«Gratulerer med valget – ønsker med dette å melde meg inn i KrF igjen».
Rogaland KrF har fått mange slike meldinger denne helgen. Søndag ettermiddag hadde 134 meldt seg inn og bare 16 ut, forteller fylkessekretær Olav Eggebø Aanonsen.
KrF-bastionen står dermed i skarp kontrast til utmeldingsvarslene som dominerer på Østlandet, Trøndelag og i Nord-Norge. Aanonsen tar forbehold om at han ikke har rukket gjennom alle e-postene som har tikket inn og at noen kan ha tatt kontakt med partiet sentralt.
LES OGSÅ: Hareide tror KrF-vekst vil glippe
Melder seg inn
Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg får nå oppfylt sin drøm om en flertallsregjering med alle de «ikke-sosialistiske» partiene.
– KrF har i dag tatt et historisk valg. Det er jeg glad for, da det har vært mitt mål lenge, sa Solberg til pressen fredag kveld.
Også Øyvind Hoelgaard i Rogaland er glad for sidevalget. Han har en periode bak seg som KrF-representant i kommunestyret i Gjesdal da Olaug Bollestad var ordfører der.
– Knut Arild Hareides tale kom som en bombe. Jeg datt helt ut da jeg skjønte at han vurderte sosialistisk side. Jeg mener KrF skal være et borgerlig parti, sier han til Vårt Land.
Den siste måneden har Hoelgaard unnlatt å sjekke om han fortsatt sto oppført som medlem av KrF. Nå har han sendt innmelding og oppfordret vennene sine om å gjøre det samme på Facebook. I kommentarfeltet skriver han at han håper på «en landsomfattende innmeldingsdugnad».
ERLING RIMEHAUG: «Sprakk folkepartiet?»
Valgfrihet
Hoelgaard sier han ikke kunne vært medlem av KrF hvis partiet hadde fulgt Knut Arild Hareides råd.
Selv fikk han øynene opp for KrF da partiet fikk innført kontantstøtten. Valgfrihet for familiene er hovedårsaken til at han ikke kunne vært med på en venstresving.
– Til syvende og sist handler det om at mor og far selv vet hva som er best for familien, ikke staten. Samfunnet skal bygges nedenfra og starter med en trygg oppvekst. På sosialistisk side er holdningen at alle skal inn i barnehagen og i den offentlige skolen. Det er ikke rett at staten skal styre sånne ting. Her borte har vi Tryggheim skole på Nærbø med 500 elever og et veldig godt omdømme. Det mangfoldet skjerper tilbudet i det offentlige, sier han.
Nå håper han at velgere som stemte KrF på slutten av 90-tallet på grunn av kontantstøtten, skal komme tilbake:
– Det var derfor en del av oss stemte på KrF da vi var småbarnsforeldre. Uten den hadde vi aldri hatt råd til at den ene av oss var hjemme med barna. Vi ønsker at våre unger skal få samme mulighet.
LES OGSÅ: Blå seier med bismak
Tror på vekst
Hoelgaard tror KrF kan vokse på sikt, men at det først kan komme noe avskalling etter veivalget.
– Jeg tror en del har stemt Høyre og faktisk også Frp i stedet for KrF, siden vi har vært utydelige om samarbeid. Nå tror jeg en del som har sittet på gjerdet eller stemt på andre partier, kan komme tilbake, sier han.
Hoelgaard synes det er trist at KrF-ere har kalt hverandre blå og røde den siste måneden.
– Vi er ikke blå. Jeg synes det er urettferdig at vi på den siden fremstilles som kyniske folk som ikke bryr seg om svake i samfunnet. Vi har alltid vært i sentrum. Valget ble tvunget fram av partilederen, sier han, men legger til:
– Jeg har alltid hatt veldig sansen for Hareide. Det er trist at konsekvensen ble at han ikke kan være partileder lenger.