Politikk

– Veldig spesielt at partileder Grande undergraver en regjeringskollega

Trine Skei Grande kaller forbudet mot abort av friske tvillingfostre før uke 12 for en pause på to og et halvt år.

– Det ligner en aktiv undergraving av en av de mest sentrale sakene til en regjeringskollega.

Slik beskriver førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, Svein Erik Tuastad, Venstre-leder Trine Skei Grandes siste abortutspill.

LES OGSÅ: – Vil være å bære Hareide ut av politikken

– En pause på to og et halvt år

Tre dager etter at KrF inntok regjeringskontorene som del av Erna Solbergs utvidede regjering, sår Grande tvil om en av KrFs viktigste seiere i Granavollerklæringen – forbud mot abort av friske flerlinger før uke 12 (tvillingabort).

– Vi har nå bare flyttet en avgjørelse over til nemnd i to og et halvt år, sier Venstre-lederen, sier Grande til NRK.

På spørsmål om hva skjer om to og et halvt år, svarer likestillingsministeren kort:

– Da er det valg.

Helseminister Bent Høie har gjort det klart at et forbud må skje gjennom en endring av abortloven, senest i et skriftlig svar til Stortinget for få dager siden. Han varsler at et lovforslag vil sendes ut på høring snart.

Aps helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkol, sier til statskanalen slike uttalelser gjør henne flau over å være politiker. Hun mener Grande ikke brydde seg nok om saken i regjeringsforhandlingene og at det vil ramme kvinner direkte de kommende årene.

– Hvorfor skal vi tro at det blir viktig for henne før valget i 2021, spør hun.

LES OGSÅ: Tre av de fire KrF-erne som skal lage nye religionspolitikk går i samme frimenighet

«Den solbergske parlamentarismen»

Grandes utspill viser baksiden ved «den solbergske parlamentarismen», Erna Solbergs måte å drive regjering på, mener Tuastad:

– Hvordan skal man klare å skape lagfølelse og felles begeistring når man så og si driver opposisjonspolitikk mot sine egne regjeringspartnere? Det er veldig spesielt at det er en partileder som undergraver regjeringspartnere. Hva er da signalene til andre venstrefolk? Skal de bare hive seg på og undergrave regjeringsplattformen?

Hvorfor tror du hun svarte slik hun gjorde?

– Fordi Venstres regjeringsdeltakelse har vært en katastrofe velgermessig. Nå er det en risiko for at kristenkonservative KrF kaster skygge på Venstre, forhindrer Grandes parti i å fremstå som liberale og attraktive for velgergruppen de trenger – liberale, moderne, urbane kvinner og menn. For dem er selvbestemmelse og likestilling som en kjerneverdi. Som nyslått likestillingsminister kan Grande markere Venstre sterkere på det feltet. Men der står de i rak motsetning til KrF.

LES OGSÅ: Solberg-nei til eget bistandsdepartement

– Solberg kan ha forstrukket seg

Mye har blitt skrevet om Frps «to ansikter» i regjering – betoning av primærpolitikk fremfor lojalt forsvar at regjeringens politikk. Denne fremgangsmåten, som Erna Solberg har tillatt, har sine fordeler, ifølge Tuastad:

– Det er en måte for de mindre partiene å markere seg på og å unngå fella SV gikk i under de rødgrønne ved å bli så lojale at det er selvutslettende. Det kan også redusere spenninger mellom regjeringsmedlemmene og stortingsgruppa i et parti. Men det har også noen omkostninger. Det ser vi nå. Det er en uskikk rent parlamentarisk. For hvem har egentlig ansvar for politikken og regjeringsprosjektet når man holder på sånn?

– Mener du at Solberg har forstrukket seg med regjeringsutvidelsen?

– Jeg synes vi allerede begynner å se tendenser til at problemene ved egenmarkeringer blir større. Nå er det så mange saker som skiller regjeringspartiene – abort, bioteknologi, innvandring, klima og olje. Avstanden mellom de sprikende staurene blir større, sier Tuastad, med henvisning til Per Bortens berømte beskrivelse av vanskene av å holde sin borgerlige regjeringskoalisjon samlet på 1960-tallet.

Saken oppdateres.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk