Politikk

Rødt bryter sperregrensa

Rødt får hele syv mandater på måling tatt opp rett etter at Sylvi Listhaug gikk av. Men i bakgrunnen fester mønsteret fra stortingsvalget seg

Bilde 1 av 2

– Det virker som at folk setter pris på jobben vi gjør og merker at selv én representant gjør en forskjell, sier Bjørnar Moxnes.

Det var Rødt-lederen som satte snøballen i bevegelse som felte stortingspresident Olemic Thommessen. Og det var han som varslet mistillitsforslaget som førte til justisminister Sylvi Listhaug (Frp) sin avgang.

Rødts toppmåned

På Norstats nye måling for Vårt Land synes partiet å få klekkelig betalt. Med fire prosent oppslutning – fram 0,9 prosentpoeng fra februar – er Rødt over den magiske sperregrensa og inne med syv stortingsrepresentanter. Målingen ble gjennomført mellom 20. og 24. mars, altså rett etter at Sylvi Listhaug sa at hun gikk av som justisminister.

Med små partier er slike endringer nesten alltid usikre, men Dagens Næringsliv har også målt Rødt på firetallet i mars.

Pollofpolls meldte 20. mars – dagen Listhaug gikk av – at Rødt i snitt lå på 3,4 prosent på marsmålingene.

«Holder Rødt dette nivået måneden ut, blir mars 2018 oss bekjent Rødts sterkeste noensinne», skriver nettstedet.

– Jeg tror også arbeidet vårt for å stramme inn reglene for innleid arbeidskraft, og mot å slutte oss til EUs energibyrå Acer, spiller inn. Selv om det går litt under radaren til de store mediene, betyr skikkelige forhold i arbeidslivet og suverenitet i energipolitikken mye for veldig mange, sier Moxnes.

LES OGSÅ: Mobiliserer frem mot generalforsamling

«Domino-parlamentarisme»

Ifølge NTB snakkes det i Rødt nå om «domino-parlamentarisme» eller «brøytebil-parlamentarisme» – å brøyte vei eller få dominobrikkene til å falle gjennom freidige og ukonvensjonelle forslag og utspill fra Stortingets talerstol.

– Vi opplevde et enormt press fra folk der ute om å gjøre noe. Skulle Listhaug bare få holde på uten at det fikk konsekvenser? Vi sa det alle tenkte og tok ut det folkelige engasjementet i Stortinget ved å varsle mistillitsforslag. Det handler om å sette ned noen grensestolper, sier Rødt-lederen.

Moxnes mål på Stortinget er ikke bare «mest mulig gjennomsalg og å prege norsk politikk», men også å bygge allianser:

– Vi håper å bygge videre på alliansen mellom venstresiden og KrF i kampen mot den kommersielle velferden. Vi er for ideelle aktører, men mot de kommersielle innenfor rus- og eldreomsorgen og i barnevernet. De store, kommersielle skviser ut de ideelle og tar ut store summer i profitt.

LES OGSÅ: Har ikke tillit til konsernsjefen

Stabilt mønster

Hovedbildet i Vårt Lands måling er derimot at mønsteret fra stortingsvalget holder seg, ifølge professor Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo:

– At Rødt snuser på sperregrensa, og er over dem på to målinger, viser hvor tett det er mellom småpartiene, sier valgforskeren.

Han mener det er vanskelig å si noe bastant om partiene som er nede på firetallet. Tallene blir små, endringene svært usikre.

Aardal stiller også spørsmål ved forestillingen om at Fremskrittspartiet nå tjener stort på at Sylvi Listhaug ble presset til å gå av. Riktignok har Frp hatt to målinger på 20-tallet denne måneden, men andre målinger har vært nede i 12-13 prosent, ifølge ham. Hos Vårt Land går partiet fram, fra 12,9 til 15,4 prosent.

– I Vårt Lands måling sier bare to prosent av dem som ikke stemte ved sist valg, at de nå ville stemt på Frp. I en av toppmålingene sa derimot en tredel av denne gruppen at de ville gjort dette. Et så stort utslag i denne gruppen, er ofte et tegn på endringer som ikke er veldig varige, sier statsviteren.

Parlamentarisk leder i Frp, Hans Andreas Limi, kommenterer målingen i en e-post til Vårt Land:

«Vi opplever økt støtte blant velgerne i flere målinger og en betydelig medlemsvekst som selvsagt er veldig gledelig for partiet. Nå er det kun valgdagsmålingen som teller, men den utviklingen vi ser er veldig inspirerende for oss»

LES OGSÅ: Her skapes KrFs nye vei

KrF: – Positiv trend

Til sist var det imidlertid vippepartiet Kristelig Folkeparti som tvang Listhaug til å gå av. KrF får 4,8 prosent på Vårt Lands måling – fram 0,3 prosentpoeng fra måneden før.

– Etter et veldig skuffende valg, ser man ofte en forsterkende effekt. Nå har vi derimot klart å snu det til en positiv trend. Jeg tror mange nå ser at KrF gjør det de mener er rett, selv i krevende saker som disse, sier Knut Arild Hareide.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk