Politikk

Vil fortsatt være annerledes

Fra å være et parti andre partier ikke ville ta i, høster MDG nå skryt fra politiske motstandere. De avviser at de er på vei til å bli et konvensjonelt parti.

– Vi har samarbeidet forbausende godt med Ap i opposisjon. Det er en bevegelse i Ap, og både Ap og KrF har markert seg på en annen måte enn tidligere, sier vikarierende stortingsrepresentant i Miljøpartiet de Grønne (MDG) Per Espen Stoknes på partiets oppsummerende pressekonferanse.

Før fjorårets stortingsvalg ble MDG omtalt i krasse ordelag både fra partier til høyre og venstre. Ap-leder Jonas Gahr Støre slang døra igjen for MDG-samarbeid etter at sistnevnte presenterte en ufravikelig kravliste for å gi sin støtte til en regjering.

Forandret

Etter valget ser det imidlertid ut som situasjonen er forandret, og MDG blir omtalt på en langt mer positiv måte fra andre partier. Jonas Gahr Støre gikk ut i forrige uke og takket MDGs vikarierende stortingsrepresentant Per Espen Stoknes for det gode samarbeidet mellom MDG og Ap det siste halvåret. I tillegg uttalte Aps Espen Barth Eide til Klassekampen i begynnelsen av juni at han ønsker å invitere MDG inn i et fremtidig rødgrønt samarbeid.

På pressekonferansen bekreftet partiet at det er et blomstrende og konstruktivt samarbeidsklima mellom opposisjonspartiene. Men Stoknes understreker at det fortsatt er store forskjeller mellom MDG og Ap.

– Hvis vi bare fikk skryt og havnet under vingen til Arbeidepartiet, ville det vært døden for oss. I en lang rekke andre saker, har vi også vært i konflikt med Ap, sier Stoknes og viser blant annet til oljepolitikken.

Stoknes pekte også på at MDG samarbeider til høyre og har blant annet fremmet forslag sammen med Frp, Høyre og Venstre om satsing på havvind.

Han trakk frem saker som utredning av forbud mot heliumsballonger, påbud om kildesortering i alle kommuner, fokus på sirkulærøkonomi og storstilt rusreform som viktige MDG-seire i løpet av stortingssesjonen.

Ikke konvensjonelt

Samtidig som MDG oppleves som stadig mer spiselige og samarbeidsvillige enn tidligere, avviser partiet at det er i ferd med å bli et konvensjonelt parti.

– Vi har foreslått en lang rekke tiltak som er så provokative og langtrekkende, at vi som regel ender opp med én stemme mot 168. Så at vi er stuerene og tusler rundt i maktens korridorer uten å sparke fra oss, stemmer ikke. Men det er en krevende balansegang, for om vi bare sparker og skriker høyt, blir vi oppfattet som ekstremt irrelevante, sier Stoknes.

Samtidig har MDG slitt i motgang på meningsmålingene og stadig hatt målinger under valgresultatet fra 2017. Stoknes innrømer at MDG ikke har klart å nå gjennom med saker i løpet av det siste året. Han skylder imidlertid på metoo og de mange skandalene i norsk politikk som har tatt oppmerksomhet og hindret partiets mulighet til å markere seg.

– Det sier seg selv at det er krevende for et lite parti å sette dagsorden når vi har opplevd en så eksepsjonell periode i norsk politikk som vi har gjort det siste året, sier Stoknes.

LES MER: Analyse: MDG er i trening før lokalt slag

Ambisjoner

Ved lokalvalget i 2015 fikk MDG 4,2 prosent av stemmene og ble regnet som en av valgets store vinnere da de økte antall representanter fra rundt 20 til 280. Valget ble kronet med byrådsmakt i Oslo. Stortingsvalget i 2017 ble derimot en nedtur for partiet som ikke evnet å komme seg over sperregrensa med sine 3,2 prosent.

Arild Hermstad, nyvalgt talsperson i partiet, sier at et realistisk mål for neste års lokalvalg er å gjenta oppslutningen fra 2015-valget. Samtidig understreker han at det bør være et minstemål og at partiet bør klare å nå en oppslutning på rundt ti prosent i de store byene.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Politikk