Politikk

Ap: Et veiskille i kriminalomsorgen

Nedleggelsene er en «amerikanisering» av kriminalomsorgen, mener Ap, som etterlyser en varmere familiepolitikk fra KrF.

– Nedleggelsene representerer et veiskille i norsk kriminalomsorg. Ønsker vi en «amerikanisering», eller ønsker vi å bygge videre på kriminalomsorgen slik den er i dag – som faktisk hele verden ser til oss for å lære om, sier Maria Aasen-Svensrud (Ap) i Justiskomiteen til Vårt Land.

Hun mener regjeringen har brutt ned den norske kriminalomsorgsmodellen, ved å gå vekk fra en politikk som bidrar til rehabilitering av innsatte, og over til «oppbevaring».

– Fedre viktigere

Hun viser til prinsippene i kriminalomsorgen om nærhet og normalitet, det vil si at mulighetene til å sone nært eget lokalmiljø som faktorer for å kunne fungere når man er tilbake i samfunnet igjen.

– Men det ser ikke ut til å stå høyt hos regjeringspartiene og KrF. Når de nå mener det er greit å sende kvinner over fylkesgrensene for å sone sin dom. Betyr nærhetsprinsippet mer for fedre enn for mødre? spør Aasen-Svensrud, og legger til:

– Dersom KrF har et varmt, bankende hjerte for familiepolitikk, bør de også komme på banen å ta denne debatten om hvilken type kriminalomsorg vi skal ha i Norge.

Stortingsmelding

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad skriver i en e-post til Vårt Land at nedleggelsene av fengslene er basert på prognoser og faglige råd fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI).

- Vi løftet innholdet i soningen i budsjettforhandlingene, og fikk gjennomslag for 10 millioner kr til kriminalomsorgen. Dette skal blant annet bidra til å sikre bedre soningsforhold til alle innsatte, også kvinner, skriver Ropstad.

Han sier KrF også vil få på plass en stortingsmelding om kriminalomsorgen for å sikre gode soningsforhold og god rehabilitering – spesielt for kvinnelige innsatte.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk