Politikk

Duket for strid i Ap om K'en i KRLE-faget

Ap får landsmøtestrid om å fjerne K for kristendom i navnet på KRLE-faget. Men mer liberal bio-politikk møter ingen hindre.

I det nye programutkastet til Arbeiderpartiet har AUF-leder Mani Husseini og Anniken Huitfeldt tatt dissens og krever at partiet fjerner K for kristendom i fagnavnet.

Saken er en av Kristelig Folkepartis gylne seiere fra samarbeidsavtalen – en sak det også smertet Venstre å godta.

Da KrF fikk denne seieren på plass etter regjeringsskiftet, var raskt enkelte Ap-politikere på pletten og ønsket omkamp. Men det store flertallet i en splittet programkomité ønsker ingen slik omkamp:

– VI lever godt med K'en og legger ikke avgjørende vekt på at den blir løftet ut eller hva konsekvensen av det skulle være, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Vårt Land.

– Er dette en gulrot rettet mot KrF?

– Denne saken har ikke vært en prioritet og det har ikke vært et ønske om å lage en stor sak ut av den. De som er opptatt av å få bort K'n, legger mer i dette enn flertallet, sier Støre til anerkjennende nikk fra nestleder Hadia Tajik, som har ledet arbeidet med utkastet til nytt stortingsprogram.

LES OGSÅ: – Høyre ligner mer og mer på Ap

Bioteknologi

Ap vil fortsatt at alle gravide som ønsker det, skal ha tilbud om tidlig ultralyd. Denne delen av bio-politikken skapte sammenstøt med KrF i forrige stortingsperiode. Som i forrige program går Ap inn for å tillate eggdonasjon, men partiet liberaliserer på ett felt:

Ap vil nå åpne opp for assistert befruktning for enslige. Det betyr at kvinner skal får hjelp fra det offentlige for å få barn, uansett samlivsform. Partiet sier nei til surrogati. Men Ap poengterer også slik Høyre gjør i sitt utkast at barn som kommer til Norge etter surrogati, må sikres rettigheter.

LES OGSÅ: Her står morgendagens bioetiske slag

Taxfree

Partiet skjerper ikke alkoholpolitikken. Vinmonopolet skal opprettholdes, og alkohol skal innholdsmerkes. Partiet vil «vurdere» å la Vinmonopolet overta taxfree-ordningene. Nå lover partiet at inntekter som taxfree gir til norske flyplasser skal opprettholdes og unngår trolig strid om saken slik det ble under forrige landsmøte.

Ap er fortsatt mot kontantstøtte, men fastslår holdningen partiet har hatt i det siste: La den fungere som en ventestøtte inntil man får barnehageplass.–

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk