Politikk

Fornying av Aps migrasjonspolitikk ga både bråk og utsettelse

12 personer skulle fornye Aps migrasjonspolitikk. Men Masud Gharahkhanis kontroversielle utspill skal ha bidratt til å utsette utvalgets innstilling. I partiet murres det om både hans og utvalgets legitimitet.

Etter fjorårets sviende valgnederlag var det en erkjennelse i Ap at partiet hadde vært for dårlig på innvandringssaken. Da ble det satt ned et migrasjonsutvalg for å fornye partiets innvandrings-, integrerings- og asylpolitikk. Masud Gharahkhani ble satt til å lede arbeidet, og ble partiets innvandringspolitiske talsperson.

Gharahkhani har siden kommet med en rekke kontroversielle utspill. Blant annet har han foreslått å etablere mottakssentre i Afrika, revurdere det europeiske asylsystemet og at Norge skal jobbe for å ta inn null asylsøkere. Utspillene har skapt sinne i egne rekker.

LES OGSÅ: – Gharakhani konkurrerer med Frp om å være tøffest i klassen

Utsatt

Vårt Land har snakket med flere sentrale kilder i ­Arbeiderpartiet som hevder at de kraftige, interne reaksjonene mot Gharahkhanis utspill har ­bidratt til å utsette hele prosessen med ny migrasjonspolitikk. Opprinnelig skulle migrasjonsutvalget legge frem sin innstilling 15. august for deretter å bli vedtatt som ny politikk på Aps landsstyremøte i september.

AUF-leder Mani Hussaini sitter selv i utvalget, og er en av de få som vil snakke åpent om Gharahkhanis utspill. Han innrømmer at utspillene har vært en utfordring.

– Ap er et parti som rommer alle meninger, og vi i utvalget er en miniatyr av alle disse meningene. Så er det er klart at summen av utspillene til Masud gjør at folk er skeptiske til hva som kommer fra utvalget. Det vet også Masud, sier AUF-lederen.

Han legger til at han håper folk gir innstillingen en sjanse når den kommer, og tror mange i partiet vil bli positivt overrasket.

LES OGSÅ: Gharahkhani: – Det er verken Frp eller SV som skal styre vår politikk

Ap-lag sier nei

Partilagene i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim har alle vedtatt resolusjoner hvor de sier nei til den tøffe linjen. Flere veteraner har også kastet seg inn i debatten. Grethe Fossum, tidligere stortingsrepresentant for Ap, sa tidligere til Vårt Land at hun vurderte å ikke stemme på eget parti dersom utvalgsarbeidet fører til en streng linje. Gro Balas, som har hatt en rekke verv i Ap, hyller Angela Merkel og anklager sin egen partiledelse for å være fraværende i flyktning- og ­migrasjonsdebatten, og overlate dagsorden til Gharahkhani:

– Er det noen som kan temme denne Masud før han skjemmer oss helt ut. Spørsmålet er; hvem gir ham ryggdekning for alle disse håpløse utspillene, skrev Balas på Facebook.

LES OGSÅ: Forsker: – Gharahkhani har tatt over det retoriske repertoaret til Frp

Murring

Etter murring i egne rekker og tilbakemeldinger fra sentralstyret og utvalgene i april, skal partiledelsen ha sett behovet for å bruke mer tid og forankre hele prosessen med ny politikk bedre i partiet. Det skal blant annet være en frykt for reaksjonene fra grasrota dersom landsstyret i september trumfet gjennom ny politikk.

Dermed bestemte partiledelsen med Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng og Hadia Tajik at man skulle inkludere partiorganisasjonen og la Aps landsmøte i april 2019 ha siste ord. Det gjaldt også utvalgene som skal foreslå ny arbeidslivs- og distriktspolitikk. Utvalgene skal nå legge frem sine innstillinger 1. oktober.

LES OGSÅ: Gharahkhani: – Drømmen er å få en kvinnelig imam i Norge

Inkludere partiorganisasjonen

Vårt Land intervjuet først Gharahkhani om hvorvidt bråket og reaksjonene på hans utspill hadde en sammenheng med at innstillingen ble utsatt. Etter intervjuet, ønsket Gharahkhani å trekke disse sitatene. Begrunnelsen var at han ikke var med på å ta avgjørelsen og at det er partikontoret som må svare på slike spørsmål. Han henviste til assisterende partisekretær Kristine Kallset.

Kallset sa først følgende om avgjørelsen om å utsette utvalgsarbeidet:

– Alle utvalgene har meldt tilbake om stort engasjement ute og et ønske om å få kunne bruke mer tid på å diskutere disse temaene i partiorganisasjonen. Derfor valgte vi å trekke diskusjonene frem til landsmøtet i april i stedet for nå til høsten.

– Avgjørelsen hadde ingenting å gjøre med reaksjonene i partiet på Masuds utspill?

– Det vil være arrogant av meg å si at det ikke hadde noen ting å si. Men det var ikke det som var begrunnelsen, sier Kallset.

Etter at hun kom med uttalelsen, tok Kallset kontakt med ønske om å fjerne den delen av sitatet der hun ikke utelukker at reaksjonene på Gharahkhanis utspill har spilt en viss rolle. Hun understreket igjen at dette ikke er selve begrunnelsen for utsettelsen. Vårt Land velger likevel å trykke hennes opprinnelige uttalelse.

LES OGSÅ: Ap-Kamzy: - Vi må snakke mer om innvandrerne som lykkes

«Innstrammingsutvalg»

Etter det Vårt Land erfarer, er det også en intern bekymring for at partiet ikke skal greie å samle seg om en ny migrasjonspolitikk før landsmøtet. Arbeiderpartiet er allerede splittet mellom en innvandringsrestriktiv og innvandringsliberal fløy. Da utvalgets sammensetning ble bestemt, var målet å speile de ulike synspunktene som finnes i partiet. Blant annet er partilag som Oslo, Trondheim og Bergen representert. De regnes om liberale i innvandringspolitikken.

Men etter Gharahkhanis kontroversielle utspill, skal mange av de innvandringsliberale i Ap være skeptiske til hele arbeidet. Blant enkelte omtales utvalget kun som et «innstrammingsutvalg».

Utvalgsmedlem Abdullahi Mohamed Alason fra Vest-Agder Ap har selv ikke vært enig i alt Gharahkhani har kommet med, men han mener strategien er effektiv for å engasjere partiet.

– Han tar opp temaer ingen vil snakke om og er en døråpner for ny politikk. Det gjør at alle må tenke, og dermed får man en endring og utvikling i partiet. Det skal Masud ha honnør for, sier Alason.

LES OGSÅ: – Uansett hva Ap sier om innvandring, vil de støte fra seg noen

Drar opp debatten

Gharahkhani forsvarer de mange utspillene han har hatt under utvalgsarbeidet.

– Vi har stor takhøyde i Ap, og en del av utvalgets mandat er å ta debatten. Så er det sant at det er en del ting på innvandring- og integreringsfeltet som kan være ubehagelig ærlig å dra opp. Jeg har dratt opp de debattene. Det har handlet om å skape et engasjement i partiorganisasjonen, sier Gharahkhani.

– Gjør utspillene dine det vanskeligere for partiet å samles om en ny politikk?

– Jeg forholder meg til at vi har gode diskusjoner i utvalget. Vi har med folk fra hele partiorganisasjonen og folk med mye kompetanse på feltet. Vi jobber godt sammen, og alle strekker seg etter å bygge en politikk vi skal stå sammen om, sier Gharahkhani.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk