Politikk

Drama bak lukkede dører

Knut Arild Hareide var viktig for at KrFs landsstyremøte endte splittet. Blå skal ha reagert med frustrasjon.

I over syv timer var KrFs landsstyre og stortingsgruppe samlet bak lukkede dører torsdag kveld. Hva skjedde?

Få ville si noe om det. «Alvorspreget» var ordet som gikk igjen etterpå. Mange KrF-ere snek seg ut fra konferansehotellet bakveien.

Etter hvert ble det klart at fire KrF-ere som stemte rødt på skjebnelandsmøtet i november, hadde sikret knappest mulig flertall for den nye regjeringsplattformen (se faktaboks).

LES OGSÅ: KrFs vetorett om eggdonasjon og abort varsler ny strid

Hva skjedde?

Vårt Land har snakket med noen blå og røde KrF-ere som var til stede. De forteller om et dramatisk møte. Alle peker på Knut Arild Hareide som en nøkkelperson.

Den blå fortellingen er at ­Hareide først var nølende, etter hvert kritisk til deler av regjeringsplattformen. Slik skapte han usikkerhet og åpnet for omkamp.

Opplevelsen er dessuten at nei-siden ikke forholdt seg til plattformen, som var det de skulle stemme over, men til om det var riktig å gå i regjering med Frp. Dermed ødela de og partilederen for muligheten til å starte begeistring og samling om regjeringsprosjektet fra dag én, mener de blå.

Både på blått og rødt hold opplevde man at det var en forventning i forhandlingsapparatet om at Hareide skulle opptre mer støttende.

Erik Lunde, som har hatt den krevende posisjonen som rød sides mann i forhandlingslaget, skal ha uttrykt skuffelse over manglende støtte fra talerstolen. Kildene spriker om hvorvidt det gjaldt manglende støtte generelt eller at røde i landsstyret skrøt av plattformen, men likevel ikke ville stemme ja.

Sluttinnlegget fra forhandlingsdelegasjonen skal ha vært følelsesladet, erfarer Vårt Land.

LES OGSÅ: Derfor stemte røde KrF-ere ja til Solberg-regjering

Forventningene til Hareide

Også på rød side tror man partilederens manglende støtte til plattformen bidro til å gjøre det jevnt. Men der slutter likheten.

Rød side mener landsstyremøtet var like vanskelig som landsmøtet i november – og mener de blås forventinger til Hareide var helt urealistiske og urimelige.

Skulle han støttet plattformen måtte den ha vært eksepsjonelt bra, er budskapet der. Stemmetallet tyder ikke på at den var det, selv om de fleste ga uttrykk for at det var veldig gode gjennomslag i den.

– Jeg tror alle forstår at det var naturlig for meg å stemme etter min overbevisning. Nå har vi gjort et valg. Nå er det endelig. Vi har fulgt opp landsmøtets intensjon. Det har vært en åpen og ryddig prosess som vi nå har landet. Nå må vi gå videre. Min jobb blir å vise at jeg vil være med på å bygge et samlet parti og å støtte opp om lederskapet til Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad, sa hovedpersonen til pressen torsdag kveld.

Det røde bildet av Hareides opptreden kan oppsummeres i ett ord: samlende. På møtet der Olaug Bollestad ble konstituert som partileder skal Hareide sagt at nå må alle støtte opp om Ropstad og henne.

Etter møtedramaet skal Hareide ha oppsøkt Tore Storehaug for å forsikre ham om at han hadde forståelse for valget hans og at han ikke måtte hva kvaler. Han skal også ha snakket lenge med Erik Lunde.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk