Høie ser med stor bekymring på at både Island og Finland nå planlegger så store frislipp av alkoholsalg at det også indirekte kan presse vår eget, hjemlige alkoholmonopol.
• I EØS-landet Island fremmes avvikling av alkoholmonopolet i regjeringserklæringen.
• Finland planlegger å heve grensen for alkoholstyrke i dagligvarebutikken tillate flaskesalg direkte fra puber og restauranter og en lang rekke andre liberaliseringer.
– Denne utviklingen bekymrer meg, sier Høie til Vårt Land.
– Det er selvfølgelig slik at disse landene bestemmer selv. Men det er også sånn at det er de nordiske landene – utenom Danmark – som har stått sammen om å ha en vinmonopolordning. Om endringene som skjer i Finland i virkeligheten undergraver det finske monopolet, vil det bare være Norge og Sverige som står igjen med en vinmonopolordning, sier helseministeren.
LES OGSÅ: Advarer Høie om bioteknologi
Høies forsvarskamp
Etter tilslutningen til EØS i 1994 fikk Norge beholde statsmonopolet på butikksalg av alkohol. Begrunnelsen var helsepolitisk, og lik den aksepten Sverige fikk for å beholde Systembolaget som EU-medlem. For i utgangspunktet er alkoholmonopolene i strid med EUs konkurranselover.
En kontakt med sin finske kollega står på Høies arbeidsplan tidlig denne uken. Han vil også snakke med sin svenske kollega om den nye situasjonen.
– Utviklingen er altså så alarmerende at du går til forsvarskamp?
– Jeg vil ha diskutert dette med nordiske kolleger under det felles ministermøtet vi skal ha her i Oslo i mai.
– Vil du fra norsk side advare landene mot å liberalisere alkoholpolitikken?
– Jeg må i alle fall ta opp den bekymringen Norge har. For hvis endringene øker presset mot det finske alkoholmonopolet, vil det også få konsekvenser for Norge og Sverige.
LES OGSÅ: Blå skilsmisse om Venstres sterkøl
Drinker på «supern»
Den nye regjeringen på Island kom på plass i januar med løfte i programmet om å avvikle alkoholmonopolet innen 2018. Men det finske forslaget som virkelig gjør Høie urolig, ble snekret på forsommeren i fjor. Da besluttet regjeringspartnerne å sende ut et høringsforslag som svekker alkoholmonopolet Alko sin rolle:
• Regjeringen ville øke lovlig alkoholstyrke i dagligvarebutikker opp til 5,5 prosent – uansett hva slags alkohol det er. Dermed kan blant annet typer av «rusbrus» eller ferdigdrinker med innblandet sprit bli hyllevare.
• Restauranter og barer får lov til å selge «take away» av alkohol. Man kan gå innom og kjøpe flasker med hjem. Dermed får finske Alko en faktisk konkurrent.
Liberaliseringspakken inneholder i følge statskringkastingen Yle dessuten utvidelse av Alkos åpningstid til klokken 21.00 og tillate alkoholsalg på utesteder frem til klokken 0400.
LES OGSÅ: Blått ja til alkosjappe hos bonden
En trussel
Høie er mest kritisk til punktet om å selge alkoholflasker som «take away» fra utesteder:
– Etter min vurdering en trussel mot den finske polordningen.
EU har godtatt at nordiske velferdsstater har latt helsepolitikk være begrunnelse for salgsmonopolene. Men smuldrer slike ordninger innenfra, antas de å bli mer krevende å forsvare overfor EU.
Faren for å utfordre Systembolaget var i sin tid årsaken til at den borgerlige allianseregjeringen i Sverige skrinla en plan om å tillate gårdssalg av alkohol. En av konklusjonene i en utredning var at virksomhet fra andre utover Systembolaget, var for risikabelt.
Høie peker på paradokset: En rekke europeiske land beveger seg «i nordisk retning» i alkoholpolitikken, mens land i Norden beveger seg i motsatt retning.
– Og her hjemme står Vinmonopolet sterkere enn noen gang blant politikerne og i de politiske programmene. Det er ikke noe stort rop etter å avvikle dette, sier helseministeren.