Politikk

Hareide tar innpå blå side

Hordaland, Trøndelag, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Troms sikret Hareide 27 delegater.

(Sotra, Hordaland): Hordaland KrF sender ni blå og fem røde delegater til KrFs ekstraordinære landsmøte førstkommende fredag, der partiets veivalg skal av gjøres.

Det ble klart på Hordaland KrFs ekstraordinære fylkesårsmøte lørdag ettermiddag.

LES OGSÅ: Agder KrF mer delt enn antatt

Rødt i Trøndelag og Sogn og Fjordane

Denne helgen velger en rekke tunge fylkeslag sine landsmøtedelegater (faktaboks).

Etter at resultatet var klart i Hordaland, begynte meldingene å tikke inn fra Trøndelag, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Troms:

• Trøndelag KrF sender ni røde og to blå delegater.

• Sogn og Fjordane KrF sender fire røde og tre blå delegater.

• Troms KrF sender tre røde og tre blå delegater.

Tradisjonelt blå Møre og Romsdal sender fire blå, fire røde og fire delegater som vil forbli i opposisjon. Blant sistnevnte har to rød og én blå side som andrevalg. Den siste delegaten skal stå ved sitt opposisjonsstandpunkt, ifølge Aftenposten. Det er uklart hva det betyr. Fylket sender da i praksis seks røde, fem blå og en delegat uten oppgitt andrevalg.

LES OGSÅ: Strid i den blå fløyen i Hordaland KrF

Hareide: – Bedre enn forventet

– Jeg vil si at denne lørdagen ser ut til å gå bedre enn jeg forventet da jeg sto opp i dag, sa Knut Arild Hareide til pressen da resultatet var klart i Hordaland og Trøndelag.

Han sikret seg til sammen 27 røde landsmøtedelegater. Blå side fikk 22. Én er uavklart. I faktaboksen finner du den nøyaktige stemmefordelingen i fylkene som avholdt ekstraordinært årsmøte på KrFs «superlørdag».

Ifølge VG leder blå side nå med seks delegater. Stillingen er 74 mot 80 når 175 av 190 delegater er valgt. Det kreves 96 stemmer for flertall på landsmøtet.

Enkelte av delegatene vil imidlertid først stemme for å forbli i opposisjon på ikke-sosialistisk side, slik parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan har foreslått sammen med Møre og Romsdal-representant Steinar Reiten.

LES OGSÅ: Høyt spill for KrFs gunst

Mini-drama i Hordaland

Hordalands årsmøte i Indremisjonsforbundets storstue, Straume Forum på Sotra, startet med et aldri så lite drama.

Sammen med tre lokallagsledere fremmet Beate Husa forslag om en sikkerhetsventil mot at rød flertall på gjenstående fylkesårsmøter skal overkjøre blå mindretall.

Gruppelederen i fylkestinget ville derfor ha en blåere sekundær delegasjon i bakhånd.

LES OGSÅ: Møre og Romsdal har blitt rødere

Sender representativ delegasjon

Forslaget møtte imidlertid sterk motstand fra talerstolen og falt med 51 mot 36 stemmer.

– Vi risikerer å bryte tilliten mellom medlemmer og tillitsvalgte med ulikt syn. Vi risikerer at en part vinner slaget, men at partiet som felleskap taper krigen, sa fylkesnestleder Jarle Skeidsvoll.

Dermed var det klart at Hordaland KrF sender en delegasjon som speiler meningene i salen. Det gjorde også de andre fylkene som avholdt sine ekstraordinære årsmøter lørdag.

Som på gårsdagens møte i Agder var det knyttet stor spenning til om det blå flertallet i Hordaland ville gjøre som Rogaland KrF – velge å stemme fram en nær helblå delegasjon.

I så fall kunne de to største fylkeslagene i partiet ha punktert Knut Arild Hareides seiershåp.

Agder valgte til slutt ni blå, fire røde og fem delegater som vil forbli i opposisjon. Fire av de siste har blå side som andrevalg.

LES OGSÅ: Jonas Gahr Støre bryter tausheten om KrFs veivalg

Fylkeslederen ut mot Ropstad og Solberg

I veivalgsdebatten i Hordaland gikk fylkesleder Dag Sele hardt ut mot Erna Solberg – og nestleder Kjell Ingolf Ropstad:

– Jeg har sjelden blitt så provosert som da statsministeren i tydelig kompaniskap med en av våre egne kom med sitt abortutspill, sa Sele, som vil til venstre.

For tre år siden så han seg nødt til å slutte som fastlege som følge av at han ikke lenger hadde mulighet til å reservere seg mot å sette inn spiral.

For blå side har Erna Solbergs åpning for å forhandle om enkelte deler av abortloven vært et viktig argument for å gå inn i dagens regjering.

– KrFs hjertesak er kampen mot sorteringssamfunnet. En seier sammen med Erna i regjering kan påvirke landet vårt i generasjoner, sa Beate Husa i sitt innlegg.

– Høyre-leder Erna Solberg og nestleder Bent Høie er de som tar KrFs viktigste sak på alvor, sa en annen.

Dag Sele advarte derimot mot å tro på Erna Solberg:

– Jeg vet at det var en helseminister fra Høyre som ga meg valget mellom jobben min og samvittigheten min. Forslaget hennes har blitt tydelig skutt ned av eget parti og samarbeidspartiene hennes. Det er en grunn til at Erna har tapt de fleste slike saker i eget parti. Ingen ville jublet mer enn meg hvis det hun sa var sant. Men ærlig talt: vi skal ikke drive basarpolitikk, sa fylkeslederen.

BERIT AALBORG: KrFs sidevalg handler om mer enn Erna og Jonas

Snakket fram Ropstad som leder

Mye har vært skrevet om at Kjell Ingolf Ropstad seiler opp som lederemne hvis Hareide skulle tape på landsmøtet.

I Hordaland var det enkelte på blå side som snakket fram Ropstad som leder.

– Takk, Kjell Ingolf. Du stiger fram som en tydelig leder, sa én.

Dag Sele gjorde det på sin side tydelig at et nei til Hareides anbefaling er et nei til ham som partileder.

– Hans tydelige anbefaling ga nye medlemmer og bedre målinger. Hvis partiet kaster en sånn leder, er jeg redd for fremtiden vår og redd vi ikke med troverdighet vil kunne kalle oss et sentrumsparti lenger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk