forståelse for at Til Helhet kan oppleve seg tolket i verste mening, skriver KrF-nestleder og trosminister Kjell Ingolf Ropstad i en e-post til Vårt Land.

I tirsdagens Vårt Land ba leder for Oslo Symposium, Bjarte Ystebø, KrF forsvare det tverrkirkelige kontaktforum for seksualitet og tro. Han har invitert Til Helhet til å tale på den kristenkonservative stormønstringen i mars.

LES OGSÅ: Derfor skal Til Helhet taler på Oslo Symposium

Ropstad: – Trossamfunn skal få bestemme selv

Til Helhet har høstet kritikk etter at formålet deres nådde medias søkelys: «bistå deg som har en - for deg - uønsket seksuell orientering eller følelser» gjennom sjelesorg eller terapi. Det fikk Ystebø til å advare mot at «rommet for kristent arbeid kan bli innskrenket hvis kristne stigmatiseres så mye» og be KrF komme på banen.

– KrF har ikke vurdert Til Helhets arbeid. Generelt oppfatter vi at de har fått hard og negativ kritikk. Vi er forsvarere av trosfriheten, men også av retten til å kritisere det man er uenig i. KrF tar ikke stilling til teologiske spørsmål, men forsvarer trossamfunns frihet til selv å bestemme i disse spørsmålene, svarer Ropstad.

Det vakte reaksjoner da det tidligere denne måneden ble kjent at trosministerens kirkesamfunn, Misjonskirken Norge, var tilknyttet Til Helhet. Ropstad tok da avstand fra «seksuell reorientering» og Misjonskirken trakk seg ut. Noen av landets største kristne organisasjoner er tilknyttet Til Helhet.

LES OGSÅ: Opprørt over Ystebøs forsvar av Til Helhet

Åpen Folkekirke: – Destruktivt menneskesyn

I torsdagens Vårt Land møtte Ystebø motbør fra Gard Sandaker-Nielsen, leder for Åpen Folkekirke. Saken dreier seg ikke om trosfrihet, men et Til Helhets «destruktive menneskesyn», hevdet han. Sandaker-Nielsen var opprørt over Ystebøs påstand om at Til Helhets står for «helt ordinær» kristendom.

– Ystebø prøver å kuppe definisjonen på å være kristen. Mange av oss mener kirken er for alle og skal hjelpe homofile til å elske seg selv, anerkjenne at følelsene og kjærligheten kommer fra Gud og er livgivende, sa han.

Organisasjonen Åpen Folkekirke fikk i 2015 flertall i Kirkerådet, Den norske kirkes øverste valgte organ, og kunne dermed sikre at likekjønnet ekteskap ble tillatt i kirken.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk