Politikk

Blå seier med bismak

Det er lite jubel i den blå leiren etter landsmøteseieren. Nå maner de «blå» de røde å bli værende i partiet.

– For meg har det vært et vanskelig valg. Å se partilederen si de ordene han gjør, det kjenner jeg at jeg blir berørt av, sier fylkesleder i Agder KrF Per Sverre Kvinlaug gråtkvalt til Vårt Land.

Det var dørgende stillhet i salen da det ble kjent at et flertall av KrFs landsmøte stemte for å søke regjeringssamarbeid med Erna Solbergs regjering.

En følelsesladet partileder Knut Arild Hareide tok ordet og erkjente nederlaget. I gangene på landsmøtehotellet etter møteslutt var det alvorspregede «blå» KrF-topper som tok seieren med fatning.

– Det er noen som er ekstra tilfredse i dag, mens noen er veldig skuffa. Det skal man ha plass til. Nå må vi samle oss, uansett om man vant eller tapte, sier Kvinlaug.

LES OGSÅ: Skuffet Hareide anger ingenting

Må bearbeide resultatet

Også sentralstyremedlem Tove Welle Haugland maner nå partiet til samling etter den blå seieren.

– Det er klart jeg er fornøyd med resultatet. Det er dette jeg har jobbet for og tror på. Men jeg har enorm respekt for mindretallet. Det var ganske jevnt, og fokuset nå er å samle partiet og vise at vi kan stå sammen om å gå inn i regjering, sier Haugland.

Hun mener partiet nå trenger tid på å bearbeide det som skjedde.

– Hvordan skal man klare å holde partiet samlet?

– Det aller viktigste er for oss som har vunnet i dag er å ha en respekt for alle som har vært uenige. Det er ganske jevnt og man har vært veldig uenig. Da er den viktigste jobben at de som er uenige med meg føler at de er like mye med på laget videre, sier Haugland.

LES OGSÅ: – Nå er det bare tomt

Resultat som varslet

Også leder av KrF Kvinner Oddbjørg Minos er glad for at resultatet ble som det ble.

– Men jeg går ikke rundt og jubler siden vi fikk denne løsningen. Vi er et delt parti og vi trenger å få samlet partiet og bygge bro. Her er det ikke noen stor glede over det resultatet som har kommet nå, sier Minos.

Den endelige voteringen viste 98 blå og 90 røde stemmer. To delegater stemte blankt. Dermed ble stemmeresultatet nærmest identisk med det som var forventet etter at fylkesårsmøtene hadde valgt sine delegater. Det gleder KrF Kvinner-lederen.

– Det viser at folk står på det de hadde bestemt seg for, og det er positivt, sier Minos.

ALF GJØSUND: «Valget som bekrefter seg selv»

Lettet ungdomsleder

KrFU-leder Martine Tønnessen er lettet etter avgjørelsen.

– Jeg er glad for landsmøtets beslutning og at det er Solberg-regjeringen vi skal forhandle med først. Så gleder jeg meg til å se hva vi får gjennomslag for i den regjeringsplattformen.

– Er du åpen for å avvise forhandlingsresultatet?

– Det er sånn at vi må få gjennomslag i regjeringsplattformen. Vi går ikke inn i Jeløya-plattformen. Vi må ha en ny regjeringsplattform med KrF-seire og med tydelig KrF-politikk. Mitt budskap er at vi ikke godtar hva som helst. Så har landsmøtet gitt en tydelig anbefaling, og jeg har tro på at den plattformen kommer til å inneholde mye bra politikk.

LES OGSÅ: Eksperter: Sår vil gro sakte etter retningsvalget

Abortloven viktig

– Mener du partiet bør godta et forhandlingsresultat uten endringer av abortloven?

– Jeg vil ikke komme med ultimatum før vi har begynt å snakke sammen. Så det vil jeg la være opp til partiledelsen og de som skal drive forhandlingene.

– Men det ser ut som det er en tydelig forventing fra særlig blå side om at det bør komme endringer her?

– Ja, det er klart at dette er en debatt som har vært viktig i dette spørsmålet. Så jeg forventer at det blir diskutert og at man kommer fram til noe. Men hva det er og hva det vil innebære, det vil ikke jeg spekulere i nå. Erna har fått tydelig støtte av egen stortingsgruppe og sagt at det er noe hun kan forhandle om, men hun har ikke lovet oss gjennomslag. Det er fire partier som skal forhandle sammen, sier Tønnessen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk