Politikk

– KrF må akseptere to syn på ekteskapet

KrF-profiler mener partiet én gang for alle må lære seg å leve med to syn på ekteskapet blant sine tillitsvalgte hvis partiet skal overleve.

Jeg har som prest dessverre ikke funnet grunnlag for å si at jeg kan vie homofile. Men for min del så handler dette om at jeg som politiker kan og må tenke bredere om samfunnet vårt enn jeg gjør som teolog, sier Espen Andreas Hasle.

Han er fylkesleder i Oslo KrF, men også prest i Manglerud kirke i Oslo. Han har bakgrunn for Normisjon.

Nå tar han og flere til orde for at KrF én gang og for alle må lære seg å leve med to syn i synet på ekteskapet.

– Det har vi jobbet en del med i Den norske kirke. Det må KrF også. Vi må som parti lære oss å ta hensyn til at det finnes ulike meninger om hva ekteskap er og om samkjønnet ekteskap i partiet. For vi har mange andre saker å kjempe for der vi er den eneste og viktigste stemmen i Norge. Vi risikerer å ødelegge for oss selv, sier Hasle.

LES OGSÅ: – Mange støtter Bekkevold, men ønsker ikke å ytre seg

Storm om ekteskap

Det stormer rundt Kristelig Folkeparti på tampen til en høst der partiet skal lande sin strategiprosess for å tydeliggjøre sitt politiske prosjekt og treffe et samarbeidsvalg,

Først blåste utmeldelsene til KrF-profiler i Hordaland liv i anklager om at ledelsen vil dra partiet både mot venstre og i mer verdiliberal retning.

Så rykket Agder-representant Hans Fredrik Grøvan ut med offentlig refs av familiepolitisk talsperson Geir Bekkevold, som også er prest i Den norske kirke, for å ha viet to kvinner – én av dem KrFs kommunikasjonssjef.

Grøvan mente det sådde tvil om partiets standpunkt om at ekteskapet er for mann og kvinne. Han fikk følge av en rekke fylkesledere og KrF-profiler som var kritiske til signaleffekten.

Hvor skadelig er en slik storm for KrF? På landskonferansen i februar i år etterlyste KrF-profiler at partiledelsen tok sterkere regi og landet et tydelig politisk retnings- og samarbeidsvalg – også om de selv skulle være uenig i valget. Og Knut Arild Hareide varslet nettopp dette fra talerstolen. Vil han møte den samme rausheten i høst etter sensommerens tumulter?

Har partiet kommet til et punkt hvor de må lære å leve med at de har tillitsvalgte med to syn, eller risikere å rives i fillebiter?

LES OGSÅ: Ekteskapsbråk internt i KrF

Tilbakevendende mønster

For slike stormer om ekteskap for homofile er ikke nytt i KrF og de har det med å inntreffe når viktige valg skal tas:

• I 2016 vakte det reaksjoner at partileder Knut Arild Hareide deltok i Pride-paraden for å vise solidaritet med ofrene i terrorangrepet mot en nattklubb for homofile i Orlando i USA. Deltakelsen ble tolket som å foregripe programprosessen KrF stod midt i.

• Før 2013-valget skulle KrF også lande nytt partiprogram. Den gang vakte det reaksjoner da nestleder og programsnekker Dagrun Eriksen ikke svarte tydelig på hva en familie er.

• Landsmøtet i 2009, året etter at dagens ekteskapslov ble vedtatt, ble overskygget av spørsmålet om partiledelsen ønsket omkamp om ekteskapsloven eller ikke. Årsaken var en Facebook-post fra daværende nestleder, Knut Arild Hareide.

– Når du legger det fram på den måten, er det vanskelig å si at det ikke er et mønster, sier Hilde Ekeberg.

– Det avspeiler at det er ulike syn på om KrF skal rendyrke profilen og sikte på én del av Kristen-Norge. Ut fra debatten virker det som at mange ønsker det. Jeg mener det ikke er en farbar vei. Historisk har vi gjort det best når vi har favnet bredt innenfor Kristen-Norge, og ser vi fremover så krymper norsk kristenhet. Da kan vi ikke bare rette oss mot én del, utdyper hun.

LES OGSÅ: Den lange veien mot sperregrensa

Favne mangfold

Sentralstyremedlemmet mener det er avgjørende å bygge en partikultur og politikk som klarer å favne et mangfold – og der en ikke tolker hverandre i verste mening og mistror folks intensjoner. Særlig det siste er utmattende, mener hun.

– Klarer vi ikke ha litt forskjellige syn uten at folk tenker at det er krise hver gang noen har flere tanker i hodet samtidig, så blir det veldig vanskelig etter hvert. I en strategiprosess vil det riktignok være vanskelig uansett. Når den ikke er landet, vil alt tolkes i lys av valgene vi skal ta. Desto viktigere er det at vi klarer å sette ned noen politiske stolper å basere et samarbeidsvalg på.

Hun opplever at partiet har langt større forståelse for at det må tas noen klare grep nå, selv om de personlig skulle være uenig i utfallet.

Er den rausheten skadet nå?

– Det er veldig vanskelig å svare på.

Også Espen Andreas Hasle synes det er vanskelig å svare på om dette tapper partiledelsens handlingsrom til å ta strategiske grep.

Det viser hvor viktig og nødvendig strategiprosessen er. Vi må meisle ut en tydelig plattform for hva vi skal konsentrere oss om og bygge på det vi kommer fram til i fellesskap der. Sånn sett kan en slik debatt rense lufta, sier Oslo-lederen.

LES OGSÅ: KrF-topp melder seg ut

Dobbeltkommunikasjon

Fylkesleder i Vestfold, Laila Eliassen, tok overfor NRK til orde for at Bekkevold burde trekke seg som familiepolitisk talsperson, fordi han med vielsen signaliserte «det stikk motsatte» av partiets politikk.

Hun er tydelig på at KrF «er et politisk parti, ikke en menighet»:

Men ekteskapet mener jeg er et samfunnsspørsmål, ikke minst fordi det gjelder barna våre og hvordan vi bygger opp samfunnet vårt. Det er ikke tatt hensyn til i dagens ekteskapslov, sier hun.

Er det et problem for KrF hvis det stadig kommer reaksjoner om utglidning?

– Det er klart det er det. Men våre stortingsrepresentanter må være tro mot programmet. Jeg tror faktisk mange homofile kan stemme på KrF selv om de er uenige i det. Vi har mange andre viktige saker. Vi har forsvart vårt standpunkt i valgkampen, da kan vi ikke dobbeltkommunisere i etterkant.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk