Politikk

Styrket KrF på vippen

ANALYSE: KrF er moderat styrket og fortsatt på vippen i fersk måling. Etter valget har partiet nettogevinst av velgertilsig fra både Høyre, Frp og Ap.

Bilde 1 av 2

Den ferske målingen som Norstat har gjort for Vårt Land viser at hovedtendensene fra valget ligger fast. De to blokkene er jevnstore, begge vil være avhengig av KrF for å få flertall.

LES OGSÅ: Rødt bryter sperregrensa

Høyre faller

Den tydeligste tendensen fra februar til mars er Høyres markante nedgang. Partiet faller med hele 3,5 prosentpoeng og havner på 25,3 prosent. Høyres fall er den eneste tendensen som ligger utenfor feilmargin i den ferske målingen.

Regjeringsmakker Frp har tatt mange av Høyres velgere siden forrige måned. Frp har gått fram fra 12,9 til 15,4 prosent. Men det er verdt å merke seg at den totale velgerutvekslingen mellom Høyre og Frp etter valget 2017 fortsatt er i Høyres favør. Til tross for Frps fremgang etter Listhaug-saken, har partiet ikke klart å ta tilbake alle velgerne som gikk til Erna Solberg utover høsten 2017. Dersom vi skal tro Vårt Lands Norstat-måling er det godt over 20.000 velgere som stemte Frp ved valget, som fortsatt foretrekker Høyre.

LES OGSÅ: Her skapes KrFs nye vei

Moderat fremgang

KrF gjør det noe bedre enn tidligere i den ferske målingen. De går fram 0,3 prosentpoeng. For et lite parti er dette en prosentmessig stor framgang. De blir liggende på 4,8 prosent.

KrFs framgang kommer i etterkant av både Listhaugsaken og vrakingen av stortingspresident Olemic Thommessen. I begge sakene var KrF på vippen og Knut Arild Hareide viste handlekraft.

Ifølge valgforsker Bernt Aardal pleier Vårt Lands målinger å treffe godt på KrF. Dersom denne målingen også gir et riktig bilde, er den godt nytt for Hareide.

Det har vært spekulert i om KrF mister velgere til høyresiden, gitt sin mer fristilte posisjon. Men Norstat-tallene indikerer at KrFs velgerutveksling med høyresiden går i pluss. Selv om slike tall kan være usikre når det gjelder enkeltmålinger, er tendensen klar: Når frafall og tilsig er regnet med, sitter KrF igjen med rundt 8500 velgere fra Frp og Høyre sammenlignet med sist valg. Flest av dem kommer fra Høyre, men rundt 1000 av dem fra Frp. En liknende tendens ser vi i KrFs velgerutveksling med Ap. Også her går KrF i pluss med omlag 4500 velgere. Skal vi tro målingen, avgir også Sp, Venstre og MDG nå en mindre slump velgere KrF. Hareides parti har imidlertid en relativt stor andel usikre velgere som de må jobbe med å holde på.

BERIT AALBORG: «Spektakulær avgang»

Små endringer

For Aps del er det kun snakk om små endringer på målingen, med en tilbakegang på 0,2 prosentpoeng til 24,3. Partiet har altså ikke maktet å reise seg etter den dramatiske nedgangen rett før valget, og må dermed ta til takke med å være Norges nest størst parti. Ap ligger imidlertid høyere enn de gjorde midt under Giske-saken. Bakgrunnstallene for Ap viser at Sp fortsatt er den største stemmetyven. I denne målingen tar Rødt et større jafs av Aps venstreside enn de har gjort tidligere.

Selv om tallene er innenfor feilmarginen, viser den ferske målingen at Rødt så vidt greier å heve seg over sperregrensen. Partiet går opp med 0,9 prosentpoeng og får fire prosent – et tall som utløser utjevningsmandater. Hadde det vært valg i dag, ville Rødt og Venstre hatt like mange stortingsrepresentanter – syv.

Hovedårsaken er Rødts evne til å sette saker på dagsorden og få gjennomslag. Rødt-leder Bjørnar Moxnes sto bak misstillitsforslaget mot Listhaug. Han har også markert seg tydelig i flere viktige saker den siste tiden.

Sp går opp med 0,2 prosentpoeng og viser at oppgangen ved valget ikke var et blaff. De får til sammen 11 prosent. Sp mobiliserer tradisjonelt når EU-relaterte saker som Acer-avtalen ligger på topp av den politiske dagsorden, samtidig som debatten om fylker og regioner fortsatt er hete politiske tema.

SVs framgang ved valget ser også ut til å holde stand. De går fram med 0,6 prosentpoeng og får 6,6 prosent. Dette er svært gode tall for SV. Særlig fordi denne framgangen skjer samtidig som Rødt er over sperregrensen. De to partiene på venstresiden begynner til sammen å bli nesten like sterke som Frp. Denne tendensen er verdt å merke seg i en periode der venstresiden er svekket i mange land.

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk