Politikk

Venstres abortrevers kan møte veggen

Venstre-leder Trine Skei Grande har varslet omkamp om forbud mot selvbestemt tvillingabort i 2021. Det kan bli vanskelig, for Frp har ingen planer om reversering.

Trine Skei Grande, Venstre

– Frp anser endringen i abortloven som rydding i regelverket og ser ingen grunn til å stemme imot det. Det vil jo da heller ikke være noen grunn til å reversere det senere, sier helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen.

KrF hadde knapt rukket å prøve­sitte statsrådstolene før Venstre-leder og likestillings­minister Trine Skei Grande varslet omkamp om en av deres­ seiere i Granavollerklæringen – forbud mot selvbestemt tvilling­abort.

– Venstre ser på dette som en pause i to og et halvt år, sier Grande til NRK, med henvisning til valget i 2021.

LES OGSÅ – Veldig spesielt at partileder Grande undergraver en regjeringskollega

Omkamp blir vanskelig

Omkampen kan bli vanskelig. Sp har programfestet forbud mot tvillingaborter som ikke er medisinsk begrunnet. Helsepolitisk talsperson Kjersti Toppe tviler på at de snur på ­hælen i et nytt partiprogram.

Helsepolitisk talsperson i Høyre­, Sveinung Stensland, sier Høyre står ved avtaler som er inngått: – Slik jeg tolker stortingsgruppa så er det ikke aktuelt å reversere lovendringen senere. Den er medisinsk anbefalt og ­angår svært få. Jeg tviler på at det blir en kampsak for oss, men kan ikke forskuttere hva Høyre vil mene i 2021.

Høyres ledelse og stortingsgruppe har tidligere vist seg mer konservative enn eget parti og gått på landsmøtenederlag i slike verdispørsmål.

Unge-Venstre leder Sondre Hansmark varsler umiddelbar omkamp:

– Vi vil ta til gatene og stå først i demonstrasjonene. Jeg er veldig glad for Trines utspill. Det viser at dette var et tap for Venstre og ikke lett for oss å gå med på.

LES OGSÅ: Olaug Bollestad avblåser all lederdebatt i KrF

Frp: Ap møter seg selv i døra

Ap har vært tøffe i kritikken mot regjeringens varslede endring av abortloven. Helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkol, sier til NRK at Grande gjør henne «flau over å være politiker». Hvorfor tro henne­ på at revers blir viktig i 2021 når Venstre gikk med på lovendringen nå, spør hun.

Frps Åshild Bruun-Gundersen mener derimot at Ap opptrer dobbeltmoralsk, siden loven nå endres tilbake til hvordan den var da Ap styrte landet:

– Ap møter seg selv i døra. Loven som Ap selv sto for i regjering har plutselig blitt kvinne­fiendtlig i deres øyne, sier Frp-politikeren.

Hun får støtte fra Sp og Kjersti Toppe:

– Ap og SV har overspilt denne saken. Det er nok av andre ting å kritisere regjeringen for.

LES OGSÅ: Erna Solberg sier nei til eget bistandsdepartement

Venstre: Legitimt med omkamp i 2021

Det lykkes ikke Vårt Land å få en kommentar fra Trine Skei Grande. Venstres helsepolitiske talsperson, Carl Erik Grimstad, avviser at de nå undergraver regjeringspartner KrF.

– Alle regjeringspartiene har sin egen politikk, og så har vi Granavollerklæringen. Abort­saken var et nederlag for oss, men vi skal ikke slutte å debattere den eller utvikle ny politikk. Vi kan ikke svikte velgerne våre.

I klartekst betyr det at Venstre må få snakke om primærpolitikken sin og at det er legitimt med omkamp i 2021 – enten i forhandlinger om en ny regjeringsplattform eller i opposisjon, bekrefter Grimstad.

LES OGSÅ: Skepsis blant KrFs partnere til Hareide i nøkkelrolle

Ønsker utredning

– Vi kommer ikke til å gjøre det til en vane å opponere mot plattformen, men dette er et veldig spesielt tilfelle for vår del, sier han.

Personlig ønsker han seg en utredning, som veier hensyn som likestilling og medisin mot hverandre, før en eventuell reversering av lovendringen. Spørs­målet har nemlig aldri blitt utredet:

– Avgjørelsene som er tatt har vært for dårlig medisinsk forankret, sier Grimstad.

Fungerende KrF-leder Olaug Bollestad synes det er greit at Venstre «markerer sitt syn», men sier lovendringen står fast.

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk